image

"Stuxnet-aanval op Iran was Amerikaanse operatie"

donderdag 29 maart 2012, 15:34 door Redactie, 9 reacties

De ontwikkeling van de Stuxnet-worm waarmee het Iraanse nucleaire programma werd ontregeld was een Amerikaanse operatie. Dat beweert Richard Clarke, de voormalig terrorisme-adviseur van Bill Clinton en George W. Bush. "Ik denk dat het vrij duidelijk is dat de Amerikaanse overheid achter de Stuxnet-aanval zit." Het aandeel van de Israëlische overheid zou zeer beperkt zijn. "Israël heeft mogelijk de testomgeving geleverd. Maar ik denk dat de Amerikaanse overheid achter de aanval zit."

Een reden om te stellen dat de VS achter de Stuxnet-aanval zit, is volgens Clarke dat de worm door een team van advocaten uit Washington lijkt te zijn gemaakt. "Ik ben bij veel vergaderingen met advocaten uit Washington geweest waar voorstellen over geheime operaties werden besproken. En ik weet wat advocaten doen. De advocaten willen de gevolgen van de actie zoveel mogelijk beperken, zodat er geen bijkomende schade is."

Advocaten
Stuxnet was zo geprogrammeerd dat het alleen zeer specifieke SCADA-systemen aanvalt. Namelijk de systemen die de centrifuges in de uraniumverrijkingscentrale van Iran aansturen. Ondanks de beperkingen wist de worm zich toch wereldwijd te verspreiden. "Het brak uit omdat er een fout was gemaakt", stelt Clarke. "Het is duidelijk dat de advocaten het hebben bekeken en een TTL eisten."

Deze TTL, een Time To Live, moest ervoor zorgen dat de worm zichzelf vernietigde nadat het de gewenste actie had uitgevoerd, zodat er geen nevenschade zou ontstaan. "Er was een TTL in Stuxnet aangebracht, maar voor een reden bleek die niet te werken."

Reacties (9)
29-03-2012, 16:20 door Overcome
En daar komt onze bureaucraat weer langszeilen. Geen idee of het waar is wat hij zegt, maar hij zegt het toch alvast. Wederom maar weer wat citaten waarui blijkt dat hij maar wat afgokt:

- "I think it’s pretty clear that the United States government did the Stuxnet attack."
- "I think there was some minor Israeli role in it."
- "Israel might have provided a test bed, for example. But I think that the U.S. government did the attack and I think that the attack proved what I was saying in the book."
- "If the United States government did Stuxnet, it was under a covert action, I think, issued by the president under his powers under the Intelligence Act."

En toen ben ik maar opgehouden met lezen. Waardeloos artikel. NUL BEWIJS, hetgeen gebruikelijk en het probleem is bij heel veel mensen die een mening hebben over zaken waar ze geen verstand van hebben.
29-03-2012, 17:00 door User2048
Als je nou wel doorgelezen had, dan had je ook kunnen lezen waarom hij denkt dat de US overheid er achter zit.
29-03-2012, 17:31 door Overcome
Door User2048: Als je nou wel doorgelezen had, dan had je ook kunnen lezen waarom hij denkt dat de US overheid er achter zit.

Zonder hier een flamewar van te gaan maken, zegt hij helemaal niets. Hij was er namelijk niet bij. Het feit dat hij overal een mennig over heeft, maar als ambtenaar nergens daadwerkelijk bij zit, is een terugkerend fenomeen waar je hem steeds weer op kunt betrappen. Deze tekortkoming kwam b.v. ook al terug in de biografie van Louis Freeh ("My FBI"), waarin Freeh aangeeft dat de verhalen van Clarke zoals beschreven in het boek "Against All Enemies" leuk klinken, maar dat Freeh hem nooit zag op plekken en in overleggen die er toe deden, simpelweg doordat Clarke daartoe niet geautoriseerd was. Zijn boodschap was duidelijk: Clarke was een "hooggeplaatste" ambtenaar, zoals zovelen, die verhalen vertelde alsof hij er zelf bij was, maar niet hoog genoeg in de boom zat om het plaatje te overzien of 100% kennis van zaken te hebben.

Gevolg hiervan is dat Clarke een scenario in elkaar draait wat volgens hem de waarheid is. Zo ook weer in dit interview. Hij ziet een parallel met hoe juristen in een covert action operatie werken, en dus is het een juristenwerk. Mix dat verhaal met enkele zelfverzonnen if-statements die in de Stuxnet code voor moeten komen, meng dat met wat "probably"/ "if"/ "might" woorden, geef een slappe verklaring waarom het niet helemaal werkte en voila: je bent er! De waarheid volgens Richard!

Het doet me denken aan het boek 9/11 Synthetic Terror van Webster Griffin Tarpley. Zelden zo'n rammelend verhaal gehoord waar naar een oplossing toe werd gepraat. Zo ook hier. Wat zegt Clarke nu precies? Welke HARDE bewijzen heeft hij? Geen. Helemaal niets. Hij heeft een vermoeden op basis van gesprekken die hij in het verleden schijnbaar heeft bijgewoond met juristen. Tien vermoedens maken het echter nog geen feit. Als ik Stuxnet zou hebben geprogrammeerd, zou ik dat ook niet op het 8 uur Journaal verkondigen. Dat staat los van overleggen die ik in het verleden met bepaalde juristen zou hebben gevoerd.

Dus: dezelfde verhalenverteller, dezelfde conclusie: 0% hard bewijs + zwakke deductie = Clarke's waarheid.
29-03-2012, 17:36 door Anoniem
Gelukkig hebben we nog mensen als Overcome die graag pseudo kritisch de slimmerik denken uit te hangen. Kan iemand 'm een koekje geven, misschien gaat 'ie dan weer weg.
30-03-2012, 01:48 door Anoniem
Gast...

"ik denk dat de Amerikaanse overheid achter de aanval zit."
- Richard Clarke

"Hij heeft een vermoeden"
- Overcome

Ik ben blij dat we hier nu uit zijn.
30-03-2012, 10:35 door Anoniem
Eens met bovenstaande uiteenzetting!
30-03-2012, 10:40 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
30-03-2012, 16:45 door Anoniem
Door Anoniem: Gelukkig hebben we nog mensen als Overcome die graag pseudo kritisch de slimmerik denken uit te hangen. Kan iemand 'm een koekje geven, misschien gaat 'ie dan weer weg.
Tjonge, waar heeft hij dit aan te danken?

Waar ik over val is dat Clarke zegt dat het voelt als de werkwijze van Amerikaanse juristen: die willen zekerstellen dat geen bijkomende schade wordt veroorzaakt, en stuxnet test zorgvuldig een specifieke combinatie van voorwaarden om actief te worden. Dat is voor hem voldoende om te denken dat de Amerikanen erachter zitten. Dat er buiten Amerika mensen meer dan genoeg mensen rondlopen die zorgvuldig en voorzichtig willen en kunnen zijn gaat hem kennelijk boven zijn pet.

Ik denk dat we dat koekje beter aan Clarke kunnen geven.
02-04-2012, 12:53 door Anoniem
Door Anoniem:
Waar ik over val is dat Clarke zegt dat het voelt als de werkwijze van Amerikaanse juristen: die willen zekerstellen dat geen bijkomende schade wordt veroorzaakt, en stuxnet test zorgvuldig een specifieke combinatie van voorwaarden om actief te worden. Dat is voor hem voldoende om te denken dat de Amerikanen erachter zitten. Dat er buiten Amerika mensen meer dan genoeg mensen rondlopen die zorgvuldig en voorzichtig willen en kunnen zijn gaat hem kennelijk boven zijn pet.

Nou en? Clarke geeft toch gewoon zijn mening? Er zijn zoveel mensen die hier een mening over hebben, allemaal varierend in validiteit door de bronnen die ze aanhalen en de argumenten die ze aanvoeren.

In plaats van die man z'n verhaal gewoon te archiveren voor wat het is, komen mensen naar voren om 'm neer te sabelen, alsof 'ie zijn verhaal probeert op te leggen aan de rest van de wereld als de enige waarheid. Dat getuigt alleen maar van verregaande naiviteit en paranoia aan de hand van de commentator.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.