image

Hoe je een harde schijf sloopt én herstelt

maandag 23 april 2007, 12:12 door Redactie, 27 reacties

Dagelijks verschijnen er berichten in de media van tweedehands harde schijven met vertrouwelijke gegevens die op straat belanden. het verwijderen van gevoelige informatie is nog altijd een probleem, en daar kan geen hamer tegen op. En wat als je per ongeluk belangrijke gegevens kwijt raakt en ze wilt herstellen? Wij vroegen het data recovery specialist Robbert Brans van Norman.

Als het gaat het om datavernietiging doen er nogal een aantal aanhoudende adviezen de ronde, zoals de hamer en vertrouwde magneet. Is dit werkelijk de beste manier om je gegevens van kant te maken, of zijn er betere alternatieven?

Brans: De hamer is in alle gevallen verspilde energie. Voor de thuisgebruiker annex hobbyist hebben we dan ook het volgende advies: In het geval van een goed werkende harddrive is het beste alternatief het te wissen met een verwijderprogramma. In het geval dat de harddrive niet meer functioneert, kan men een "zware" magneet nemen, bijvoorbeeld een magneet die op de achterkant van een grote/zware bass luidspreker zit en schuif deze magneet langs alle kanten van de harddisk. Tapes en floppies kunnen ook op deze wijze worden gewist.

Bij bedrijven die met de "Wet op de privacy" te maken hebben en waarbij de harddrives voor hergebruik worden ingezet, raden we het inschakelen van een gecertificeerd bedrijf aan, die ook een garantie kan afgegeven dat de data 100% gewist is.

Datavernietiging is een lastig onderwerp voor bedrijven, want het is nogal wat om een harde schijf met vertrouwelijke gegevens naar een professionele vernietiger te brengen, ook al is die dan misschien kapot. Zouden bedrijven data vernietiging daarom niet beter "in house" kunnen houden?

Brans: Ja, dat zou een optie zijn. Er zijn in Nederland inmiddels instanties die ondermeer van onze degausser DG.02 gebruik maken. De prijs is wel EUR 17.500,- excl. BTW, maar dan heb je ook wat.

Waar moeten bedrijven op letten als ze toch hun data destruction willen outsourcen?

Brans: Welke certificering hebben deze instanties, welke referenties worden genoemd, Hoe zit het met de betrouwbaarheid, de kwaliteit, de snelheid? enz.

Welke open source tools zou je mensen aanraden die hun harde schijf willen leegmaken zonder fysiek geweld te gebruiken?

Brans: Geen enkele, waarom? Omdat er geen enkele garantie wordt afgegeven door deze "open Source" producten dat de harddrive 100% gewist wordt.

Vroeger of later zal een harde schijf falen, of dit nu komt door een virus of hardware crash. "Gelukkig" zijn er tal van recovery tools beschikbaar. Het gebruik van dit soort tools blijkt toch nogal lastig te zijn. Waar moet men opletten als ze gegevens willen herstellen?

Brans: We hebben een uitgebreid artikel geschreven, dat op genuanceerde wijze de risico’s blootlegt, wanneer men besluit de zogenaamde Do-It-Yourself (DIY) data recovery tools te gaan gebruiken.

Alvast enkele belangrijke tips:

  • Niet meteen in paniek raken.
  • Niet erger maken door zelf proberen de data te redden.
  • Bepaal het belang van de data, is het de kosten van de recovery waard.
  • Op de Juiste wijze verpakken indien men de geheugendrager opstuurt naar de specialist. Transport geschiedt nogal vaak minder subtiel als dat de client wenst.
Wat is de ergst beschadigde mediadrager geweest waarvan Norman uiteindelijk toch nog de gegevens wist te herstellen?

Brans: De redding van de computer in het scheepswrak dat al acht maanden op een diepte van 35 meter in zout zeewater had gelegen. Omdat de boordcomputer erg belangrijke informatie bevatte, hebben duikers de volledig verroeste computer geborgen. Met inzet van alle beschikbare expertise slaagden we er vervolgens in bijna alle data van de harde schijf van deze verroeste Apple-computer te redden.

Hoe gaat het recovery proces precies in z'n werk, en verschilt dit per mediadrager?

Brans: Vanaf het moment dat de defecte mediadrager bij ons wordt binnen gebracht zullen wij in ons laboratorium altijd in eerste instantie de media drager onderwerpen aan een fysieke inspectie om daarna op binair niveau te worden gekloond. Zodra dit kloonproces is voltooid zullen we de kloon drive gaan onderzoeken op logisch/software-matig niveau om vast te kunnen stellen of wij in staat zijn weer bruikbare files gerecovered aan te kunnen bieden op een nieuwe mediadrager.

RAID(5) wordt vaak als de ideale bescherming van gegevens gezien, is dit terecht of zou je mensen toch een andere setup aanraden?

Brans: RAID (Redundant Array of Independent Disks) -Systemen lijken vaak de ideale oplossing om het risico van bedrijfsstilstand te minimaliseren, niets is minder waar. Een voordeel van RAID systemen is dat ze kunnen veel gegevens opslaan en heel snel (grote) gegevens verwerken, dat is juist, maar het gevaar schuilt zich in de complexiteit van de server of liever gezegd de RAID configuratie. Deze RAID configuraties zijn vaak complex van aard en kunnen door toedoen van onjuiste handelingen en/of een in de war zijnde RAID controller vaak in een handomdraai de gegevens op de server corrupt en of compleet ontoegankelijk maken.

In onze optiek geven RAID systemen een vals gevoel van veiligheid en ons advies naar de gebruikers luidt dan ook: vertrouw nooit voor de volle 100% op wat uw hard- en software u belooft of aangeeft.

Kun je misschien wat tools en tips geven voor mensen die zelf hun data willen herstellen?

Brans: Zie ook deze uitleg: Het probleem met doe-het-zelf-herstelwerk en automatische hersteltoepassingen is niet de kwaliteit van de tools zelf. Het essentiële probleem is de kennis en ervaring die nodig zijn om te weten wanneer het veilig is om zo'n tool te gebruiken en wanneer niet.

Waar moeten gebruikers en bedrijven op letten als ze hun gegevens willen laten herstellen. Tegenwoordig worden dit soort diensten overal aangeboden?

Brans: Indien het een organisatie betreft waarbij er bedrijfskritische gegevens ontoegankelijk zijn geworden en er omzet verlies dreigt. Is het zéér aan te bevelen om niet zomaar met de éérste de beste, hoog in Google genoteerde data recovery aanbieder in zee te gaan. Het kan namelijk de laatste kans zijn op herstel van vitale bedrijfsgegevens.

Vaak betreft het een data herstel organisatie die niet over de juiste technische knowhow beschikt en door foutieve handelingen uit te voeren, de kans op data herstel alleen nog maar verkleint.

De meeste mensen denken dat data recovery duur is, kun je misschien een prijsindicatie geven van een kapotte harde schijf waarop de vakantiefoto's gerecovered moeten worden? Of is de prijs afhankelijk van de ernst van de beschadiging?

Brans: Bij ons zal de prijs van de recovery altijd afhangen van de complexiteit en omvang van de schade. Brand en waterschades zullen dus in de hogere categorie qua prijs liggen dan bijvoorbeeld een formattering van een harddrive. Regelmatig is het promoten van een lage prijs bij bepaalde Data recovery firma’s van invloed op de keuze van de gedupeerde.
De bekende lokmiddelen als: "No cure, No pay", "Gratis Analyse" en "Betalen per hoeveelheid Megabytes" deze kreten worden zeer regelmatig toegepast en maken het vaak voor onze ééndimensionale computer gebruiker aantrekkelijk hiervan gebruik te maken. Het lijkt ons voor de smalle beurs een goede keuze, maar niet wanneer het bedrijfskritische en gevoelige informatie betreft.

In het kader van voorkomen is beter dan genezen, waar moeten bedrijven en gebruikers op letten bij het gebruik van media zoals CD's, tapes en harde schijven?

Brans: Helemaal voorkomen van data verlies is een moeilijke kwestie, maar er zijn wel een aantal punten te noemen om het data verlies tot een minimum te beperken.
Enkele deviezen:

  • Vertrouw nooit voor de volle 100% wat uw backup software u vertelt.
  • Controleer uw backup regelmatig door het doen van een volledige restore.
  • Vervang altijd uw harddrive’s na maximaal 3 jaar.
  • Controleer altijd voor gebruik uw nieuwe media dragers (er bestaan programma’s met testsoftware.)
  • Bewaar altijd een backup buiten het bedrijf (extern)
  • Zorg dat u een data reconstructie verzekering heeft afgesloten.
Last but zeker not least, met alle ervaring die jullie hebben met kapotte media, kun je ons vast vertellen wat de meest betrouwbare mediadrager is?

Brans: Uit onze ervaring kunnen we stellen dat er geen betrouwbare media dragers bestaan. We zouden ervoor moeten zorgen dat we het risico van gegevens verlies minimaliseren door te spreiden, maak back-ups op meerdere en zo’n divers mogelijke media dragers en sla deze op op verschillende locaties.

Update: tekst aangepast

Reacties (27)
23-04-2007, 13:03 door Anoniem
Interessant verhaal, maar wel met een duidelijke commerciele
tint...
23-04-2007, 13:03 door Anoniem

Niet erger maken door zelf proberen de data te redden.

... Wat verwacht je dan van een commerciële man? ;-)

Gezien de titel had ik meer van dit stuk verwacht dan een
interview met een specialst annex commerciële rakkert. De
antwoorden die hij geeft stroken uiteraard met het beeld dat
een 'gecertificeert bedrijf' aka ZIJN bedrijf het meest
betrouwbaar is wat betreft data recovery, er zal best een
kern van waarheid in zitten maar om RAID5 nou compleet te
dissen (waarom is er overigens niet over RAID 6 gesproken?)
vindt ik ook weer wat lomp, geen enkele andere techniek zal
in zijn verhaal beter zijn dan de technieken die zijn
bedrijf gebruikt aangezien hij anders klanten misloopt.
Beetje jammer van de vraagstelling en nogmaals, ik had meer
verwacht van een stukje met een dergelijke titel.

-Jeroen
23-04-2007, 13:06 door Anoniem
Lang verhaal, weinig antwoorden.

Het meest uitgedragen antwoord is toch dat het "Heeeeeel specialistisch
werk is wat je vooral niet zelf moet doen.". Dat kan best waar zijn maar in
dit verhaal lijkt het mij meer op marktbescherming.
23-04-2007, 13:18 door Anoniem
----------In het geval dat de harddrive niet meer functioneert, kan men
een "zware" magneet nemen, bijvoorbeeld een magneet die op de
achterkant van een grote/zware bass luidspreker zit en schuif deze
magneet langs alle kanten van de harddisk. Tapes en floppies kunnen ook
op deze wijze worden gewist.--------------

Wat een onzin advies, iedere security specialist weet dat dit geheel geen
zekerheid geeft op de vernietiging van data. Ieder type/merk medium heeft
zijn eigen hoeveelheid energie nodig om dit te wissen. Mijn advies voor de
hobbyisten: Schroef uw HD uit elkaar, en verwijder de disk. Loop de tuin in
met een forse hamer en zorg ervoor dat het er niet meer als een disk
uitziet. Knappe jongen die alleen al de moeite neemt om die data eraf te
halen (als je informatie zo waardevol is zou ik hem gewoon naar een
detructiebedrijf brengen)

D.
23-04-2007, 13:34 door Anoniem
Leuke advertorial over de Degausser. Jammer alleen dat als
je de gegevens niet kan wissen door er een nieuw magneetveld
overheen te gooien.

Wat je zou moeten doen is verhitten tot vloeibaar om de
magnetische eigenschappen te doen verwijderen.

Als je de disken toch niet meer wilt gebruiker kan je dat
doen door het in de oven te gooien. Ik weet niet of dit
milieutechnisch ook de beste oplossing is.
23-04-2007, 14:12 door Anoniem
Voor goede destructie van een schijf, gooi hem in een
levende vulkaan. Is wel ver reizen. Of smelt die zooi om
samen met vloeibaar ijzer.

Zelf herstellen van een kapotte schijf binnen bedrijf is
gewoon niet aan te raden. Er bestaat dan een te grote kans
dat er meer weg raakt dan dat de bedoeling is. Aangezien dit
lees/schrijf kop de boel nog verder kan beschadingen. Bij je
persoonlijke schijf kan dat wel.
23-04-2007, 14:14 door Anoniem
Voor de meeste mensen is het echt wel voldoende om gewoon de
hele disk 1 keer te overschrijven met data. Dus formatteren
en 1 keer helemaal opvullen.

Er is geen software om de vorige waarde van 'diskbytes' te
achterhalen, dit zal via een electronen microscoop op
bitlevel moeten gebeuren. Dat is zeer kostbaar.
Vrijwel niemand heeft zoveel geld over voor jouw data. Nee
ook niet voor die ranzige foto's van je ;-)
23-04-2007, 14:46 door Ren______ Serier
Vertrouw nooit voor de volle 100% wat uw backup software u vertelt.

Ik heb er nog wel één:
Vertrouw nooit voor de volle 100% wat het bedrijf u vertelt.
23-04-2007, 15:21 door Anoniem
Ros die schijf in 1000 stukjes en doe het in delen bij het vuilnis, of van mijn
part in diverse openbare prullenbakken langs de weg. Knappe jongen die
dan die schijf nog bij elkaar vind :D
23-04-2007, 15:22 door Anoniem
tja.. leuke foto en een lang verhaal.

het verhaal is te commercieel. Ik had om eerlijk te zijn, ook wat
meer technische inslag verwacht van het artikel.

Hetgeen wat het ergste was wat ze gehad hadden (apple van 8
maanden in zeewater) zegt niets over de staat van de harde
schijf. Ik denk (ik zeg niet dat het zo is), dat deze schijf nog wel
redelijk intact is geweest. Het kan er aan de buitenkant erg uitzien,
maar vergeet niet dat een harde schijf nog steeds met een
vacuum werkt. Zolang die nog steeds afgesloten is, is het zeker
nog wel mogelijk om gegevens eraf te halen.

Het is natuurlijk wel marketing technisch goed verhaal.

Om data te verwijderen, is elke methode goed, die magnetisering
ongedaan kan maken. Een zeer desastreus middel is (zoals
hierboven al aangehaald), de eigenschappen van de
gegevensdrager te veranderen : oftewel verhitten net zolang tot
het ding vloeibaar is. Daarnaast is het versplinteren ook een
goede optie, iets wat met een harddisk moeilijk gaat, maar met
een CD of DVD erg makkelijk (en zelfs in de hand). Na een
versplintering is het kostenplaatje echt wel te hoog om alsnog de
data te achterhalen. Over het algemeen is het dan goedkoper om
andere methodes in te zetten om date te verkrijgen (bijvoorbeeld
social engineering, of in het nederlands : mensen verleiden om dat
soort dingen bekend te maken).

Het neemt natuurlijk niet weg dat het een knap staaltje is om
waardevolle data terug te kunnen krijgen vanaf schijven die defect
zijn.
23-04-2007, 16:52 door Anoniem
"Op de Juiste wijze verpakken indien men de geheugendrager opstuurD
naar de Pecialist. Transport geschieT nogal vaak minder subtiel ALS dat
de client wenst."

en wat lees ik als ik mijn reactie wil opsturen...?
"Lees uw reactie goed door en controleer op spelfouten / zinsopbouw."
23-04-2007, 22:55 door Thaddy
Keramiek oven. 800 euri maar dan heb je ook wat (1600 graden+)
23-04-2007, 23:59 door Bitwiper
Door Anoniem maandag 23 april 2007 14:12
Zelf herstellen van een kapotte schijf binnen bedrijf is gewoon niet aan te raden. Er bestaat dan een te grote kans dat er meer weg raakt dan dat de bedoeling is. Aangezien dit lees/schrijf kop de boel nog verder kan beschadingen. Bij je persoonlijke schijf kan dat wel.
Waarom in het ene geval wel en het andere niet?

Door Anoniem op maandag 23 april 2007 14:14
Voor de meeste mensen is het echt wel voldoende om gewoon de hele disk 1 keer te overschrijven met data. Dus formatteren en 1 keer helemaal opvullen.
Waarom eerst formatteren?
Er is geen software om de vorige waarde van 'diskbytes' te achterhalen, dit zal via een electronen microscoop op bitlevel moeten gebeuren.
In oudere literatuur is vooral sprake van MFM (Magnetic Force Microscopy). Met een standaard SEM (Scanning Electron Microscope) zie je niets van magneetveldjes, tenzij je een speciale detector gebruikt (zie bijv. [url=http://www.research.ibm.com/journal/rd/444/allenspach.html]dit artikel[/url] over spin-SEM of SEMPA) maar daarmee is het erg moeilijk zo niet onmogelijk om de zeer kleine magnetische veldjes op een moderne harddisk te onderscheiden. Deze technologien worden wel vaker door elkaar gehaald; bijv. [url=http://www.securityfocus.com/archive/104/450589/30/120/threaded]hier[/url] is sprake van 'using a electron-microscope' terwijl wordt verwezen naar een plaatje uit [url=http://www.porcupine.org/forensics/forensic-discovery/chapter7.html]hoofdstuk 7.2 van Forensic Discovery van Wietse Venema en Dan Farmer[/url]; volgens de maker (Veeco) is [url=http://www.veeco.com/library/nanotheater_detail.php?type=application&id=78&app_id=34]dat plaatje[/url] echter een MFM opname. Ongeacht de gebruikte technologie, tijdrovend (lees onbetaalbaar) is het wel (als er al wat mee teruggehaald kan worden).

Door Anoniem op maandag 23 april 2007 15:22
Het kan er aan de buitenkant erg uitzien, maar vergeet niet dat een harde schijf nog steeds met een vacuum werkt.
Een harde schijf is niet vacuum. De krachten er op zouden in je kamer al veel te hoog worden, maar zeker op 35m diepte (ca. 1kg luchtdruk plus ca. 3.5kg waterdruk per vierkante centimeter, en dat op een dun aluminium- of blikken deksel). Elke schijf heeft een opening met een luchtfiltertje om stof buiten te houden. Vocht, zeker onder hoge druk, gaat daar uiteindelijk ook doorheen.

Ook mijn ervaring is dat zowel bij fisieke- als bij logische- (filesysteem) beschadigingen mensen de schade vaak eerst flink vergroten voordat ze serieus hulp zoeken (N.B. ik verdien hier niet m'n boterham mee). Het beste kun je eerst een schatting maken van wat de data op de schijf je waard is, en proberen uit te vinden wat een rescueoperatie daarvan (bijv. bij een bedrijf als Norman) gaat kosten. Neem je de gok en ga je eerst zelf rommelen, dan is de kans groot dat die prijs flink omhoog gaat.
24-04-2007, 08:11 door Anoniem
Door Anoniem
Lang verhaal, weinig antwoorden.

Het meest uitgedragen antwoord is toch dat het "Heeeeeel
specialistisch
werk is wat je vooral niet zelf moet doen.". Dat kan best waar zijn
maar in
dit verhaal lijkt het mij meer op marktbescherming.
Nja, enige openheid over de gebruikte technieken/technologie zou de
schijn van marktbescherming weg kunnen nemen. Wazige antwoorden
als "zullen wij in ons laboratorium altijd in eerste instantie de media drager
onderwerpen aan een fysieke inspectie om daarna op binair niveau te
worden gekloond. Zodra dit kloonproces is voltooid zullen we de kloon
drive gaan onderzoeken op logisch/software-matig niveau" zitten we niet
echt op te wachten.
24-04-2007, 09:21 door splinter
Jammer dat de titel helemaal niet overeen komt met het verhaal..
24-04-2007, 09:21 door Anoniem


Door Erik van Straten op maandag 23 april 2007 23:59

Waarom eerst formatteren?

Voor het geval de disk opgedeeld is in allerlei Win/Linux
partities of zo, dan is het wel zo handig er 1 grote schijf
van te maken en die vol te gooien. Of een Live Linux booten
en dd if=/dev/zero of=/dev/hda lijkt me ook wel geinig
eigenlijk. En gewoon 0'en inderdaad, omdat ik zoals gezegd
niet zo geloof in het 'vorige waarde teruglezen.

Interessant dat stukje over MFM, dus een
elektronenmicroscoop heeft zelfs niet zo'n zin. En ook in
het Forensic Discovery boek gaat het niet om 'overschreven
data', maar deleted data, dus alleen wat pointertjes gereset.

Ik blijf erbij dat al die destructieve methoden wel creatief
klinken, maar dat 1 keer overschrijven, meer dan voldoende is.
24-04-2007, 11:12 door spatieman
degauser van 17.000 bouw je voor 10 euro zelf.
men nemen een 40 meter draaid, 24V gelijkspanning.
men draaie die 40 meter draad om je HD heen (spoel dus)
en zet er de 24 volt op.

heb je een mooi electromagneet.
24-04-2007, 11:58 door Anoniem
Je kan een-en-ander voorkomen.
Schrijf al je informatie weg in encrypted partities /
containers.
Voor het weggooien haal je shred er overheen.

Mogen ze best wel een recovery-programma er op los laten.
Alles wat ze terug kunnen krijgen is de originele, maar
encrypted informatie.
Veel plezier daar mee!
24-04-2007, 13:14 door Walter
Welke open source tools zou je mensen aanraden die hun harde
schijf willen leegmaken zonder fysiek geweld te gebruiken?


Brans: Geen enkele, waarom? Omdat er geen enkele garantie wordt
afgegeven door deze "open Source" producten dat de harddrive 100%
gewist wordt.
Er is misschien geen enkel Open source programma dat een echte
certificering heeft (want daar duidt hij op), maar een programma als
[url=http://www.heidi.ie/eraser/]eraser[/url] werkt toch erg goed als disk wis
programma.
24-04-2007, 16:13 door Anoniem
Ontbreekt aan objectieve cijfermatige onderbouwing.

Als je PDF leest van Google mbt harddisk failures.
http://labs.google.com/papers/disk_failures.html

Kom je er achter dat Norman haar verhaal niet helemaal klopt.

Verder heb je al degauser vanaf € 5000,-
bron: http://www.care4data.ch/artikel/details.php?artikel=189

Wat overigens nog ontbreekt aan dit verhaal is de
verschillende software matige wismethode, zoals Peter
Gutmann patroon die rekening houd met fysieke onderliggende
encoding.
24-04-2007, 16:20 door Anoniem
Wel vreemd dat de garantie dat iets gewist word als argument
word gebruikt om
Opensource af te kraken?

Neem eens: http://dban.sourceforge.net/

Daar kun je de opensource versie nemen die goed
gedocumenteerd vrijwel alle manieren van vernietigen aan kan.

En indien je garanties wenst (certificaties) kun je een
commercieel contract afsluiten.
24-04-2007, 21:38 door Anoniem
Een gewone slijptol doet wonderen bij vernietiging van alle soorten
mediadragers ;-)
25-04-2007, 00:00 door Bitwiper
Door Anoniem op op dinsdag 24 april 2007 09:21
Of een Live Linux booten en dd if=/dev/zero of=/dev/hda lijkt me ook wel geinig eigenlijk. En gewoon 0'en inderdaad, omdat ik zoals gezegd niet zo geloof in het 'vorige waarde teruglezen.
Op dat punt zijn we het absoluut met elkaar eens.

En niet alleen wij; Simson Garfinkel [url=http://www.securityfocus.com/archive/104/450072/30/120/threaded]schreef[/url] (2 posts eerder in dezelfde SecurityFocus Forensics thread waar ik in m'n vorige post naar verwees):
There is no publicly available evidence that overwritten data has ever been recovered from a hard drive that was manufactured after 1995.
Simson Garfinkel is trouwens een wetenschapper die stapels tweedehands harddisks heeft onderzocht op het nog bevatten van (gevoelige) informatie; zijn Blackhat 06 sheets (m.i. leuk om te lezen) vind je [url=http://www.blackhat.com/presentations/bh-federal-06/BH-Fed-06-Garfinkel.pdf]hier (PDF)[/url].
26-04-2007, 12:05 door Anoniem
Ik knap al af op de eerste regel:
Welke energie verspil je met de hamer???
Geloof me, 30 sec mij, een hamer en een harddisk in een
ruimte geeft absolute vernietiging.
Als hij in regel een al onderuit gaat lees ik niet meer verder.
26-04-2007, 13:32 door Anoniem
Ik ben wel nieuwschierig over opleidingen en cursusen die gegeven
worden waar je dit soort physieke inspecties van hardrives kan leren.

Die zijn mega handig wanneer bv je bij een hardrive een patritie error krijgt
en niet meer bij data kan komen. Om er als nog bij te komen om data te
redden van een klant.
27-04-2007, 15:21 door Anoniem
Door de degausmachine heen en doorboren werkt prima. Als het nodig is
eerst nog meervoudig, volledig overschrijven met random 1/0. Daarna de
smeltoven in. Standaard procedure... ;-)
03-05-2007, 16:09 door beamer
Door Anoniem op op dinsdag 24 april 2007 09:21
Of een Live Linux booten en dd if=/dev/zero of=/dev/hda

Beter is:
dd if=/dev/urandom of=/dev/hda bs=8k

maar DBAN (booten vanaf floppy of cdrom) werkt ook prima.
Open source geeft nog altijd meer garantie dan closed source
omdat je zelf in de code kan kijken wat er gebeurt.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.