image

Juridische vraag: is Assange veilig in ambassade Ecuador?

woensdag 29 augustus 2012, 10:19 door Arnoud Engelfriet, 22 reacties

Heb jij een uitdagende vraag over beveiliging, recht en privacy, stel hem aan ICT-jurist Arnoud Engelfriet en maak kans op zijn boek
"Security: Deskundig en praktisch juridisch advies".

Vraag: Julian Assange zit al een hele tijd in de ambassade van Ecuador in Engeland. Hij heeft asiel van Ecuador gekregen, maar kan er niet uit want Engeland wil hem arresteren. Nu las ik dat Engeland zelfs overweegt om de ambassade binnen te vallen. Maar is dat geen oorlogsdaad? De ambassade is toch terrein van Ecuador?

Antwoord: Nee, de ambassade is géén grondgebied van Ecuador, maar gewoon van Engeland (Verenigd Koninkrijk). Het Verdrag van Wenen bepaalt niet meer dan dat diplomaten en diplomatieke vertegenwoordigingen immuniteit of onschendbaarheid genieten in de landen waar ze te gast zijn (artikel 22). Ook de archieven en documenten van de ambassade zijn onschendbaar (artikel 24).

Niemand mag naar binnen zonder toestemming van de ambassadeur. En het gastland moet maatregelen nemen om dit te verzekeren (artikel 22 lid 2). Een ambassade kan dus politiehulp inroepen als er bv. een relletje ontstaat en men bang is dat er iemand naar binnen komt. Ook meer juridische zaken zoals beslag leggen (wegens een niet-betaalde rekening) op de ambassade mag niet.

De Britten stellen daar tegenover dat hun wet ze toestaat om de diplomatieke status van de ambassade in te trekken, waarna alle regels over immuniteit zouden komen te vervallen. Het is onduidelijk of dat mag, want het Verdrag van Wenen regelt dit niet expliciet.

Het zou een ernstige diplomatieke rel opleveren als het VK daadwerkelijk zonder toestemming de ambassade binnen zou gaan, maar formeel is het geen oorlogsdaad. (Maar oorlogsrecht is vooral een theoretisch iets: in de praktijk is iets een oorlogsdaad als de ander het een reden voor oorlog vindt.)

Ook bevat dit verdrag regels over vervoer van diplomaten en diplomatieke post. Officiële communicatie is onschendbaar, en ook de diplomatieke-postzak mag niet worden geopend (artikel 27). Wel moet die postzak duidelijk als zodanig gemarkeerd zijn én mag er alleen daadwerkelijk diplomatieke post of documenten in zitten. Assange in een postzak naar buiten laten gaan, zal dus niet werken: die zak is dan geen diplomatieke postzak en dat zie je meteen.

Assange als diplomaat aanstellen en hem zo onder de onschendbaarheid daarvan scharen, gaat ook niet. Dat kan namelijk alleen met instemming van het gastland, wanneer de diplomaat niet de nationaliteit heeft van het land hebben dat hij vertegenwoordigt (artikel 8 lid 3). En Assange is Australiër, geen Ecuadoriaan.

Een diplomatieke auto inzetten en hem snel naar het vliegveld rijden lijkt een optie: ook die auto's vallen onder diplomatieke onschendbaarheid (artikel 22 lid 3). De politie mag Assange dus niet uit de auto sleuren. Sterker nog, ze mogen de auto niet eens tegenhouden (artikel 26).

Maar wat dan? Op het vliegveld zal hij toch op enig moment uit moeten stappen, en dan is hij gewoon te arresteren. Onschendbaarheid gaat niet zo ver dat Ecuador kan eisen dat ze een vrachtvliegtuig mag laten landen waar de auto dan één keer in rijdt.

Tenzij er hele gekke dingen gebeuren, kan Assange dus maar beter blijven zitten waar hij zit. En daar zijn precedenten voor: de Hongaar József Mindszenty verbleef vijftien jaar in een Amerikaanse ambassade.

Arnoud Engelfriet is ICT-jurist, gespecialiseerd in internetrecht waar hij zich al sinds 1993 mee bezighoudt. Hij werkt als partner bij juridisch adviesbureau ICTRecht. Zijn site Ius mentis is één van de meest uitgebreide sites van Nederland over internetrecht, techniek en intellectueel eigendom. Hij schreef twee boeken, De wet op internet en Security: Deskundig en praktisch juridisch advies.

Reacties (22)
29-08-2012, 10:43 door Anoniem
En Klaas de Jonge zat in de jaren 80 ook twee jaar in de toen inmiddels gesloten/verhuisde Nederlandse ambassade in Pretoria.

http://nl.wikipedia.org/wiki/Klaas_de_Jonge
29-08-2012, 10:47 door Wim ten Brink
Hij kan natuurlijk altijd via een diplomatieke auto naar de haven rijden en met auto zo een boot oprijden. Of de auto kan op een vrachtschip geladen worden. Er zijn zelfs amfibische auto's waarmee hij gewoon meteen de zee in kan rijden om buiten de territoriale wateren te gaan varen waar een schip hem dan weer oppikt.
De vraag is alleen of Equador ook daadwerkelijk bereid is om dergelijke middelen in te zetten, temeer omdat Assange in die ambassade hen een interessante onderhandelings-positie geeft met de britten en de amerikanen. Ik kan mij voorstellen dat ze gaan onderhandelen over extra handelsbelangen voor Equador in ruil voor uitlevering van Assange.
Assange loopt in ieder geval niet meer weg. Die zit vast in die ambassade wat voor hem niet meer is dan een veredelde cel. Zijn onderhoud zal hij waarschijnlijk zelf moeten betalen en wordt verder geregeld door Equador. En de USA kan ondertussen een strafzaak tegen Assange gaan voorbereiden in de wetenschap dat ze vroeg of laat Equador een aanbod kunnen doen dat Equador niet zal weigeren...

Gewoon een kwestie van tijd, dus.
29-08-2012, 11:46 door Wim ten Brink
Assange heeft daarnaast nog een ander probleem: hij moet goed op zijn gezondheid letten want als hij om wat voor reden opgenomen moet worden in het ziekenhuis dan zal hij op dat moment ook even de ambassade moeten verlaten.
Brand in het ambassade-gebouw zal ook vervelend worden omdat het gebouw dan ge-evacueerd moet worden en eenmaal op straat is hij niet meer veilig.
Verder ben ik wel benieuwd hoe lang hij deze "vrijwillige" opsluiting zal voortzetten. Denken jullie dat hij het langer dan een jaar zal volhouden?
29-08-2012, 11:46 door Anoniem
Door WorkshopAlex: Hij kan natuurlijk altijd via een diplomatieke auto naar de haven rijden en met auto zo een boot oprijden. Of de auto kan op een vrachtschip geladen worden. Er zijn zelfs amfibische auto's waarmee hij gewoon meteen de zee in kan rijden om buiten de territoriale wateren te gaan varen waar een schip hem dan weer oppikt.
Moet je wel in een diplomatiek voertuig zien te komen... de lobby, de stoep, de lift... allemaal niet onderdeel van de ambassade, dus een plek voor de UK om hem buiten de verdragen om te arresteren.
29-08-2012, 11:58 door Arnoud Engelfriet
@WorkshopAlex: Dan moeten ze wel zo'n auto het VK in krijgen, en dat mogen de Engelsen blokkeren. Maar 't is een creatieve, ik heb ook de suggestie gezien om de Kanaaltunnel in te rijden en dan naar een vliegveld in een onoplettend of vriendelijker Europees land.
29-08-2012, 12:34 door Anoniem
Als de Engelsen dit alles hierboven lezen (WorkshopAlex), dan zijn de dagen van meneer A. geteld.
29-08-2012, 12:44 door Wim ten Brink
De kanaaltunnel is niet handig want dan komen ze uit in Frankrijk en daar geldt de diplomatieke status dus niet. Of wel?

Ach, ik denk dat de Britten de ambassade ook kunnen gaan plagen door gewoon de nodige kakkerlakken en ander ongedierte rond het gebouw te verspreiden zodat het gebouw even flink ontsmet moet worden. Tijdens die ontsmetting zou iedereen dus het gebouw uit moeten...

Natuurlijk kunnen we creatieve oplossingen voor Assange bedenken maar creatieve oplossingen bedenken voor de Britten is ook leuk. Hoe kunnen de Britten Assange uit de ambassade krijgen? :-)

Een amfibie-auto kan in principe ook gewoon in het VK gekocht worden. Enige wat dan nog moet gebeuren is deze omvormen tot een diplomatiek voertuig. Is dat zo moeilijk?
29-08-2012, 13:00 door Anoniem
Hoe langer hij in die ambasade zit, des te slechter de relatie tussen GB en Ecuador hierdoor zal worden. Slecht genoeg om de diplomatieke verhouden te verbreken. De Britten halen hun mensen terug, en Ecuador verlaat GB. En opeens zit Assange niet meer in een Ambassade maar in een gewoon kantoorpand.

En een verkiezing later wordt langzamerhand het contact weer hersteld.
29-08-2012, 13:45 door Anoniem
Assange als diplomaat aanstellen en hem zo onder de onschendbaarheid daarvan scharen, gaat ook niet. Dat kan namelijk alleen met instemming van het gastland, wanneer de diplomaat niet de nationaliteit heeft van het land hebben dat hij vertegenwoordigt (artikel 8 lid 3). En Assange is Australiër, geen Ecuadoriaan.

Is het niet mogelijk om hem de Ecuadoriaanse nationaliteit te geven ? Dat kan Ecuador zelf doen en hem daarna als diplomaat aanstellen (dat mag wel zonder toestemming van het VK omdat hij dan wel de nationaliteit heeft van Ecuador ?)
30-08-2012, 14:55 door Duck-man
Er mag veel en kan veel. Als GB Assange echt wil dan lopen ze naar binnen pakken heb bij de schouder en lopen weer naar buiten. Als Ecuador Assange echt naar Ecudor wil halen dan is er ook wel wat te bedenken. Probleem is de prijs. Vergis je niet in de waarde van diplomatieke betrekkingen. Is het GB waard de betrekkingen me Ecuador op het spel te zetten, en z'n geloof waardigheid naar andere landen toe? En anders om telt de zelfde vraag. Het verdrag van Wenen geeft een goede richtlijn om de betrekkingen goed te houden. Zolang Assange het land niet wil verlaten zal hij met rust gelaten worden. En dat kan dus nog wel een tijdje duren.
31-08-2012, 12:54 door Anoniem
Waarom wil Engeland hem eignelijk arresteren? Hij heeft toch geen misdaden tegen Engelse burgers, tegen de Engelse overheid of op Engels grondgebied begaan?
De landen die hem perse willen hebben zijn Zweden en Amerika.
31-08-2012, 14:58 door Anoniem
Ik zou wel eens uitgelegd willen krijgen waarom Assange toch zo bang is dat Zweden hem uitlevert aan US, terwijl hij blijkbaar niet bang is dat UK hem uitlevert aan US.
31-08-2012, 15:38 door Arnoud Engelfriet
@Anoniem 14:58: Omdat de UK al verplicht is hem aan Zweden te geven, Zweden vroeg het het eerst. Dus zelfs als de VS het gaat vragen, dan mogen ze hem niet alsnog eerst aan de VS geven.

@Anoniem 12:52: Ze willen hem arresteren omdat dat moet van een Zweeds overleveringsbevel, dat zij via de EU verplicht zijn om na te komen.
31-08-2012, 18:44 door EDLIN
Door Duck-man: Als GB Assange echt wil ...
Ze willen hem hoe dan ook arresteren.
http://nos.nl/artikel/410454-agent-slordig-met-assangebrief.html
31-08-2012, 21:10 door Anoniem
Voor zover ik weet is een ambassade of consulaat wel degelijk grondgebied van het land van wie de ambassade is.De ambassade van de VS is een stukje Amerikaans grondgebied in Nederland,andersom is de NLse ambassade in Washington DC een stukje Nederlands grondbebied in de VS.En reken maar dat er zwaar gewapende bewakers met machinegeweren in de Amerikaanse ambassade zijn die niet zullen aarzelen om een indringer te doden indien zij dit nodig achten.Volgens de Nederlandse wet mogen deze bewakers niet eens een machinegeweer bezitten laat staan gebruiken.Amerika heeft in diverse landen mariniers met machinegeweren hun ambassade laten beschermen,ook NL heeft weleens mariniers gestuurd om de NLse ambassade in Algiers te beschermen tegen moslimterroristen.Hoe kan dit als het geen Nederlands grondgebied zou zijn!? Wat het vliegveld betreft, is het niet zo dat het gebied voorbij de douane/paspoortcontrole eigenlijk een niemandsland is waar er eigenlijk dus geen sprake meer is van bijv. brits grondgebied? Overigens zou men Assange via een open autodak van een diplomatiek voertuig het vliegtuig in kunnen hijsen,zolang hij zn voeten niet op de grond heeft zou hij zich zowiezo niet op brits grondgebied bevinden.Een ambassade is grondgebied van het land van welke de ambassade is,totdat het gastland zegt dat de ambassade gesloten moet worden en alle aanwezigen binnen 24 of 48 uur het land moeten verlaten.Vanaf het gelaste sluitingstijdstip is de betreffende ambassade weer grondgebied van het gastland.
01-09-2012, 13:50 door Anoniem
'Ecuador stands by Assange' - President Correa exclusively to RT
http://www.youtube.com/watch?v=P0xLyKaNvP4
02-09-2012, 13:18 door Anoniem
4000 mensen met allemaal een witte pruik op, lookalike? van Julian Assange
rij de diplomatieke auto naar een plek waar de medestanders staan, mensen zetten hun pruikkie op
verzamelen zich om de auto
Julian Assange stapt eruit en mensen verspeiden zich...
hij zelf zet ff later een zwart pruikkie op en foetsie is hij
Plannetje klaar om het land uit te vluchten richting Ecuador en het zonnetje schijnt
en daar valt een stuk minder regen uit de lucht heb ik weleens gehoord.

medestanders genoeg, en natuurlijk weten de engelsen van te voren wat er gaat gebeuren
maar hou maar eens 4.000 mensen aan die heel vlug allerlei kanten oplopen.
trams,bussen, treinen, autos gebruiken
laat hem uitstappen onder een brug zodat het heel moeilijk te traceren valt wie wie is.
Ik geef hem een kans op deze manier weg te komen.

ach met een beetje creativiteit is er vast wel wat te bedenken.
Ik doe het met een slechts met 1 kop koffie achter de kiezen

Zou een mooie stunt zijn
Veel fantasie ikke?? Regel 4 koppen koffie en wat knaken en ik ga er serieus voor zitten :D
03-09-2012, 10:50 door Arnoud Engelfriet
@Anoniem vrijdag 21:10: Het grondgebied is toch écht gewoon van het gastland, alleen geldt er immuniteit. Voor gewapende bewakers moet het gastland dan ook toestemming of ontheffing verlenen. Nederland heeft toegestaan dat de VS gewapende mariniers laat rondlopen daar. (Plus, vanwege de immuniteit kan men er niet heengaan om die wapens in beslag te nemen wegens strijd met de Wapenwet.)

Hetzelfde gebeurt als Obama op bezoek komt: dan nemen ze een uitgebreid gewapend escorte mee, dat rijdt over de Nederlandse wegen maar het is toegestaan vanwege een ontheffing.
03-09-2012, 15:38 door Anoniem
Ik zou alles agriculture clean willen verschepen als ik Brit was.
Dat betekent alle kisten van Ecuador van parasieten ontdoen, net zoals China materiaal naar Europa verscheept.
Of Julien dan tijdens de behandeling wil blijven zitten...
03-09-2012, 20:50 door Anoniem
stop die pipo in een diplomatieke postzak verdorie....
of een diplomatieke vuilnisbak
02-10-2012, 12:40 door Anoniem
Assange wil niet uitgeleverd worden aan US want daar staat de doodstraf op het publiceren van geheime staatsdocumenten en in Europa geldt een wet dat indien men moet uitleveren men niet mag uitleveren aan een land waar de doodstraf bestaat. Deze is geratificeerd in alle Europese landen maar in Zweden is er een uitleveringsverdrag gesloten met de US
09-09-2013, 12:51 door Anoniem
"Assange als diplomaat aanstellen en hem zo onder de onschendbaarheid daarvan scharen, gaat ook niet. Dat kan namelijk alleen met instemming van het gastland, wanneer de diplomaat niet de nationaliteit heeft van het land hebben dat hij vertegenwoordigt (artikel 8 lid 3). En Assange is Australiër, geen Ecuadoriaan."

Betekent dit dat Ecuador, als ze Assange eerst naturaliseren, hem dan wel gewoon een diplomatenpaspoort kunnen geven?
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.