image

McAfee lekt exploit voor Internet Explorer-lek

donderdag 11 maart 2010, 09:35 door Redactie, 4 reacties

Door een aanwijzing in een blogposting van anti-virusbedrijf McAfee, heeft een Israëlische onderzoeker een exploit voor het nieuwe zero-day lek in Internet Explorer gepubliceerd. Via de exploit is het mogelijk om gebruikers van IE6 en 7 via drive-by downloads te infecteren. De aanvalscode is inmiddels ook aan hackertool Metasploit toegevoegd. De aanval werkt tegen IE6 en 7 op Windows XP en IE7 op Vista.

In de blogposting zegt McAfee dat de aanval via het domein topix21century.com plaatsvindt. Genoeg informatie voor Moshe Ben Abu om de exploit op te halen, te deobfusceren en vervolgens te zien waar het lek in Microsoft's browser aanwezig is. "Het kostte slechts een paar minuten om de exploit in die host te vinden", aldus Ben Abu. Uiteindelijk had hij voor het reverse engineeren en vinden van de kwetsbaarheid zo'n tien minuten nodig. De kwetsbare code is aanwezig in het bestand iepeers.dll.

Exploit
Volgens H.D. Moore, de ontwikkelaar van hackertool Metasploit, werkt de code niet feilloos. "Het is ongeveer 50% betrouwbaar op Windows XP SP2/SP3 met IE7, zonder DEP. Met IE6 is het iets beter." Microsoft en GOVCERT adviseren gebruikers van IE6 en 7 om naar Internet Explorer 8 te upgraden, aangezien deze versie niet kwetsbaar is.

Al voor de publicatie van de exploit waren anti-virusbedrijven bang voor misbruik op grote schaal. “Exploitcodes worden steeds vaker door cybercriminelen aangepast en gebruikt. Wij verwachten dat ook dit nieuwe lek binnenkort massaal zal worden misbruikt. Wat de situatie nog gevaarlijker maakt, is dat het hiervoor vatbare Internet Explorer 7 nog erg veel gebruikt wordt. We gaan dan ook uit van een groot aantal potentiële infecties", zegt Ralf Benzmüller van G Data.

Update 11:03
Symantec heeft een analyse van de exploit online gezet, terwijl het Spaanse anti-virusbedrijf Panda Security de volgende video ervan maakte:

Reacties (4)
11-03-2010, 09:44 door Sys32
Ho eens, dit gaat veel te hard. Metasploit is goed bezig!
11-03-2010, 12:47 door Anoniem
Ja gaat een beetje te hard inderdaad. Die oude browsers heben veel exploits.
M$ moet Win7 goedkoper aanbieden en misschien zullen meerdere mensen upgraden naar een wat veiliger browser automatisch.

Of misschien moeten populaire sites oude versie browsers rejecten op basis van de request headers.En melden dat je moet upgraden. Is een beetje stom maar iets moet gebeuren om de mensen te stimuleren/dwingen om wat modernere versie browsers te gebruiken.
11-03-2010, 16:39 door Anoniem
“Exploitcodes worden steeds vaker door cybercriminelen aangepast en gebruikt. Wij verwachten dat ook dit nieuwe lek binnenkort massaal zal worden misbruikt. Wat de situatie nog gevaarlijker maakt, is dat het hiervoor vatbare Internet Explorer 7 nog erg veel gebruikt wordt. We gaan dan ook uit van een groot aantal potentiële infecties", zegt Ralf Benzmüller van G Data.

vrij vertaald klinkt dat dan als volgt : "dit gaat volledig in tegen ons business model. Het uitbrengen van exploits is weliswaar belangrijk voor de veiligheid van gebruikers en bedrijven, maar laat ons in de eerste plaats denken aan onze eigen bottom line."
12-03-2010, 08:53 door Anoniem
Door Anoniem: Ja gaat een beetje te hard inderdaad. Die oude browsers heben veel exploits.
M$ moet Win7 goedkoper aanbieden en misschien zullen meerdere mensen upgraden naar een wat veiliger browser automatisch.

De meeste IE6 gebruikers zijn zakelijk. Voor hen is de MS-licentie niet de grootste bottleneck. Een update in IE8 die de backwards compatibility verbetert is veel effectiever. Moet ie alleen niet backwards compatible met de kwetsbaarheden van IE6 worden.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.