image

Besmette advertenties treffen ook Nieuws.nl

maandag 3 oktober 2011, 16:21 door Redactie, 2 reacties

Naast de websites van Wegener, zijn ook op Nieuws.nl besmette advertenties verschenen die gebruikers via beveiligingslekken met malware infecteert. Het gaat om de fakealert!grb scareware, die gebruikers laat geloven dat er allerlei bestanden zijn verdwenen. Alleen door te betalen zou het slachtoffer de gegevens weer terug kunnen krijgen.

De malware werd verspreid via een gehackte advertentieserver van het Leidse bedrijf CoolConcepts, zo ontdekte Tweakers.net. De server draaide het programma Open X, waar in het verleden problemen regelmatig werden gebruikt voor het verspreiden van malware. Toen OpenX vorig jaar een patch voor een misbruikt beveiligingslek uitbracht, volgde er zelfs een Denial of Service-aanval om te voorkomen dat beheerders de update konden downloaden.

Advertenties
CoolConcepts zou met het advertentienetwerk naar eigen zeggen meer dan 3 miljoen unieke bezoekers bereiken, waaronder NRC en Sanoma (Nu.nl), maar die laten weten dat de malware niet bij hen is getoond. Wel is duidelijk dat de besmette advertenties op Nieuws.nl zijn verschenen. Hoeveel mensen geïnfecteerd zijn geraakt is onbekend. De aanval werkt alleen bij gebruikers die hun software niet updaten.

Reacties (2)
03-10-2011, 18:22 door Anoniem
Is er een nieuw gat in Open X gebruikt of heeft CoolConcepts de update niet aangebracht?

Dat is natuurlijk interesant voor een eventuele rechtzaak tegen CoolConcepts.

Peter
04-10-2011, 14:51 door Anoniem
Betreft dit een virus die gebruik maakt van IE Memory Corruption Vulnerability op de client?
Als dit zo was, dan had o.a. de telegraaf er ook last van. Inmiddels is het via telegraaf.nl wel gestopt.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.