image

Politie arresteert 16-jarige wegens WikiLeaks-aanvallen

donderdag 9 december 2010, 18:58 door Redactie, 23 reacties

Het Team High Tech Crime van de Nationale Recherche heeft vannacht in Den Haag een 16-jarige jongen aangehouden, die vermoedelijk betrokken is bij de DDoS-aanvallen op websites van Mastercard en Paypal. De afgelopen dagen hebben volgens het Openbaar Ministerie WikiLeaks sympathisanten de websites van het Zweedse openbaar ministerie, de Zwitserse postbank, de creditcardmaatschappijen MasterCard en Visa en de betalingssite Paypal aangevallen.

Bekentenis
Nadat duidelijk werd dat deze cyberaanvallen vanuit Nederland werden gedaan, is het Team High Tech Crime van de Nationale Recherche een onderzoek gestart. De cyberaanvallen leidden gisteren al snel tot identificatie van de verdachte. Bij de jongen is beslag gelegd op computers en digitale gegevensdragers.

De jongen is in verzekering gesteld en vandaag verhoord door rechercheurs van het Team High Tech Crime. Hij heeft een bekentenis afgelegd over de aanvallen op MasterCard en Visa. De jongen maakt vermoedelijk deel uit van een grotere groep hackers, waarnaar het onderzoek wordt voortgezet. Hij wordt vrijdag voorgeleid aan de rechter-commissaris in Rotterdam.

Reacties (23)
09-12-2010, 19:42 door Anoniem
Ik wil weten wie het is. AUB namen erbij vermelden
09-12-2010, 20:01 door GNOE Inc.
AnonyWatcher Anonymous
For any media that are interested, the dutch boy that was arrested is confirmed as not one of the "runners" (as per dutch trans) of #Payback
volgens een twitterbericht van de Anonops woordvoering....
09-12-2010, 20:04 door Anoniem
"script kiddie" kuch kuch
09-12-2010, 21:11 door Le De_obfuscateur
"script kiddie" kuch kuch
Kan zijn, dat het een script kiddie was.
Hij deed in ieder geval een poging, aan zijn verplichtingen als vrij burger te voldoen.
Wat heb jij recentelijk gedaan, om het hier (op aarde) een betere plaats te maken?
09-12-2010, 21:23 door Anoniem
Door Anoniem: Ik wil weten wie het is. AUB namen erbij vermelden

Duh, je vermeldt zelf je naam niet eens..
09-12-2010, 21:31 door Anoniem
"verplichting" "als vrij burger".

In één zin.... moehahahaha....
09-12-2010, 21:49 door WhizzMan
Killing people that kill other people to show that killing people is wrong, is wrong.

Oftewel, sites van het internet plonken omdat die sites denken dat dat legitiem is, maakt jouw actie nog niet legitiem. Deze jongen heeft niet gesnapt dat je ten eerste ontzettend de sjaak bent als je gepakt wordt, maar ook niet dat dit niet de manier is om te protesteren. De 500 mirrors van wikilieaks die nu actief zijn, hebben het beter begrepen. Als die al hun bandbreedte kwijt zijn, zijn ze terminste niet illegaal, of vernietigend bezig.
09-12-2010, 22:00 door Anoniem
Door WhizzMan: Killing people that kill other people to show that killing people is wrong, is wrong.

Oftewel, sites van het internet plonken omdat die sites denken dat dat legitiem is, maakt jouw actie nog niet legitiem. Deze jongen heeft niet gesnapt dat je ten eerste ontzettend de sjaak bent als je gepakt wordt, maar ook niet dat dit niet de manier is om te protesteren. <b>De 500 mirrors van wikilieaks die nu actief zijn</b>, hebben het beter begrepen. Als die al hun bandbreedte kwijt zijn, zijn ze terminste niet illegaal, of vernietigend bezig.


laat al zien hoe schokkend weinig u hier van af weet. Verdiep u eerst eens wat meer
09-12-2010, 22:19 door Anoniem
Wat elk van de bedrijven gedaan heeft, is volledig legaal ... daarom nog niet ethisch ...
Wat deze ddos'ers doen is niet legaal ... maar imho zeker niet onethisch ...

Als je je punt naar bedrijven toe wilt duidelijk maken ... is er maar 1 manier ... je moet ze raken waar het ze kost .. in de centen.

Laat bedrijven maar de gevolgen voelen van wat door de meerderheid van de mensen als 'niet ethisch verantwoord' word bezien, de wereld zal er een pak anders uitzien wanneer bedrijven plots ook moeten kijken naar de moraliteit, en niet de winstfactor.
09-12-2010, 22:21 door GNOE Inc.
Ik doe niet aan DDos. Ik kan gewoon heel snel klikken, meneer de agent.... ;o)
09-12-2010, 23:45 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
10-12-2010, 00:18 door Rene V
Door Peter V:
Politie arresteert 16-jarige wegens WikiLeaks-aanvallen
Hoe dom kun je zijn? Straks wordt deze klungel uitgeleverd aan de VS. En daar worden zeker GEEN taakstraffjes uitgedeeld voor Cybercrimes.

Volgens mij worden minderjarigen niet uitgeleverd aan de V.S. Zeker niet gezien het feit dat Mastercard en PayPal geen overheidsinstanties zijn maar commerciële bedrijven. Voor zoiets wordt je sowieso niet uitgeleverd aan een ander land.
Dus.. wie is er nu dom?
10-12-2010, 04:00 door RockOpa
Goh,applaus hoor!
Konden ze geen twaalfjarige vinden?
De zaak wordt steeds meer opgefokt "Big Brother Is Watching You!"
Nee,zei Wim Kok (wie kent hem nog) dat zal nooit gebeuren.
Ziehier het resultaat,Nederland loopt nog steeds aan het leibandje van de VS (Bakellende en Jeep de Hoop Scheffer kusten bijna de heilige grond bij cowboy Bush) er werd nog nét niet in de broek geplast van opwinding.
En nu pakken ze een 16-jarige jongen op omdat ze die van 12 niets kunnen maken omdat die onder het jeugdrecht valt.
Goed hoor van de Nationale Recherche i.p.v. zich bezig te houden met mensen opsporen die met automatische wapens rondschieten in woonwijken.
Laat de VS zijn eigen zaakjes opknappen en de "leaks" opsporen in hun eigen gelederen i.p.v. een hype te veroorzaken en de man aan het kruis te nagelen die het naar buiten brengt! Shame on you Nederlandse Regering dat jullie hier aan mee werken,koop gerust nog een paar JSF's,die intussen alleen maar duurder worden,de belastingbetaler is toch het kind van de rekening.Dat kan nog wel bij die 18 miljard bezuinigingen.Wat hebben ze jullie beloofd (de VS)?
Jullie zouden Julian Assange politiek asiel moeten verlenen in deze rechtstaat???
10-12-2010, 07:30 door Syzygy
De stumper deed het natuurlijk vanuit huis onder zijn eigen IP adres.

De jongen is in verzekering gesteld en vandaag verhoord door rechercheurs van het Team High Tech Crime.
Afijn, het is het High Tech Crime Team en niet het Low Tech Crime Team, die waardering heeft ie al in zijn zak.
Waarom bellen ze niet meteen de FBI of CIA of vlieg hem over naar Gitmo

Bij de jongen is beslag gelegd op computers en digitale gegevensdragers.
Vinden ze een foto van zijn vriendin van 16 jaar in haar BH 'tje gaat ie er ook meteen op voor KP.

Mannen dat was weer een enorme BUST
Ja commissaris we zijn er ook erg trots op.

terwijl 2 straten verderop de plaatselijke sigarenwinkelier van 70 voor de 3 keer deze week werd overvallen terwijl voor de deur in een onopvallende auto 200 kilo heroine van eigenaar verwisselde.
10-12-2010, 07:40 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
10-12-2010, 07:42 door Dev_Null
Nadat duidelijk werd dat deze cyberaanvallen vanuit Nederland werden gedaan, is het Team High Tech Crime van de Nationale Recherche een onderzoek gestart

Het is toch grappig hoe dit soort berichten steeds weer gepubliceerd word, zonder enig spoortje van rock-solid evidence :-)
Iedereen kan dit roepen en vervolgens gaat een gehele politiemacht blind op pad om "de dader" te vinden i.p.v. de waarheid en de onderbouwende feiten.
10-12-2010, 08:23 door Syzygy
Off topic
Let ook even op het fotootje dat de redactie naast het topic heeft gezet van die agent met zijn duim omhoog.
Het geeft mij wel een veilig gevoel, jullie niet ??? Hahahahahaha
10-12-2010, 09:28 door Mysterio
Door Le De'obfuscateur:
"script kiddie" kuch kuch
Kan zijn, dat het een script kiddie was.
Hij deed in ieder geval een poging, aan zijn verplichtingen als vrij burger te voldoen.
Wat heb jij recentelijk gedaan, om het hier (op aarde) een betere plaats te maken?

Maakt een DDoS aanval de aarde een betere plaats!?! Wat een onzin! Wraakacties en terreur leiden niet tot een betere samenleving en zeker niet op wereldniveau. Wake up, smell the coffee en ga eens echt aan het werk om de medemens te helpen. Fysiek en digitaal. Er is een wereld buiten je beeldscherm.
10-12-2010, 10:34 door Anoniem
Ik Lees allemaal berichten van : Ga echte boeven vangen. Maar er wordt niet bij stil gestaan dat deze acties wel degelijk klauwen met geld kosten voor de getroffen bedrijven. Het is in mijn ogen ook gewoon een crimineel, wat zijn daden in mijn ogen niet minder nobel maken. Ik ben ook sympatisant maar ik besef mij gewoon dat er risico's voor mij aan kleven als ik mij aanmeld voor illegale aanvallen. Het doel heiligd in mijn ogen nog niet de middelen. Dit moet op een hoger niveau gespeeld worden. Die Ddos aanvallen zijn leuk maar hebben slechts voor 2 dagen effect. Stort liever met die 2000 man een tientje voor de verdediging van assange (je kunt toch nog altijd via internetbankieren direct geld over maken? ) dan een Ddos starten. Daar heeft Wikileaks veel meer aan.

Jeroen.
10-12-2010, 13:39 door GNOE Inc.
Door Anoniem: Ik Lees allemaal berichten van : Ga echte boeven vangen. Maar er wordt niet bij stil gestaan dat deze acties wel degelijk klauwen met geld kosten voor de getroffen bedrijven. Het is in mijn ogen ook gewoon een crimineel, wat zijn daden in mijn ogen niet minder nobel maken. Ik ben ook sympatisant maar ik besef mij gewoon dat er risico's voor mij aan kleven als ik mij aanmeld voor illegale aanvallen. Het doel heiligd in mijn ogen nog niet de middelen. Dit moet op een hoger niveau gespeeld worden. Die Ddos aanvallen zijn leuk maar hebben slechts voor 2 dagen effect. Stort liever met die 2000 man een tientje voor de verdediging van assange (je kunt toch nog altijd via internetbankieren direct geld over maken? ) dan een Ddos starten. Daar heeft Wikileaks veel meer aan.

Jeroen.
Je wordt op je wenken bediend: http://www.boingboing.net/2010/12/09/anonymous-stops-drop.html

BTW, had Bolkestijn bij Paul en Wiiteman het gisteren niet over het collectief wegkijken van Nederlanders bij onethische zaken? (wel in een ander perpectief, dat wel...)

Even om de discussie wat aan te zwengelen...... ;o)
10-12-2010, 16:45 door Anoniem
Door Anoniem: Ik Lees allemaal berichten van : Ga echte boeven vangen. Maar er wordt niet bij stil gestaan dat deze acties wel degelijk klauwen met geld kosten voor de getroffen bedrijven.

Je gaat mij niet vertellen dat een ddos van 2 dagen ook maar opgemerkt word bij bedrijven met omzetten als pay-pal en mastercard. Bij mastercard was het overigens alleen de website, best een slecht target, buiten wat publiciteit hebben die er niets van gevoeld, bij pay-pal hebben ze de api servers aangepakt, wat hun mss wel een beetje geld zal gekost hebben maar deze bedragen zijn nog onbeduidend.


Het is in mijn ogen ook gewoon een crimineel, wat zijn daden in mijn ogen niet minder nobel maken. Ik ben ook sympatisant maar ik besef mij gewoon dat er risico's voor mij aan kleven als ik mij aanmeld voor illegale aanvallen.

Overal ter wereld riskeren mensen gevangenisstraf, omdat ze vechten voor hun vrijheid .. niet voor iedereen weggelegd, dat is waar, maar als de situatie TE erg word naar je eigen maatstaven, dan durf je best wel heel wat te riskeren in de hoop de situatie te verbeteren.

Het doel heiligd in mijn ogen nog niet de middelen. Dit moet op een hoger niveau gespeeld worden.
We verklaren landen de OORLOG (irak) zonder bewijs door hoe ons 'hoger niveau' werkt ...

Stort liever met die 2000 man een tientje voor de verdediging van assange (je kunt toch nog altijd via internetbankieren direct geld over maken? ) dan een Ddos starten. Daar heeft Wikileaks veel meer aan.
Jeroen.

Wel, moesten ze de rekeningen van wikileaks niet zonder reden gesloten hebben, zou heel deze zaak ook niet zo opgeblazen zijn ....
10-12-2010, 16:47 door Anoniem
Door Anoniem: Ik wil weten wie het is. AUB namen erbij vermelden
Heej ketel, de pot belde. Of je al kleur kan zien.
10-12-2010, 16:51 door Anoniem
Helemaal mee een Mysterio.
Wraak werkt niet. Dat zet mensen alleen maar aan tot haat. En haat brengt alleen maar ellende.

Dit is gewoon een jongetje van zestien die het harstikke tof vond dat hij met zn acties de tv heeft gehaald. En waarschijnlijk totaal nooit stil gestaan bij de gevolgen die deze acties met zich meebrengen. Hoe kan je ook op je zestiende.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.