image

Italiaanse staatsspyware wereldwijd actief

donderdag 25 april 2013, 15:18 door Redactie, 1 reacties

Software om internetgebruikers mee te bespioneren die aan overheidsinstanties wordt aangeboden, is wereldwijd actief. Het Russische anti-virusbedrijf Kaspersky Lab ontdekte tientallen aanvallen met de Remote Control System (RCS) spyware, ontwikkeld door het Italiaanse beveiligingsbedrijf HackingTeam. De software verspreidt zich via beveiligingslekken en social engineering.

Eenmaal actief infecteert de malware USB-sticks, Virtual Machines en BlackBerry en Windows CE toestellen. Op geïnfecteerde toestellen wordt gezocht naar gegevens van gebruikers, zoals inloggegevens uit browsers (Firefox, Internet Explorer, Chrome en Opera), e-mailclients (Outlook, Windows Mail en Thunderbird) en instant messaging programma's (Yahoo, MS messengers, Google Talk, Skype, Paltalk, Thrillian).

Ontwikkeling
Daarnaast worden ook audio- en videostreams onderschept. Om slachtoffers te infecteren maakt de spyware gebruik van onder andere beveiligingslekken in Word en Adobe Flash Player en kwaadaardige Java-applets. Volgens Morgan Marquis-Boire van Citizen Lab worden de producten van HackingTeam, waaronder RCS, verspreid via kwetsbaarheden die door het Franse beveiligingsbedrijf VUPEN gevonden worden.

De malware werd vooral in Mexico, Italië en Vietnam aangetroffen. Wereldwijd gaat het om iets meer dan 100 infecties. Kaspersky stelt dat het ontwikkelen en verspreiden van malware in veel landen verboden is, maar dat de ontwikkeling van dit soort staatsspyware wordt gedoogd.

"Deze bedrijven worden niet aansprakelijk gehouden voor de manier waarop hun trackingsoftware wordt gebruikt, of het nu om internationale spionage of cybercrime gaat", zegt analist Sergey Golovanov.

Reacties (1)
25-04-2013, 17:15 door Anoniem
Verspreiding aan opsporingsinstanties is bijna vanzelfsprekend toegestaan,maar deze spy-software mag beslist niet in handen vallen van de gewone man/vrouw,daar cybercriminelen ermee aan de haal gaan en het tegen hun slachtoffers zullen inzetten.Bedrijven die deze software toch aan niet ge-autoriseerde personen,instanties en bedrijven verkopen dienen zwaar bestraft te worden.Wat mij betreft door o.m verbeurdverklaring van hun hele bedrijf! Dit zou dan in handen komen vd Staat.Zelfs de beste security-software op de markt (denk aan Norton,Kaspersky,Bitdefender,Hitman pro,Malwarebytes,etc) is niet in staat dezespy/malware te detecteren.Zie de zeer ernstige consequenties voor de (veelal onschuldige) slachtoffers tegen wie deze geavanceerde spyware wordt ingezet.De politiek moet nu echt eens gaan voor zware sancties op gebruik van deze spy/malware. Alleen al het bezit ervan zou al flink bestraft moeten worden..En die smoesjes van: ja oom agent,ik gebruik deze spyware om mijn kind in de gaten te houden....je hebt gewoon niet het recht om je kind te bespieden en zeker niet deze spyware te bezitten laat staan gebruiken,tegen wie dan ook! Zo,ik heb gesproken,nu maar hopen dat het geplaatst wordt. Zo niet dan schrijf ik het nog wel een keer en dan log ik wel in met mn account bij jullie.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.