image

Facebook en smartphones belangrijk voor politie

woensdag 27 februari 2013, 10:40 door Redactie, 6 reacties

Social media, zoals Twitter, YouTube en Facebook worden de komende jaren steeds belangrijker voor de politie, wat ook geldt voor het gebruik van smartphones. Communicatie via social media draagt bij aan de handhaving en bij opsporing, zo laat de politie weten. Voor 1 januari van dit jaar hadden de 26 korpsen allemaal een eigen beleid voor communicatie en social media.

Met de start van de nationale politie heeft een groep socialmedia-experts uit het hele land een begin met een nationaal Twitterbeleid gemaakt. Daaruit kwam onder meer dat socialmedia-accounts qua naamgeving en lay-out herkenbaar moeten zijn. Volgens de politie zijn er vele accounts op social media die wel ‘politie’ in de naam voeren, maar niet van de politie zijn.

"Vaak is onduidelijk wie achter deze accounts zitten en waarom ze onder de vlag van de politie varen. De kans op misbruik is dan altijd aanwezig." Daarom zou de politie naar een duidelijke identiteit streven. "Mensen moeten de accounts makkelijk kunnen vinden en er op kunnen vertrouwen dat ze inderdaad van de politie zijn."

Smartphone
Een ander belangrijk nieuw gereedschap voor agenten is de smartphone. "Dankzij smartphones kunnen politiemensen bovendien hun werk beter en veiliger doen: ze kunnen snel op de hoogte gebracht worden van informatie die voor hun werk van belang is en zich daardoor beter voorbereiden op hun inzet." Het aantal smartphones is de laatste jaren dan ook sterk gestegen bij de politie.

Reacties (6)
27-02-2013, 10:53 door Anoniem
En andersom: geen beter middel om iemands gangen na te gaan dan zijn eigen smartphone, geen beter middel om iemands bezigheden te volgen dan zijn eigen Facebook-account.
27-02-2013, 11:01 door Anoniem
Door Redactie: Volgens de politie zijn er vele accounts op social media die wel ‘politie’ in de naam voeren, maar niet van de politie zijn.

"Vaak is onduidelijk wie achter deze accounts zitten en waarom ze onder de vlag van de politie varen. De kans op misbruik is dan altijd aanwezig." Daarom zou de politie naar een duidelijke identiteit streven. "Mensen moeten de accounts makkelijk kunnen vinden en er op kunnen vertrouwen dat ze inderdaad van de politie zijn."

ojee, daar zie ik weer een "dat mag niet!" aankomen...
hoe lang nog tot twitter gedwongen wordt om alle accounts te verwijderen die de politie niet ziet zitten?
27-02-2013, 11:13 door Anoniem
Hoe lang nog tot je veroordeeld wordt "voor niet mewerken aan een justitieel onderzoek omdat je geen twitter en/of facebook hebt" ?
27-02-2013, 11:13 door Anoniem
Beetje zielige mensen die politie agenten. Natuurlijk vertrouw ik er niet op dat een facebook of twitter account van de politie is. Zolang er geen pki achtige structuur is waarmee de identiteit van iemand kan worden vastgesteld is het ook heel erg dom om dit soort accounts te vertrouwen.
Dus daar ga ik zeker niets mee doen.

En inderdaad je kunt er wel mensen mee volgen, mits die hun informatie publiek neerzetten. Een handig voorbeeld is bijvoorbeeld meneer McAfee die via Facebook zijn locatie deelde... op een heel andere plaats dan waar hij was.
Daarmee heeft dezelfde niet zo slimme politiemacht hem dus gemist, want ook hier geldt dat deze informatie niet te vertrouwen is.
27-02-2013, 11:21 door spatieman
makkelijk toch, facebook afstruinen, en dan arresteren, de tijd die over is, handig om wat boetes uit te delen.
27-02-2013, 11:46 door SecuritySander
Misschien een tikje off-topic, maar toch het vermelden waard. In het BNN programma Proefkonijnen van 25 feb (http://proefkonijnen.bnn.nl/) lieten men zien hoe eenvoudig het is om via social media genoeg informatie te halen en over te komen als een echt medium. Boeiend om te zien hoe vreemd de slachtoffers het vonden wat men allemaal wist. Terwijl ze het zelf op Internet hadden gezet. Daar kan de politie (of criminelen) dus ook wel wat mee...
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.