image

Beruchte cybercrime-tool bijna uitgestorven

zaterdag 12 oktober 2013, 16:50 door Redactie, 0 reacties

Vorige jaar was de Blackhole-exploitkit één van de meest gebruikte programma's om internetgebruikers met malware te infecteren, maar sinds de arrestatie van de auteur is er nog maar weinig over van de ééns zo populaire cybercrime-tool.

Blackhole gebruikte beveiligingslekken in Windows, browsers en browseruitbreidingen om internetgebruikers via drive-by downloads met malware te infecteren. De exploitkit werd op abonnementsbasis aangeboden. Sinds de aanhouding van de auteur, die bekend stond als Paunch, is er een scherpe daling van zowel de Blackhole- als Cool-exploitkit te zien. Cool was een duurdere versie van Blackhole met op maat gemaakte exploits.

Toekomst

Uit grafieken van het Finse anti-virusbedrijf F-Secure blijkt dat zowel Blackhole als Cool bijna uit het cybercrimelandschap zijn verdwenen. Karmina Aquino stelt dat nog onduidelijk is wat de gevolgen van de arrestatie zijn, bijvoorbeeld of een nieuwe exploitkit de plek van Blackhole zal innemen.

"Waar we wel op hopen is dat andere exploitkit-auteurs de hint begrijpen, dat zelfs als ze een aantal jaren onoverwinnelijk zijn, ze niet onbereikbaar zijn voor de lange arm van de wet", aldus Aquino. De Franse beveiligingsonderzoeker Kafeine van het blog Malware Don't Need Coffee stelt dat de prijzen voor andere exploitkits sinds de arrestatie sterk zijn gestegen.

Image

Nog geen reacties
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.