image

Stichting Bescherming Burgerrechten wil alerte burger

donderdag 18 november 2010, 13:20 door Redactie, 7 reacties

Op 10 december wordt de Stichting Bescherming Burgerrechten officieel aan het Nederlandse publiek voorgesteld. Het platform werd een jaar geleden tijdens het "De Gescande Mens" symposium opgericht. Daar werd gesteld dat op dit moment in Nederland de oplossing van veel problemen in de zorg, in de publieke ruimte, de opvoeding en de spanningen tussen bevolkingsgroepen wordt gezocht in de aantasting van klassieke burgerrechten en met name privacy, omdat dat preventief zou werken.

Tijdens het symposium kwamen ook vragen naar voren als: hebben Nederlanders nog wel de exclusieve beschikking over hun eigen lichaam, hun eigen identiteit en dus ook over hun gegevens, mogen zijn zich nog wel vrij bewegen en met anderen van gedachten wisselen zonder repercussies van bovenaf? Mogen mensen zich nog wel vrij ontwikkelen door middel van vallen en opstaan? Hoe zit het met autonomie en zelfbepaling? Hoe verdacht is de gewone burger eigenlijk nu al?

Waakzaamheid
Het toen opgerichte Platform Bescherming Burgerrechten moet een ontmoetingsplek worden voor diverse burgerbewegingen die zich bezig houden met privacy in ruime zin en met de aantasting daarvan, waaronder Bits of Freedom, Ouders Online, Privacy First en Vrijbit. Het platform wil burgers vooral uitdagen om zelf waakzaam te zijn als het om hun eigen fundamentele rechten en in het bijzonder aan privacy gerelateerde rechten gaat.

Reacties (7)
18-11-2010, 17:37 door Rene V
hebben Nederlanders nog wel de exclusieve beschikking over hun eigen lichaam, hun eigen identiteit en dus ook over hun gegevens, mogen zijn zich nog wel vrij bewegen en met anderen van gedachten wisselen zonder repercussies van bovenaf?

Nee

Mogen mensen zich nog wel vrij ontwikkelen door middel van vallen en opstaan?

Nee

Hoe zit het met autonomie en zelfbepaling?

Dat is niet meer aan de orde. Wordt totaal onderdrukt.

Hoe verdacht is de gewone burger eigenlijk nu al?

Indien er geen verdenking zou bestaan van de gewone burger, dan zouden we momenteel niet in een controle staat leven.

Het wordt inderdaad eens tijd dat de gewone burger wakker geschud wordt en inziet dat we in rap tempo richting een Orwelliaans scenario aan het afglijden zijn.
En niet alleen dat men het inziet, maar ook het lef heeft om er iets tegen te doen.
18-11-2010, 17:48 door KwukDuck
Beetje laat dit, niet?

Maargoed, beter laat dan nooit, kijken wat het nog teweeg brengt... waarschijnlijk weer zo'n initiatief wat geen steun van het volk krijgt en over een jaar haar webservers niet meer kan betalen en een dode organisatie is.

Doe niet zo negatief!? Sorry ik heb de hoop met Nederland al lang opgegeven als het om privacy gaat. :)
19-11-2010, 10:15 door Dev_Null
@Rene_V: Helemaal mee eens!
Dit "initiatief" is slechts de zoveelste decoy, publieke aandachts afleider,
Zolang iedereen zijn tijd en energie maar steekt in deze "Stichting Bescherming Burgerrechten" gaat de "digitaal onbewuste massa" vooral niet ZELF OP ZOEK GAAT naar de waarheid m.b.t. de hoeveelheid opgeslagen gegevens!

Hier vast een leuk filmpje voor het begin van je eigen zoektocht:-)

Youtube - One Mainframe to Rule 'm All"
http://www.youtube.com/watch?v=XVWNlvI-eB4 (deel 1 van 5)


(Burger)Rechten zijn een hoax, sprookje, fabeltje, fairy-tale voor wie erin wil geloven.... Computers registreren ALLES keihard en emotioloos. Ze onthouden ALLES zoals ze goed werken uiteraard en (nog) backup noodstroom hebben.
Amen Brothers and Sisters :-P
19-11-2010, 10:19 door Mysterio
Hmmmm... Ik sta er weer erg dubbel in. Het magische woord is vrij. Heeft de mens totale vrijheid in Nederland? Nee, natuurlijk niet! Ik heb niet de vrijheid om met mijn auto over de vluchtstrook te gaan rijden wanneer ik vind dat ik meer haast heb dan de rest van de mensen in de file.

Daarnaast wordt er niets concreet aangedragen waaruit de beperking van de vrijheid blijkt. Dus bij deze wil ik René V vragen om met concrete voorbeelden te komen waaruit blijkt dat de vragen waar hij antwoord op geeft hem negatief raken. En dan ook hoe het alternatief beter voor hem en de maatschappij zou zijn.

We moeten uitkijken dat we niet doorslaan. We mogen geen staat worden waarbij de politiek alles wil weten en overal wil kijken en we mogen geen staat worden waarbij iedereen koning is en niemand tot de orde geroepen kan worden.
19-11-2010, 12:46 door Anoniem
De captcha op de website werkt niet, waardoor je niet met het platform kunt communiceren. Daarnaast zou het handig zijn indien het Platform Burgerrechten https gebruikt, zodat de verbinding veilig is, en mensen dus op een vertrouwelijke manier met het platform kunnen communiceren.

Tenslotte valt het mij op dat de website versies gebruikt van onder andere Apache, mod_ssl en open_ssl welke sterk verouderd zijn, en welke tal van beveiligingsproblemen bevatten welke met de laatste versies zijn verholpen. Zo komt mod_ssl/2.2.6 zelfs uit 1999, een versie van 11 jaar oud.

Indien het platform kritiek wil uiten op de wijze waarop de overheid omgaat met privacy gevoelige gegevens, en de beveiliging daarvan, dan is het wel verstandig om als platform zelf het goede voorbeeld te geven en te zorgen voor een veilige website, welke niet al te gemakkelijk gekraakt kan worden, en waarbij je de privacy zoveel mogelijk waarborgt.

Op zich kan je je afvragen of het nou van levensbelang is op zo'n website - het beveiligen van het EPD is belangrijker - maar dit soort zaken kunnen kritiek veroorzaken waar je niet op zit te wachten, en wat de aandacht afleidt van de zaken waar je als platform mee bezig bent. Verder denk ik dat er zat beveiligers in Nederland zijn die belangeloos voor zo'n platform de beveiliging willen nakijken, en op orde willen brengen.
21-11-2010, 13:37 door P5ycH0
Leuk, net nu al besloten is dat onze vingerafdrukken zomaar aan de US aangeboden gaan worden.
Er stond mij iets bij dat ze alleen bedoeld waren voor de verificatie van het identiteitsdocument.....
05-12-2010, 15:30 door Anoniem
@P5ycH0

Leuk, net nu al besloten is dat onze vingerafdrukken zomaar aan de US aangeboden gaan worden.
Er stond mij iets bij dat ze alleen bedoeld waren voor de verificatie van het identiteitsdocument.....


Dat heet nu function Creep.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.