image

Microsoft detecteert Duitse 'politie-spyware'

dinsdag 11 oktober 2011, 09:41 door Redactie, 4 reacties

Microsoft heeft detectie van de Duitse politie-spyware aan Security Essentials en Forefront toegevoegd. De malware werd dit weekend door Duitse hackers van de Chaos Computer Club (CCC) onthuld. Volgens de ontdekker gaat het om malware die door de Duitse overheid is ontwikkeld en in staat is om Skype-gesprekken af te luisteren en wachtwoorden te stelen.

De ontdekking van de malware zorgde voor verhitte reacties en een verklaring van de Duitse regering, waarin werd gesteld dat de federale politie de 'Bundestrojaner' nooit had ingezet. Volgens beveiligingsexpert Patrick Gray is de hele discussie over de politie-spyware "infantiel". Het is namelijk helemaal niet zo bijzonder dat overheden Trojaanse paarden ontwikkelen. Als inderdaad blijkt dat het Trojaanse paard door de Duitse overheid is gemaakt, geeft het alleen maar aan dat overheden "shitty malware" schrijven, merkt Gray op.

Kwetsbaar
De functies van de malware waren niet alleen in strijd met de Duitse wet, het zat ook vol beveiligingslekken en was eenvoudig te reverse engineeren. "En zelfs als dit geen overheids-spyware is, kun je er van uitgaan dat het echte spul net zo slecht is." Veel internetgebruikers zijn bang dat overheden dit soort spyware gebruiken om op hun computer te kijken, maar volgens Gray zijn de mensen die nu zo hard roepen op het internet helemaal niet zo interessant dat een overheidsdienst dit soort malware zou inzetten.

Privacy
En in het geval van een ernstig misdrijf, heeft justitie een prima zaak om dit soort spyware te gebruiken als er geen andere praktische manier is om bewijs te verzamelen. "We hebben geen absoluut recht op privacy van de overheid, zelfs niet in Westerse democratische naties. De staat kan de privacy van zijn burgers schenden als er een goede reden is."

Dat geeft overheden nog niet het recht om 'buggy' en onveilige Trojaanse paarden op de systemen van mensen te installeren die meer kunnen dan wettelijk is toegestaan. "Uiteindelijk zijn deze door de overheid gemaakte Trojans een waardevolle tool bij onderzoeken naar ernstige misdrijven", besluit Gray.

Reacties (4)
11-10-2011, 10:10 door Anoniem
Ze zijn zoals gewoonlijk weer eens te laat: http://blog.eset.com/2011/10/10/german-policeware-use-the-farce-er-force-luke
11-10-2011, 11:02 door Anoniem
Ook 1 van de redenen dat het nooit veilig zal zijn op het Internet zolang ook overheden malware/spyware/trojans gaan ontwikkelen.
Was daar geen boek over: Big Brother is Watching U!!!
11-10-2011, 20:36 door Anoniem
Was daar geen boek over: Big Brother is Watching U!!!
Of 1984
12-10-2011, 16:21 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.