image

Schneier: In 2020 zijn we Googles eigendom

donderdag 16 december 2010, 17:30 door Redactie, 20 reacties

In 2020 draait informatiebeveiliging niet om de bescherming van gebruikers tegen cybercriminelen, maar om het beschermen van bedrijven en hun business modellen tegen gebruikers. Dat voorspelt beveiligingsgoeroe Bruce Schneier. De komende tien jaar zullen er drie veranderingen plaatsvinden, waarvan er twee nu al zichtbaar zijn. De eerste noemt Schneier "deconcentration" en gaat over het verdwijnen van de computer als apparaat dat allerlei taken verricht. Daarvoor in de plaats komen "special-purpose" apparaten, zoals de iPhone. Dit soort apparaten lijken ook allerlei taken te kunnen verrichten, maar worden beperkt en bestuurd door de aanbieder.

Daarnaast verschijnen er ook steeds meer "special-purpose" applicaties. "Natuurlijk kun je de browser van de iPhone gebruiken om de New York Times website te bezoeken, maar het is veel eenvoudiger om de speciale iPhone app hiervoor te gebruiken." Doordat computers steeds kleiner en goedkoper worden, zal deze trend zich voortzetten. Niet alleen wordt het gemakkelijk om special-purpose hardware en software te gebruiken, bedrijven die meer controle over de ervaring van hun gebruikers willen, zullen dit ook nastreven.

Google
De tweede verandering omschrijft Schneier als "decustomerization", en gaat over het verkrijgen van meer IT-functionaliteit zonder zakelijke relatie. Zo laat een zoekmachine gebruikers zoeken in ruil voor het tonen van advertenties en doen websites hetzelfde met nieuws en artikelen. Het zal echter niet lang duren voordat ook hardware in ruil voor het tonen van advertenties of het monitoren van de gebruiker z'n gedrag gratis wordt weggegeven. Denk aan gratis telefoons of fototoestellen.

"Dit is belangrijk, omdat het vernietigt wat over is van de normale zakelijke relatie tussen IT-bedrijven en hun gebruikers. We zijn niet Googles klanten, we zijn Googles producten die ze aan hun klanten verkopen." Volgens Schneier zal deze driewegsrelatie tussen IT-dienstverlener, adverteerder en gebruiker ervoor zorgen dat meer IT-bedrijven de gebruiker als product behandelen. "Het continue uitkleden van de gebruiker zijn privacy door Facebook om diens echte klanten te bevredigen, de adverteerders, en de eigen omzet te verhogen is slechts een voorproef van wat ons te wachten staat."

Menselijke aard
De laatste verandering is "depersonization", waarbij software de gebruiker deels of geheel overbodig maakt. Het gaat dan om programma's die aan hand van de geobserveerde voorkeuren van de gebruiker zijn e-mail sorteert of op maat gemaakte advertenties stuurt. Maar ook "smart apliances", zoals slimme auto's, slimme kleding en slimme apparatuur, die direct met de energiemaatschappij praten. Bij alle veranderingen staat één ding centraal, en dat is dat de gebruiker minder controle zal hebben en er dingen zonder zijn medeweten of goedkeuring plaatsvinden. Zaken die ook niet altijd in het belang van de gebruiker zijn. "En dat is dan hoe dingen horen te werken. Ik ben niet eens begonnen om het over de criminelen van dan te hebben."

"Dat komt omdat IT-security in 2020 minder gaat om het beschermen van jou tegen de traditionele criminelen en meer om het beschermen van zakelijke modellen tegen jou." Deperimeterization gaat ervan uit dat iedereen onbetrouwbaar is, tot anders is bewezen. Consumerization beschouwt alle consumentenapparaten als onbetrouwbaar, tot anders is bewezen. Computers zullen over tien jaar honderd keer krachtiger zijn, wat dingen verandert op manieren die we niet kunnen weten, maar de menselijke aard blijft hetzelfde, aldus Schneier.

Parasiet
Hij wijst ook naar Cory Doctorow, die opmerkt dat alle complexe ecosystemen parasieten hebben. "Traditioneel zijn criminelen de parasieten in een maatschappij, maar een bredere definitie is hier ook van toepassing." Als gebruikers controle over de systemen verliezen, terwijl IT-aanbieders die controle voor hun eigen doeleinden overnemen, zal de definitie van parasiet veranderen. Of het nu gaat om Facebook-gebruikers die de dienst zonder het afstaan van hun privacy willen gebruiken, filmkijkers die de kopieerbeveiliging willen omzeilen of criminelen die een bankrekening proberen te plunderen, "parasieten zullen altijd misbruik van IT-systemen proberen te maken."

"Welkom in de toekomst. Bedrijven zullen technische beveiligingsmaatregelen nemen, gesteund door juridische beveiligingsmaatregelen om hun zakelijke modellen te beschermen. En tenzij je een modelgebruiker bent, zul jij de parasiet zijn."

Reacties (20)
16-12-2010, 17:35 door spatieman
oja, en google neem in 2016 Microsoft en in 2017 Cisco over.
16-12-2010, 17:39 door Syzygy
Broes moet die Crack-pipe een keer laten staan want het vertroebeleerd zijn brein een beetje
16-12-2010, 17:53 door Anoniem
gelukkig, ik ben een parasiet!
denken is momenteel al not done.
de hersenlozen zijn onder ons.
en ze vinden dat prima.
als het maar gratis is.
in een verticale silo.
slaven.

of gaat het anders?
gaat de mens zich weer op zijn omgeving richten?
reborn humans.
groente uit eigen tuin.
het wordt tijd die amerikaanse mongolen te negeren.
vergeet al die cloud shit.
hou je data onder eigen controle.
maar gelukkig, hoogmoed komt voor de val.
facebook en al dat soort rotzooi zal imploderen.
evenals de cia, ik bedoel google en consorten.
alleen de vraag is of ik dit nog ga meemaken.
is resistance futile?


ouwe anoniem.
16-12-2010, 18:34 door Syzygy
iemand nog een lekker recept voor appeltaart

want het lijkt de libelle wel hier hahahahaha
16-12-2010, 19:12 door super smurf
Door Syzygy: iemand nog een lekker recept voor appeltaart

want het lijkt de libelle wel hier hahahahaha

WWW Koken met Karin.nl
16-12-2010, 19:24 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
16-12-2010, 19:33 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
16-12-2010, 20:20 door Anoniem
Door Peter V: Niet veel van aantrekken Steuntrekker. Meneer Schneier denkt dat hij een soort Goeroe is.


Ooh Steuntrekker, Peter V denkt ook dat hij een soort Goeroe is :-)
Ik denk toch dat Bruce wat slimmer is dan ons Petertje hier.

Petertje blijf maar fijn met beide beentjes op de grond hoor, en praat
niet met minachting over andere mensen met meer kennis van zaken.


Veel mensen hier met wat ict achtergrond menen altijd wat slimmer te
zijn, dan de echte experts.
16-12-2010, 20:39 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
17-12-2010, 01:22 door doorman
Ik ben evenmin een expert, maar het lijkt me dat alle drie aspecten al aanwezig zijn.
En plots verdwijnen gaan ze ook niet vermoed ik...
Schneier is misschien wat onvoorzichtig in zijn woordkeuze en dat zit sommige mensen blijkbaar niet lekker,
maar ik geloof dat hij een punt heeft.
17-12-2010, 08:12 door Syzygy
De heer "Broes" doet wel meer uitspraken (vaak open deuren) om zijn lijfelijke aanwezigheid op deze planeet nog even te bevestigen. Vooral in zijn zeer lange termijn beloftes geniet deze hedendaagse Nostradamus grote bekendheid. De kans dat hij in 2020 zich zal moeten verantwoorden voor zijn "helderziendheid" van december 2010 is nagenoeg verwaarloosbaar.
De man kan dus blaten wat hij wil.

Persoonlijk denk ik dat in 2020:

olie als fossiele brandstof zijn einde nadert
het broeikas effect niet zo'n snelle wending zal nemen als men dacht
security.nl niet meer bereikbaar zal zijn onder het IPv4 adres
de Amerikaanse president een vrouw zal zijn met "native American blood en een achter achter kleindochter van Winnetou"
Israel en de Arabische liga - bijna - tot een akkoord zullen komen

Ik zou zeggen tot 2020 dan hebben we het er nog wel eens over

Groet Syzygy
17-12-2010, 08:16 door Anoniem
Je kunt wat Bruce zegt afdoen als onzin. Maar in hoeverre ben je dan al niet geworden tot waar hij voor waarschuwt? Een product van google, facebook, enz.

Er is een tendens gaande, en die doet inderdaad richting wat Bruce zegt vermoeden. We've been put on notice.
17-12-2010, 08:49 door spatieman
Door Syzygy: iemand nog een lekker recept voor appeltaart

want het lijkt de libelle wel hier hahahahaha

'Probeer google eens xD
17-12-2010, 09:18 door Anoniem
Hahahaha....... Euuuhh welke ontwikkelingen spreken TEGEN de ontwikkelingen zoals hij dat schetst ? Shit....
17-12-2010, 09:53 door Anoniem
Misschien een tikkie vergezocht, maar zeker niet onmogelijk. In ieder geval beschrijft Schneier de richting die we met elkaar opgaan.

Mijn grootste angst is al jaren dat we straks met z'n allen op vakantie gaan naar Microsoft Euro Disney McLand..
17-12-2010, 10:14 door Preddie
Door Anoniem:
Door Peter V: Niet veel van aantrekken Steuntrekker. Meneer Schneier denkt dat hij een soort Goeroe is.


Ooh Steuntrekker, Peter V denkt ook dat hij een soort Goeroe is :-)
Ik denk toch dat Bruce wat slimmer is dan ons Petertje hier.

Petertje blijf maar fijn met beide beentjes op de grond hoor, en praat
niet met minachting over andere mensen met meer kennis van zaken.


Veel mensen hier met wat ict achtergrond menen altijd wat slimmer te
zijn, dan de echte experts.

Helemaal mee eens ;)


Bruce schneider is iemand die bepaalde dingen op een aparte manier benaderd maar in veel gevallen benaderd hij ze zo dat hij vaak gelijk heeft als je terug kijkt naar uitspraken die hij in het verleden heeft gedaan.

Het geen wat hij nu beweert gebeurt vandaag de dag al, dit gebeurt door het gedrag van mensen en het korte vooruitdenkend vermogen van bepaalde mensen. Het voorbeeld was bruce aanhaalt met de Iphone is erg mooi, want veel mensen kiezen een Iphone niet omdat het toestel voor hun persoonlijk de meeste mogelijkheden heeft en voldoet aan haar wensen. Maar omdat we nu eenmaal kudde dieren zijn, een hype en dat is wat de Iphone is. Een mooi voorbeeld van kudde gedrag waarbij we onze eigen individuele belangen links laten liggen om met de kudde mee te lopen.

Dit stelt bedrijven als Apple instaat het geen wat bruce beschrijft uit te voeren. Feitelijk is de mens hier zelf schuldig aan, mede omdat het de overgrote meerderheid niet in de gaten heeft dat zij 24 uur per dag beïnvloed worden.

Persoonlijk heb ik altijd gehekeld aan business model zoals die van Apple, waarbij jij als consument niks meer in te brengen hebt op het geen wat je gekocht hebt en het bedrijf bepaald wat jij wel en niet doet met het apparaat. Iphone en Ipad gebruikers zijn mede schuldig aan de ondersteuning van dit soort business modellen. Ik zelf maak mij zelf ook schuldig aan een bepaalde vorm hiervan, ik zoek namelijk nog steeds met google alleen zal google minder gegevens van mij kunnen kapen als bij andere gebruikers en dat maakt mij in de bewoording van bruce een parasiet
17-12-2010, 10:22 door Anoniem
Hetgeen Brucy boy tegen waarschuwt is nu al in ontwikkeling. Nu al ben je verdacht bezig als je via een beveiligde verbinding wilt communiceren maar ook als je je bestanden versleuteld. Helemaal nu na zo'n afschuwelijke kindermisbruik zaak staat encryptie ineens in een verdacht licht. Ook als je geen gegevens over jezelf wilt prijsgeven en geen gebruik wenst te maken van social media wordt je al vreemd aangekeken. Hier op Security.nl ontstaat al de discussie dat mensen niet meer anoniem mogen reageren. Het is een glijdende schaal waar we ons in bevinden en de overheid en bedrijven als Google varen er wel bij.
17-12-2010, 10:22 door Preddie
Door Syzygy: De heer "Broes" doet wel meer uitspraken (vaak open deuren) om zijn lijfelijke aanwezigheid op deze planeet nog even te bevestigen. Vooral in zijn zeer lange termijn beloftes geniet deze hedendaagse Nostradamus grote bekendheid. De kans dat hij in 2020 zich zal moeten verantwoorden voor zijn "helderziendheid" van december 2010 is nagenoeg verwaarloosbaar.
De man kan dus blaten wat hij wil.

Persoonlijk denk ik dat in 2020:

olie als fossiele brandstof zijn einde nadert
het broeikas effect niet zo'n snelle wending zal nemen als men dacht
security.nl niet meer bereikbaar zal zijn onder het IPv4 adres
de Amerikaanse president een vrouw zal zijn met "native American blood en een achter achter kleindochter van Winnetou"
Israel en de Arabische liga - bijna - tot een akkoord zullen komen

Ik zou zeggen tot 2020 dan hebben we het er nog wel eens over

Groet Syzygy


ik durf zelfs nog wel iets korte termijn te voorspellen......

zo zal meer als 50% van lezers over iets meer als een week rond de kerstboom zitten
zal een groot deel van nederland over ongeveer 2 weken midden in de nacht buiten staan
en zullen in maart/april de eerste bloemetjes weer uit de grond schieten ....

Dit is natuurlijk nonsens.... en of dat hij nu gelijk heeft of niet, daar gaat het feitelijk niet om. Hij geeft een signaal af en je kan daar in geloven of niet ..... Als over 10 jaar blijkt dat hij gelijk heeft kun je alle mensen uitlachen die hem alá 2010 niet geloofde...... Als over 10 jaar blijkt dat hij niet gelijk heeft zal er een soortgelijke situatie in tegengestelde richting onstaan.

Het blijft dus zo dat je feitelijk niks hebt aan de uitspraken maar dat het aan je zelf is hoe je omgaat met de signalen die hij afgeeft......
17-12-2010, 11:09 door Anoniem
Als je ziet waar de gemiddelde stemgerechtigde in geinteresseerd is is er geen hoop voor andersdenkenden :
- blazen op een oranje toeter
- kijken naar Paul de Leeuw of Sterretje
- Het eten van gevulde olijven gemaakt van algen, waterige tomaten , namaak kaas op pizza''s en met water gevulde kip.
- Stemmen op Geert Wilders
- Twitteren.
- Eten bij de McDonalds
- Vrij Internet (o nee )
Ja het zijn weer de donkere sombere dagen.
17-12-2010, 14:49 door Dev_Null
Schneier: In 2020 zijn we Googles eigendom
Over my dead body!
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.