image

Nederland gaat Russische cybercrimineel aan VS uitleveren

dinsdag 4 november 2014, 13:57 door Redactie, 7 reacties

Nederland gaat een Russische cybercrimineel die van grootschalige creditcardfraude wordt verdacht aan de VS uitleveren, zo heeft minister Opstelten van Veiligheid en Justitie bepaald. In april oordeelde het gerechtshof dat Vladimir Drinkman aan zowel de VS als Rusland mocht worden uitgeleverd.

Beide landen hadden een verzoek tot uitlevering ingediend. Drinkman wordt samen met vier handlangers ervan verdacht 160 miljoen creditcardnummers te hebben gestolen, waarmee voor meer dan 300 miljoen dollar werd gefraudeerd. De bende wist via SQL Injection onder andere bij verschillende supermarktketens en betalingsverwerkers in te breken. De Rus ging in mei tegen de uitspraak van de rechter in beroep. Minister Opstelten heeft nu echter toch de knoop doorgehakt en bepaald dat Drinkman aan de VS wordt uitgeleverd, zo meldt het NRC.

Opstelten vindt het doorslaggevend dat de Amerikanen hun uitleveringsverzoek als eerste hebben ingediend. Wat ook meespeelt is dat als Drinkman naar Rusland zou gaan, hij niet meer aan de Verenigde Staten kan worden uitgeleverd. Rusland heeft namelijk geen uitleveringsverdrag met de VS. De advocaat van Drinkman wil via een kort geding alsnog uitlevering aan de VS voorkomen. De Rus kon dankzij de locatiegegevens van zijn telefoon door de Nederlandse politie worden opgespoord en aangehouden en zit sinds zijn arrestatie in 2012 vast.

Reacties (7)
04-11-2014, 14:15 door Anoniem
Dit is niet zo slim. Beter een Rus aan Rusland uit te leveren. Maar wel te verwachten. Nederland levert met graagte ook Nederlandse onderdanen uit aan de VS. Alles voor de VS. En ach, Rusland mogen we toch niet zo, ja toch niet dan? Terwijl Rusland een stuk dichter bij is, en zich reeds behoorlijk geschoffeerd voelt door zowel VS als EU. Wat mij betreft terecht en nodeloos, daar hadden zowel Nederland als de EU veel beter mee om kunnen gaan. Maar we hebben niets geleerd.
04-11-2014, 14:22 door Anoniem
Vage aanklacht van Rusland, en daarom naar de VS?
Tja, als je een stok zoekt, dan vind je in het bos vast wel wat...

Bovendien moet je je afvragen of rechtspraak in de VS wel waardig is.
Digitale straffen zijn cumulatief daar.

Stel je overvalt een bank en steelt 100 miljoen euro, dan krijg je 10 jaar gevangenisstraf.
Stel, je overvalt een bank digitaal en steelt 100 keer 1 miljoen euro, dan krijg je 1000 jaar gevangenisstraf daar..
Zelfde bedrag, verschillende maten, dus moet je je afvragen of dit wel helemaal boven water is.

Verder is het natuurlijk puur politiek om een Russische hacker uit te leveren aan de VS en niet aan Rusland.
Ondertussen gaat het land kapot door vieze spelletjes van de VS en het schoothondje Europa erachter aan met sancties die nergens op slaan.

Moeten we de VS boycotten omdat ze Cuba zijn binnengevallen? Quantanamo Bay is niet de keuze van Cuba geweest.
Of Korea waardoor we nu noord en zuid hebben? Of Vietnam? Dominica ? Libie ? Grenada ? Panama? Iraq1 ? Somalie? Haiti ? Iraq2 ? Afghanistan?

Allemaal oorlogen om leiders te ontzetten, hun marionetten te plaatsen of gewoon om geld te verdienen. Je moet wat als je 1/3 van je economie op olie draait, 1/3 op tech en de andere 1/3 op wapens... Vrede op aarde? Dan gaat de VS failliet.

Gelukkig is het weer bijna kerstmis, kunnen ze weer lekker blij doen daar... over een feest wat af stamt van sinterklaas wat ze volgens diezelfde Amerikanen uit New York dan ineens discriminatie vinden. Gelukkig geloven ze meer in elfen dan in schoorsteen schuivers.
04-11-2014, 15:30 door Anoniem
Door Anoniem: Vage aanklacht van Rusland, en daarom naar de VS?
Tja, als je....Amerikanen uit New York dan ineens discriminatie vinden. Gelukkig geloven ze meer in elfen dan in schoorsteen schuivers.

Mooi gezegd. Ik zou het liever ook anders zien. Maar ik vermoed niet dat ik er enige invloed op kan hebben.
04-11-2014, 15:59 door [Account Verwijderd]
Zo ken ik er ook wat :

1 x 10 personen vermoorden in Nederland is ook anders dan 10 x 1 persoon vermoorden.

Uitleveren aan de VS is vele malen beter omdat die gast in Rusland gewoon een paar rechters omkoopt en dan vrijuit gaat, *als* dat al nodig is.

En Rusland gaat niet kapot door vieze spelletjes van de VS, maar door vieze spelletjes van Russische heren die voor 1000 Roebel hun moeder verkopen.

tl;tr : Ik kan *ook* een hoop onzin anoniem posten, maar dat doe ik niet.
04-11-2014, 21:25 door Anoniem
Een vrij land in dienst van Cia.een Amerikanen mogen nergens voor berecht behalve in america.wakker worden het slaat nergens op
05-11-2014, 09:31 door Anoniem
wanneer wordt het nu officieel dat Nederland het volgende sterretje is op de US vlag ?
05-11-2014, 09:34 door Anoniem
Wat ook meespeelt is dat als Drinkman naar Rusland zou gaan, hij niet meer aan de Verenigde Staten kan worden uitgeleverd. Rusland heeft namelijk geen uitleveringsverdrag met de VS.

Waarom is dat relevant ? Verder zou minister Opstelten toch genoeg juridische kennis moeten hebben om te weten dat je niet twee keer berecht kan worden voor dezelfde feiten. Indien Drinkman in Rusland een straf uitzit voor zijn misdaden, dan kan hij immers niet nog een keer voor dezelfde vergrijpen in de VS voor de rechter gebracht worden.

Rusland heeft namelijk geen uitleveringsverdrag met de VS.

Is dat een Nederlands probleem ?
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.