image

Nigeria rolt biometrische ID-kaart uit met MasterCard

dinsdag 2 september 2014, 13:50 door Redactie, 6 reacties

De Nigeriaanse overheid gaat als onderdeel van een pilotprogramma onder 13 miljoen Nigerianen een biometrische identiteitskaart uitrollen die tevens het MasterCard logo bevat en de prepaid betalings- en biometrische identificatietechnologie van MasterCard gebruikt. Dit tot woede van sommige Nigerianen.

De eID-kaart moet een sleutelrol in het Nigeriaanse Identiteitsmanagementsysteem gaan spelen en zal worden gebruikt om de eerste centrale nationale identiteitsdatabase in het land op te zetten en te beheren. De nieuwe kaart bevat twee foto's van de houder, alsmede een chip met biometrische informatie, waaronder tien vingerafdrukken en een irisscan.

MasterCard

De nationale identiteitskaart bevat tevens de betalingstechnologie van MasterCard, waarmee houders elektronische betalingen kunnen doen. "Het nationale eID-programma maakt een platform mogelijk waarmee Nigeriaanse burgers eenvoudig met verschillende overheidsinstanties kunnen communiceren en elektronische transacties kunnen uitvoeren", zegt Chris Onyemenam, directeur van de Nigeriaanse identiteitsmanagementcommissie.

Volgens Onyemenam zijn er veel toepassingen voor de kaart, waaronder de mogelijkheid om het als internationaal reisdocument te gebruiken. "Dat zal grote gevolgen voor de grenscontrole in Nigeria en West-Afrika hebben." MasterCard laat weten dat het elektronische betalingsprogramma de Nigeriaanse overheid zal helpen om de kosten van contant geld te verminderen en fraude en corruptie tegen te gaan.

Kritiek

In Nigeria is er met kritiek op het plan gereageerd en op fora zijn allerlei boze reacties te vinden. "President Jonathan is of te dom of te naïef om de gevolgen van zijn acties te beseffen. Hij wordt misschien gedreven door zijn passie om resultaten te boeken waar anderen faalden, maar deze man heeft geen verstand van economie, veiligheid en soevereiniteit", zegt Oghro Eco. Ze vraagt zich daarnaast af waarom het logo van een buitenlands bedrijf op een nationale identiteitskaart moet staan.

Reacties (6)
02-09-2014, 14:28 door Anoniem
Dat logo is een beetje naar, maar verder een prima idee denk ik.

Lastig als je inkomen voor 80% afhankelijk is van corruptie, waarbij die corruptie meer een sociaal aanvaard niveau heeft, net als de verplichte tip die je in sommige landen aan bedienend personeel geeft.

Wordt voor sommige mensen lastig, maar voor heel veel mensen overzichtelijk.
02-09-2014, 14:28 door Anoniem
Wie weet gebeurt dat in Nederland ook wel, nadat Plasterk in juni de uitrol van een dedicated eID kaart heeft stopgezet (zie https://www.security.nl/posting/393076/Plasterk+stopt+ontwikkeling+van+DigiD-kaart).
02-09-2014, 15:49 door Anoniem
Door Anoniem: Dat logo is een beetje naar, maar verder een prima idee denk ik.
Het logo van Meastro, en de OV-chipkaart op je ID-pas cq rijbewijs in 1 pas.
Of nog beter, direct als implementaat, zo'n IBM chip in je rechterhand of op het voorhoofd.
02-09-2014, 16:48 door Vandy - Bijgewerkt: 02-09-2014, 16:48
Fantastisch. MasterCard (uit de good old USA) beschikt gelijk over de foto's, vingerafdrukken en iris-scan van gebruikers. Alu-hoedje anyone?
02-09-2014, 22:46 door Anoniem
Het ding staat stijf van de buzzwords, gaat vol op het biometrische orgel, en zo meer. Goed idee? Nou nee.

Mischien dat dit een leuk vehikel is om individuele corruptie een hak te zetten, maar ondertussen opent het de deur tot hele leuke een-tweetjes. Bijvoorbeeld dat als je niet een minimumbalans (hallo TLS!) op je identiteitskaart hebt staan, dat je dan het gemeentehuis niet inkomt, bijvoorbeeld, en dus geen toegang hebt tot allerlei diensten waarvoor je naar het gemeentehuis moet. Of dat je rijbewijs dan niet geldig is, want je moet wel geld hebben om je boetes te kunnen betalen, natuurlijk. En zo verder.

Maar ook als dat niet gebeurt kan de overheid nu eisen dat je alle boetes via die kaart betaalt. Ze kan dus ook controleren hoe jij je geld op die kaart zet, en dat zelfs blokkeren. Dat laatste kan wellicht (en als, dan dus: zal) gebruikt worden door een hak gezette ambtenaren om alsnog hun extraatjes binnen te harken: Betaal maar wat extra want anders wordt je kaart geblokkeerd. En ook hier mogelijke variatie te over. Maar zelfs als dat allemaal niet gebeurt, een overheid die boetes oplegt en ook gelijk maar zichzelf helpt aan jouw geld van jouw identiteitskaart zet jou op achterstand, want boetes aanvechten wordt een stuk moeizamer.

Daarnaast is het een poging om interne problemen op te lossen door de buitenkant van een ingewikkelder en moeilijker bruikbaar laagje vernis te voorzien. Precies zoals ome roon p. dat hier ook probeerde met z'n digitale initiatieven, en hoe het vk per hun "digital by default" ook druk bezig is op de muil te gaan. De enige oplossing daar is eerst de interne boel opschonen en dan leren hoe netjes digitale en niet-digitale interfaces naar de burger toe te exporteren en te onderhouden. Ze beginnen dus aan de verkeerde kant van het hele proces.

En dan hebben we het nog niet gehad over de nieuwe zwakste schakel in dit systeem: De burger zelf. Die is nu onvervangbaar gemaakt, want eenmaal biometrie gecompromiteerd altijd afgebrand. Maar zelfs als dat niet gebeurt, als die biometrie braaf doet wat'ie moet (maar niet echt kan) doen, dan werken kwaadwillenden daar wel omheen, door bijvoorbeeld de burger direct te misbruiken. Zoals hier zekere maatregelen het aantal babbeltruuks merkbaar hebben doen stijgen.

Uiteindelijk is het een poging om "mensenproblemen" aan te pakken met allerlei hippe techniek. Probleem is echter dat dit nooit werkt: Techniek alleen kan zulke problemen niet oplossen. Het kan helpen door het zorgvuldig in te passen in een uitgekiende, grotere strategie, maar die moet je dan dus wel hebben. Nigeria heeft al vele mensenproblemen en zo te zien zal deze technische allesoplossing uitdraaien op vooral een extra probleem voor de collectie.
03-09-2014, 11:27 door Anoniem
Nigeria hahahaha is me dat lachen ... daar waar juist al de scammers zitten.

http://www.419eater.com

http://en.wikipedia.org/wiki/419_scams

Best grappig ...
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.