image

"Virusschrijver doet iPhone gebruikers een plezier"

dinsdag 10 november 2009, 11:27 door Redactie, 13 reacties

De maker van Ikee, de eerste worm voor de iPhone, heeft geïnfecteerde iPhone gebruikers juist een plezier gedaan, zo blijkt uit een klein onderzoek van de Britse virusbestrijder Sophos. Het anti-virusbedrijf zette een poll online. Daaruit blijkt dat 76% van de 745 stemmers vindt dat de worm een "acceptabele manier is om bewustzijn van de slechte beveiliging te verhogen." Tien procent vindt dat de auteur zich onverantwoord heeft gedragen en het eind niet de middelen rechtvaardigt. De resterende 14% hoopt dat de politie de jongen oppakt, omdat hij met het verspreiden van een worm de wet heeft overtreden.

Graham Cluley van Sophos is verbijsterd door de uitslag. "Kun je je een wereld voorstellen waar mensen wormen en virussen verspreiden in de hoop dat dit het bewustzijn verhoogt?" Volgens hem heeft elk slachtoffer door de worm schade geleden. Niet alleen moest men de door de worm gemaakte aanpassingen terugzetten, in de zoektocht naar nieuwe slachtoffers genereerde de worm dataverkeer, wat aan het eind van de maand voor een hoge rekening kan zorgen. "Het ergste van alles is dat de code voor de worm nu door iedereen is te downloaden." Daardoor is het goed mogelijk dat er veel gevaarlijkere varianten verschijnen. "Goede virussen bestaan gewoon niet", zo besluit Cluley.

Reacties (13)
10-11-2009, 11:30 door Syzygy
Zal zijn advocaat blij mee zijn.

Helaas hadden de meesten hier hem al "ter dood" veroordeeld en voor reanimatie is het nu te laat

WAT NU HEREN ;-)

kommaarkommaarkommaar !
10-11-2009, 11:40 door Anoniem
Door Syzygy: Zal zijn advocaat blij mee zijn.

Helaas hadden de meesten hier hem al "ter dood" veroordeeld en voor reanimatie is het nu te laat

WAT NU HEREN ;-)

kommaarkommaarkommaar !

De reactie van de gebruikers is irrelevant. Let op: de source kan gebruikt worden om een kwaadaardige worm te creeren. Hoe zouden de iPhoners het vinden, wanneer zou blijken dat dit virus voortaan alle mails/sms/mms/gesprekken door kan geven aan iemand anders. Nog erger, blijkt dat het een man-in-de-middle kan veroorzaken bij bankieren enz.

Kan nu schijnbaar nog niet, maar wat niet is kan nog komen....
10-11-2009, 12:13 door Anoniem
Ik vind het zelf een goede en grappig actie, en vind de mensen die daar boos om worden wel grappig. Die hebben vast niets beters te doen dus.
10-11-2009, 12:27 door Anoniem
Door Anoniem: Ik vind het zelf een goede en grappig actie, en vind de mensen die daar boos om worden wel grappig. Die hebben vast niets beters te doen dus.

Als ik het grappig vind om op jouw fiets weg te rijden (een auto heb je nog niet als scholier), is dat dus ok.
10-11-2009, 12:47 door Anoniem
"De reactie van de gebruikers is irrelevant. Let op: de source kan gebruikt worden om een kwaadaardige worm te creeren. "

Daar heb je volledig gelijk in, en wat dat betreft zal deze source voor meer problemen gaan zorgen.

"Ik vind het zelf een goede en grappig actie, en vind de mensen die daar boos om worden wel grappig. Die hebben vast niets beters te doen dus."

Vind je het nog steeds grappig indien de source gebruikt wordt om een destructieve worm te schrijven die ervoor zorgt dat informatie wordt gestolen van iphones, dat de apparaten onklaar worden gemaakt, of dat er met de apparaten op kosten van het slachtoffer wordt gebeld ? ;)

"WAT NU HEREN ;-) kommaarkommaarkommaar !"

Wat is dit nou weer voor kinderachtige reactie ?
10-11-2009, 14:45 door Anoniem
@ De reactie van gebruikers is irrelevant

Dacht ik niet. De reactie van gebruikers is zeer waardevol. We zouden eens wat vaker moeten luisteren naar de gebruiker.
Ik vind het een erg interessante uitkomst. Het verteld ons ook weer een hoop over die gebruikers. Ik zou ook graag willen weten waarom die gebruikers dat vinden. Wellicht kunnen we hier wat mee in de toekomst ;)

Ook het overtreden van een wet is relatief. Als 76% van Nederland het bijvoorbeeld niet eens zou zijn met een wet als deze, dan zou ik als rechter of regering nog maar eens goed kijken naar die wet.

Hoewel Syzygy het apart verwoord denk ik dat mijn visie gelijkenis vertoond met zijn reactie.

Het mooiste van alles is dat de code voor de worm nu door iedereen is te downloaden. Wellicht gaan ze bij Appeltje eens nadenken over de beveiliging. De andere telefoonbouwers en OS-ontwikkelaars mogen dat ook doen. Misschien kan er ook z.s.m. zo'n virus voor Windows mobile gemaakt worden. Iemand wat tijd over?
10-11-2009, 14:49 door Syzygy
@ Anoniem

In het vorige Topic werd deze jongen al aan de schandpaal genageld en was geen straf te zwaar voor deze scholier.
Nu blijkt de soep niet zo heet gegeten te worden.
Vanuit de hoek van Virusbestrijders komt er nu al bijval voor deze daad , die waarschijnlijk meer wekkers heeft doen laten afgaan dan dat hij er schade mee heeft aangericht.

Ik bestempelde de daad als Kattenkwaad waar anderen hem liever voor goed opgesloten zagen.
Nu dat de opinie het relevante van deze daad in ziet ben ik wel benieuwd naar de reactie van de anderen.

Jij hebt waarschijnlijk het vorige topic niet gelezen of je kent de reclame van Cup a Soup niet.
Tot zover deze pedagogische uitleg speciaal voor jou
10-11-2009, 14:57 door Anoniem
Syzygy, iedereen is anoniem?
10-11-2009, 14:59 door Anoniem
zelfs hierin reageren iphone gebruikers anders ;-)
10-11-2009, 14:59 door Anoniem
Wellicht kan Security.nl hier een Poll voor maken?
10-11-2009, 16:56 door Anoniem
"De "Ikee worm" infecteert ALLEEN gejailbreakte iPhones WAARVAN het standaard SSH wachtwoord niet is gewijzigd...."

Tja, volgens mij is de eerste hack de jailbreak. Als je vervolgens zo'n sukkel bent om het standaard wachtwoord niet te wijzigen dan deel je dus je eigen hack met anderen. 'T is maar wat je wil.
10-11-2009, 17:27 door prikkebeen
Ik vind het nog steeds strafbaar. Als ik één website zou defacen ben ik ook strafbaar en kan men mij een dringend advies geven om even bij justitie langs te komen. Ik zie het minimaal als computervrede breuk. Zijn leeftijd doet daar niets aan af.
Zijn eerste intentie was geld vragen voor de oplossing van het probleem. Het doet mij aan ransomware denken.
Ik ben benieuwd wat men hiermee gaat doen.
Is er hier een slachtoffer aanwezig? En vond die het ook grappig? Of kattekwaad?
Ik heb geen Iphone (wil er ook niet een hebben) maar ik zou er in ieder geval niet blij van worden.

Het is een slippery slope. Straks kan iedereen wel in je computer inbreken en je wallpaper veranderen. Gewoon, omdat je zo stom bent om een simpel ww te hebben of helemaal niet een ww. Vinden we dat dan ook verantwoord gedrag?
10-11-2009, 20:12 door Anoniem
Wat verwacht je nou als je een _ANTI_virus knakkert interviewt, dat ie doodleuk gaat zeggen 'kan geen kwaad joh, prima virussie! en dat pakket van ons heb je al helemaal niet nodig!' ... Endit was weer voldoende reclame voor Sophos d8 ik zo? -beetje zonde dit soort stukjes redactie!

-Jeroen
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.