image

Opstelten wil burgers voortaan digitaal oproepen

maandag 17 februari 2014, 09:35 door Redactie, 14 reacties

Minister Opstelten van Veiligheid en Justitie wil burgers zonder bekende woon- of verblijfplaats voortaan digitaal oproepen, zo blijkt uit een wetsvoorstel dat de minister naar de Raad van State zal sturen. De oproepen zullen uit de dagbladen verdwijnen en verschijnen voortaan in de digitale Staatscourant.

Het gaat dan om oproepen voor personen aan wie de deurwaarder, in het kader van een civiele procedure, een dagvaarding moet uitbrengen en om personen van wie gijzeling wordt gevraagd, omdat verkeers- of geldboetes onbetaald blijven. Ook belanghebbenden in een verzoekschriftprocedure, zoals ouders die gehoord moeten worden over een ondertoezichtstelling van hun kind, maar die niet zijn verschenen in de procedure, worden straks via de digitale Staatscourant opgeroepen.

De keuze voor de digitale Staatscourant ligt volgens de minister voor de hand. Internet heeft een groter bereik dan de papieren krant en is op openbare plaatsen voor iedereen toegankelijk. Dat moet de kans vergroten dat burgers zonder bekende woon- of verblijfplaats een oproep om op zitting te verschijnen ook echt te zien krijgen.

Uit onderzoek van gerechtsdeurwaarders blijkt dat op berichten in dagbladen niet of nauwelijks wordt gereageerd. De Staatscourant is daarnaast een uitgave van de overheid, een abonnement is dan ook niet nodig. Burgers kunnen de informatie gratis raadplegen. Ook kunnen burgers zich per e-mail laten attenderen op bekendmakingen waarin bijvoorbeeld de eigen voorletter(s) en achternaam voorkomen.

Privacy

Iemand zonder bekende woon- of verblijfplaats krijgt vier maanden de tijd om kennis te nemen van een oproep in de Staatscourant. Na deze termijn is de publicatie nog wel in de Staatscourant te vinden, maar kan er dan niet meer op naam worden gezocht. Opstelten wil met het oog op de privacy de termijn voor het zoeken op naam niet onnodig lang maken, maar wel lang genoeg om een persoon in een procedure op te roepen.

Volgens een berekening van de deurwaarders levert de maatregel een jaarlijkse besparing op aan advertentiekosten van bijna 11 miljoen euro. Voordat de wet in werking treedt komt er een publiciteitscampagne om het publiek in te lichten over de verandering in de wijze van publicaties.

Reacties (14)
17-02-2014, 09:52 door Anoniem
Een publieke schandpaal... Nou dat is echt een "goed" idee. Kan iemand met enige realiteitszin deze man vervangen???
17-02-2014, 10:47 door Anoniem
Wie gaat er nu in hemelsnaam zelf controleren of hij/zij gedagvaard wordt???

Dus dit gaat ook niet werken, dan maar drones inzetten om deze mensen op te sporen? *zucht*
17-02-2014, 10:51 door johanw
Nogal wiedes dat er op oproepen in kranten nauwelijks gereageerd wordt. Want "zonder vaste woon- of verblijfplaats" betekent in dit geval gewoonijk niet dat iemand een zwerver is maar alleen dat hij zich uitgeschreven heeft in de GBA. Juist met als doel dat deurwaarders en ander gespuis hem niet meer kunnen vinden.
17-02-2014, 10:52 door Anoniem
Kan niet. Kijk maar eens op de website van de Staatscourant. Zowat alles zit achter een paywall, dus waar het idee vandaan komt dat 'de informatie' gratis is te raadplegen...?
17-02-2014, 11:18 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
17-02-2014, 11:19 door [Account Verwijderd] - Bijgewerkt: 17-02-2014, 11:23
[Verwijderd]
17-02-2014, 11:23 door Anoniem
"Internet heeft een groter bereik dan de papieren krant en is op openbare plaatsen voor iedereen toegankelijk."


En net als met de papieren Staatscourant zullen er maar enkelen zijn die deze daadwerkelijk (online) lezen. Veelal mensen die dus zelf niet opgeroepen worden, maar juist lui die vanuit een of andere vorm van perversiteit/ ramptoerisme de daarin staande informatie tot zich nemen [*].

"Uit onderzoek van gerechtsdeurwaarders blijkt dat op berichten in dagbladen niet of nauwelijks wordt gereageerd."

Gek he? Dat mensen die oproepen niet lezen. Het is notabene het enige wat in de kranten staat. Oh, wacht...
-

"Voordat de wet in werking treedt komt er een publiciteitscampagne om het publiek in te lichten over de verandering in de wijze van publicaties."

En dan zal echt iedereen dagelijks de kranten gaan napluizen om te kijken of ze 'mogelijk' opgeroepen worden voor het een of ander.
-

"Volgens een berekening van de deurwaarders levert de maatregel een jaarlijkse besparing op aan advertentiekosten van bijna 11 miljoen euro."

Volgens mijn berekening/ inschatting gaat men hier geen geld op besparen, maar wordt hier een reeds jaren bestaand "probleem" verschoven.
-


[*]
Bij de lokale bieb hier, is er bijv. een man die *alle kranten juist hiervoor napluist*. Zo wist hij mij te vertellen dat z'n overbuurman een persoonlijk faillissement had aangevraagd. I kid you not..


@Johanw:
"Juist met als doel dat deurwaarders en ander gespuis hem niet meer kunnen vinden."

Was het maar zo simpel als jij voorstelt. Er zijn meerdere redenen waarom iemand niet ingeschreven staat in het GBA. (bijvoorbeeld: na een verhuizing *vergeten* in te schrijven.)
17-02-2014, 12:51 door Anoniem
@ 10:52 door Anoniem
Ik weet niet op welke site (fake?) jij terechtgekomen bent maar http://www.officielebekendmakingen.nl is toch echt gratis te bekijken en daar staan nu ook al diverse op de persoon gerichte besluiten op als onder curatele of verblijfsvergubnning e.d.

Heb er nu voor het eerst gekeken en zal er de komende 10 jaar ook zeer weinig gebruik van maken schat ik. Ook een papieren versie heb ik in het verleden miscchien 3 keer gezien, in 20 jaar!
17-02-2014, 13:20 door Briolet - Bijgewerkt: 17-02-2014, 14:46
Door Anoniem: Een publieke schandpaal... Nou dat is echt een "goed" idee.

Volgens mij is het minder 'publiek' dan de huidige methode. Nu staat hij met naam in de krant en zie je zijn naam, of je wilt of niet. Als hij in de courant staat moet je er bewust naar op zoek.

Kan niet. Kijk maar eens op de website van de Staatscourant. Zowat alles zit achter een paywall

Misschien de courant zelf, maar niet de aankondigingen. Die kan elke burger gewoon raadplegen op:

https://www.officielebekendmakingen.nl/staatscourant
17-02-2014, 13:44 door Anoniem
Door johanw: Nogal wiedes dat er op oproepen in kranten nauwelijks gereageerd wordt. Want "zonder vaste woon- of verblijfplaats" betekent in dit geval gewoonijk niet dat iemand een zwerver is maar alleen dat hij zich uitgeschreven heeft in de GBA. Juist met als doel dat deurwaarders en ander gespuis hem niet meer kunnen vinden.
In zekere zin kun je die verplichting* je in te schrijven zien als verplichting jezelf maar vast aan te geven. Dit past goed in de bredere trend om jouw burgerschap liefst zoveel mogelijk tegen je te gebruiken (zeg, BSN, idscanverplichtingen) en je te verplichten daaraan mee te werken (pasjeswetten). Wil je zelf aangifte doen van iets wat tegen jou voorvallen is, dan geeft ineens de amtenaar niet thuis. Want dat lijkt toch echt op werk.

Wat niet wegneemt dat er best gevangverdienend gespuis expres zichzelf onzichtbaar maakt. Dat uitschrijven uit de administratie voldoende is, en daarmee vergelijkbaar met toeslagfraude in kinderlijke eenvoud, maakt het failliet van het binnenlands bestuur bijkans nog schrijnender.


* Zulks opleggen is meestal uit ambtelijke luiheid. Dat dit soms heel ver gaat is te zien aan ambtenaren die zich in allerlei bochten wringen en hele epistels volschrijven met redenen waarom u, kutburger, niet aan alle desnoods ter plekke verzonnen ambtelijke regeltjes voldaan hebt en daarom is het onderhavige stuk ambtenaar echt ambtelijk on-mo-ge-lijk om opgegeven naam bij opgegeven adres te voegen in bedoelde ambtelijke adresadministratie.
17-02-2014, 14:22 door Anoniem
Dit soort oproepen vinden al decennia lang op deze wijze plaats, en ook sinds de Staatscourant digitaal is.
Meestal gaat het om mensen die bewust zich onttrekken aan het bevolkingsregister, om maar geen verantwoording te hoeven afleggen aan de rechter. Bijv. Alimentatie problemen, Scheidingen, die anders niet kunnen worden uitgesproken etc. etc.
Kijk maar eens bij gemeentehuizen, waar deze lijsten ook altijd zijn aangeplakt.
Het is gewoon een ordinaire bezuinigingsreden, en de reden van een grotere bereikbaarheid zoals de Minister dit noemt is het zoveelste broodje aap verhaal van dit kabinet.
17-02-2014, 14:22 door johanw
Door Anoniem:
@Johanw:
"Juist met als doel dat deurwaarders en ander gespuis hem niet meer kunnen vinden."

Was het maar zo simpel als jij voorstelt. Er zijn meerdere redenen waarom iemand niet ingeschreven staat in het GBA. (bijvoorbeeld: na een verhuizing *vergeten* in te schrijven.)
Natuurlijk, dat weet ik. Maar dit is wel een belangrijke reden voor mensen om zich opzettelijk uit te schrijven. Of, als ze geen smoes kunnen verzinnen die de gemeente pikt (gemeenten houden er niet van als mensen aangeven dat ze verhuizen of emigreren en geen nieuw adres opgeven), zich niet inschrijven op hun nieuwe adres en dan na verloop van tijd ambtshalve uitgeschreven worden.
17-02-2014, 20:22 door Anoniem
Door johanw: (gemeenten houden er niet van als mensen aangeven dat ze verhuizen of emigreren en geen nieuw adres opgeven)
Dat is dan echt jammer voor de gemeente. Ze is er om het volk bij te staan, niet om maakwerk voor het volk te verzinnen.
17-02-2014, 21:48 door Anoniem
Ik ga mijn abonnement op de Staatscourant opzeggen... :P
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.