image

'Populaire Windows-apps missen basale beveiliging'

zondag 9 december 2012, 09:45 door Redactie, 4 reacties

Veel populaire Windows programma's, waaronder die van Microsoft zelf, maken geen volledig gebruik van de beveiligingsmaatregelen die het besturingssysteem biedt. Het gaat dan om DEP (Data Execution Prevention) en ASLR (Address Space Layout Randomization) die in veel gevallen niet goed zijn geïmplementeerd, waardoor gebruikers risico lopen. Deze maatregelen moeten Windows namelijk extra bescherming bieden.

DEP, dat in 2004 via Service Pack 2 aan Windows XP werd toegevoegd, zorgt ervoor dat code die hackers in bepaalde geheugenlocaties plaatsen niet wordt uitgevoerd. ASLR zit sinds Vista in Windows verwerkt en maakt het lastiger voor aanvallers om een vaste geheugenlocatie te bepalen, aangezien die steeds wordt gewisseld.

De ontwikkelaar van verschillende softwareprojecten besloot te onderzoeken hoe door miljoenen mensen gebruikte programma's deze beveiligingsmaatregelen implementeren. Java, Google Chrome, Adobe Reader, Foxit Reader, Firefox, Internet Explorer 9, VMWare Workstation, 7-Zip, putty, Cygwin, TortoiseSVN, Spotify en Dropbox werden allemaal gecontroleerd op de gebruikte DEP- en ASLR-implementatie.

Beveiliging
Verrassend genoeg blijkt dat alleen Java ASLR en DEP voor alles heeft ingeschakeld. Zelfs bij Internet Explorer 9 zijn niet alle bestanden door deze twee beveiligingsmaatregelen beschermd. "Zelfs de meest gebruikte Windows-apps met een groot aantal gebruikers zijn nog steeds verschrikkelijk slecht in het gebruiken van zelfs de meest basale beveiligingsmaatregelen", concludeert de onderzoeker.

Hij houdt echter ook een slag om de hand. "Ik moet nog steeds controleren hoe belangrijk het is dat sommige van deze bestanden niet over DEP-bescherming beschikken." Windows-gebruikers die zich willen beschermen kunnen Microsoft EMET gebruiken, dat deze beveiliging ook voor applicaties die het niet gebruiken instelt.

In 2010 voerde het Deense beveiligingsbedrijf Secunia een soortgelijk onderzoek uit en kwam tot dezelfde conclusie.

Reacties (4)
09-12-2012, 11:45 door Anoniem
Je kunt DEP ook default inschakelen (al dan niet met opt-out voor kapotte applicaties).
Dan draaien de programma's die het niet zelf inschakelen ook met DEP.
Vanaf Windows 2003 staat dat default wel zo ingesteld maar in XP nog niet.
Misschien moet Microsoft dat even regelen met een hotfix.
09-12-2012, 12:00 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
09-12-2012, 12:19 door Spiff has left the building
Door Redactie:
Verrassend genoeg blijkt dat alleen Java ASLR en DEP voor alles heeft ingeschakeld. Zelfs bij Internet Explorer 9 zijn niet alle bestanden door deze twee beveiligingsmaatregelen beschermd.
[...]
Windows-gebruikers die zich willen beschermen kunnen Microsoft EMET gebruiken, dat deze beveiliging ook voor applicaties die het niet gebruiken instelt.
Voor wie dat leest (en het zich niet al eerder had gerealiseerd) en vervolgens graag EMET zou willen toepassen op IE, of op een andere browser (of op wat dan ook), eerder is door Security.nl een stappenplan neergezet voor het toepassen van EMET op IE. Dat stappenplan is als je wilt eventueel ook toepasbaar op andere applicaties.
Zie:
http://www.security.nl/artikel/43129/1/Stappenplan_voor_nieuw_IE-lek.html
Daarbij wordt rekening gehouden met zowel de 32-bit als de 64-bit IE versie.

In een ander stappenplan, van Waarschuwingsdienst, wordt alleen IE 32-bit vermeld als voorbeeld:
http://www.waarschuwingsdienst.nl/Computer+beveiligen/Besturingssysteem/Beveiligen+van+programmas+met+EMET.html
10-12-2012, 15:23 door Rasalom
Ik dacht dat al dat spul onder Metro een App genoemd werd. Goed om te weten dat we elke vorm van duidelijkheid los laten. =P

Verder is dit al jaren een bekend probleem. Opgewarmd nieuws dus.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.