image

Hacker installeert rootkit in Apple toetsenbord

dinsdag 4 augustus 2009, 10:19 door Redactie, 7 reacties

Een lek in de firmware update van Apple's toetsenborden, zorgt ervoor dat aanvallers daar een rootkit kunnen installeren die nauwelijks te verwijderen of te detecteren is. Beveiligingsonderzoeker K. Chen demonstreerde tijdens de Black Hat en DefCon 17 conferenties hoe hij het firmware upgrade proces van het keyboard kan manipuleren om zijn eigen code te uploaden. Die code draait vervolgens in het toetsenbord. Zelfs als een gebruiker zijn of haar systeem opnieuw installeert, blijft de rootkit gewoon werken. Apple toetsenborden beschikken over 8K flashgeheugen en 256 bytes werkgeheugen.

Prutswerk
Volgens Chen heeft Apple de gewoonte om producten af te leveren die niet af zijn. Vervolgens probeert het dit met firmware updates op te lossen. Inmiddels zijn er meer dan 1000 fimware updates via de website van het bedrijf te downloaden. Daarnaast noemt hij de Mac wereld "ongelooflijk monocultureel". Met de zelfgemaakte firmware is het mogelijk om het keyboard volledig over te nemen, en daar vandaan het systeem. Een voordeel van een 'toetsenbord rootkit', is dat die lastig met traditionele methoden is te detecteren, zoals het controleren van de systeem integriteit, kernel hooks en object manipulatie.

"Dit soort code kan ook de controle van een Trusted Platform Module omzeilen, als er één in de computer aanwezig is. Voor zover iemand kan weten, is onze code gewoonweg de gebruiker die commando's via het toetsenbord invoert", aldus Chen in dit whitepaper. Volgens de onderzoeker was het reverse engineeren van Apple's keyboard firmware update een redelijk eenvoudige opgave. Daarnaast had Apple maatregelen kunnen nemen om de update te beveiligen, zoals het dat wel bij andere programma's doet om illegale kopieën tegen te gaan.

Groot probleem
"Apple moet dit probleem zo snel als mogelijk patchen. Het is compleet op afstand te misbruiken en bijna onmogelijk te verwijderen, zeker als je niet weet dat het er zit. Dit is een gapend gat dat in de eigen hardware en maakt van elke remote exploit, en Apple zit er vol mee, een gigantisch beveiligingsprobleem. Iedereen die Apple hardware gebruikt, ongeacht het besturingssysteem, is kwetsbaar. Geloof ze niet als ze dit proberen te bagatelliseren. Als je het toesenbord beheerst, beheers je het systeem", aldus Charlie Demerjian

In dit filmpje demonstreert Chen de werking van zijn aanval. De 187 pagina's tellende presentatie is hier te downloaden.

Reacties (7)
04-08-2009, 10:29 door Anoniem
Toch maar even wachten met het kopen van m'n Apple keyboard :-) Hebben de Apple laptops ook een vergelijkbaar keyboard? Vast niet he?
04-08-2009, 10:33 door Anoniem
Nieuw in je virusscanner, schakel de autorun van je keyboard uit en scan 'm eerst :P
04-08-2009, 13:12 door Anoniem
Wat doet updatable firmware in een keyboard?
04-08-2009, 13:34 door spatieman
@ de 2e anoniem MEGA LOL!!
04-08-2009, 13:51 door Anoniem
Raar verhaal. Het is niet zozeer een probleem van Apple alleen als wel een probleem van firmware updates/upgrades in het algemeen.

Het verhaal heeft een erg anti Apple gehalte; zijn niet (bijna) alle fabrikanten schuldig aan produkten die niet af zijn? Hoe vaak moet ik niet de drivers en/of een firmware update van het Internet halen? Iedereen wacht bij voorbaat al op een 2de versie / service pack van een produkt.
04-08-2009, 15:48 door rob
Heel raar verhaal inderdaad.

Dit is gewoon geen lek of gat of kwetsbaarheid te noemen: Er is nog altijd volledige rechten benodigd om dergelijke firmware te installeren.

Daarvoor moet een hacker of virus eerst via andere lekken inbreken in het systeem en volledige rechten bemachtigen. Vervolgens kan er zo'n rootkit worden geinstalleerd.

Ik zit er bepaald niet op te wachten als leveranciers het mij onmogelijk gaan maken firmware te overschrijven terwijl ik root rechten heb!

Het is leuk dat je een originele techniek hebt gevonden om een systeem te backdooren. Maar ga er dan niet een onzin-verhaal omheen hangen, dat dit niet zou moeten kunnen.
04-08-2009, 22:15 door Ed Dekker
bijna onmogelijk te verwijderen, zeker als je niet weet dat het er zit
Nou, dat is nieuws! Of moeten we nu ook al helderziend zijn ;-)
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.