image

Britse privacywaakhond doet inval bij 'spamboerderij'

vrijdag 23 mei 2014, 10:45 door Redactie, 2 reacties

De Britse databeschermingsautoriteit ICO heeft bij een heuse 'SIM farm' invallen gedaan en honderden simkaarten in beslag genomen waarmee sms-spam werd verstuurd. Aan de hand van de in beslag genomen apparatuur schat de ICO dat het bedrijf mogelijk 350.000 spamberichten heeft verstuurd.

Het werkelijke aantal bedraagt mogelijk meer dan een miljoen. De ICO kwam de spammer op het spoor na klachten van burgers. Die kunnen in Groot-Brittannië via de sms-code 7726 spamberichten rapporteren. "Zonder die meldingen hadden we de inval niet kunnen uitvoeren", zegt Andy Curry, handhavingsmanager van de ICO. Mobiele spam is in veel landen een probleem, mede veroorzaakt door speciale hardware zoals gsm-modems en sms-servers, die het versturen van grote hoeveelheden sms-spam mogelijk maken.

Reacties (2)
23-05-2014, 11:28 door Anoniem
ICO moet ook eens opletten bij de interpretatie van de Britse wetgeving. Er is enorm veel b2b spam dat wordt verstuurd naar adressen met een persoonlijke naam. Dat is verboden omdat er geen toestemming is voor het gebruik van persoonlijke gegevens.

Wat die spammers verkopen? Autolease, leningen, credit cards, verzekeringen, entertainment tot frankeermachines aan toe. Veel bedrijven denken dat alle b2b spam mag, maar dat is niet zo.

OPTA deed het voorheen beter, ze pakten ook spammers aan die met kleine lettertjes aangaven dat ze gegevens mochten delen met onbenoemde derden. Derden = de wereld. Als je zoiets aangeeft moet je de consument ENORM goed voorlichten dat ze ongelimiteerde spam ontvangen. Verder is het dan ook nog eens zo dat de kopers en gebruikers van die email adreslijsten alleen een opt out bieden voor hun spam. Dat is niet ok, maar het wordt wel massaal gedaan. Als men voor opt out kiest moet alle spam ophouden, ook als de adressen verkocht zijn aan 1000 andere spammers.
11-08-2014, 05:47 door Anoniem
geachte ik heb ook zo een mail ensms ontvangen.
Van: Microsoft-accountteam [mailto:account-security-noreply@account.microsoft.com]
Verzonden: Sunday, August 10, 2014 5:57 AM
Aan: ti*****@hotmail.nl
Onderwerp: Ongewone aanmeldingsactiviteit voor Microsoft-account

Microsoft-account
Ongewone activiteit voor aanmelden
Er is ongewone activiteit vastgesteld voor een recente aanmelding bij je Microsoft-account ti*****@hotmail.nl. Een extra beveiligingsvraag is vereist om ervoor te zorgen dat je account beschermd blijft.
Details voor aanmelden:
Land/regio: Nederland
IP-adres:
Datum: 10-8-2014 5:57 (CET)
Als jij dit hebt gedaan, kun je deze e-mail negeren.
Als je niet zeker weet of jij dit hebt gedaan, weet een kwaadwillende gebruiker mogelijk je wachtwoord. Je moet je recente activiteiten controleren en herstelacties uitvoeren.
Recente activiteiten controleren
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.