image

Politievirus pronkt met Willem-Alexander

maandag 15 juli 2013, 16:48 door Redactie, 2 reacties

Een nieuwe ransomware-variant die computers voor losgeld versleutelt, probeert slachtoffers met een afbeelding van Koning Willem-Alexander te intimideren. De Urausy-malware werkt hetzelfde als andere varianten die hiervoor verschenen. De ransomware vergrendelt de computer in naam van Het Korps Landelijke Politiediensten. Ook wordt het Openbaar Ministerie genoemd.

Dat blijkt uit een screenshot dat Security.NL van het Nederlandse anti-virusbedrijf SurfRight ontving. De malware laat weten dat vanwege 'veiligheidsoverwegingen' de computer is geblokkeerd. Het gaat dan om het gebruik, opslaan en of verspreiden van kinderporno.

Boete
Om weer toegang tot zijn computer te krijgen moet het slachtoffer binnen 96 uur 100 euro betalen via een PaySafeCard of Ukash. "Alleen nadat u deze boete heeft betaald en het bedrag op de rekening van de Staat wordt bijgeschreven, wordt uw computer binnen 24 uur gedeblokkeerd', zo laat de ransomware weten.

Gebruikers hebben daarna zeven dagen de tijd om het illegale materiaal te verwijderen, anders wordt de computer weer vergrendeld. "De ransomware is redelijk generiek, de cybercriminelen achter deze ransomware hoeven alleen de backend aan te passen - de webpagina's en de afbeeldingen", zegt Erik Loman van SurfRight.

Verwijderen
De malware weet zich te verspreiden via beveiligingslekken die gebruikers niet hebben gepatcht. Volgens het beveiligingsbedrijf lijkt het erop dat de campagne van deze ransomware op 9 juli van dit jaar begonnen is. Er werden 850 unieke computers aangetroffen die door deze ransomware waren besmet.

"Ransomware weet dus nog steeds eenvoudig virusdefinities van anti-virussoftware te slim af te zijn", merkt Loman op. PC Web Plus heeft een uitleg online staan hoe de malware te verwijderen is.

Daarnaast kunnen gebruikers ook HitmanPro.Kickstart gebruiken. Een gratis tool die inmiddels 19.000 keer in Nederland is gebruikt om ransomware van besmette computers te halen.

Reacties (2)
15-07-2013, 18:12 door 0101
Doet me denken aan een post op http://malware.dontneedcoffee.com waar de malware-auteurs voor Roemenië de vlag van het Romeinse rijk gebruikten. Het zal hun geloofwaardigheid geen goed doen, hoop ik.
16-07-2013, 00:16 door Anoniem
Ransomeware variant ook in opmars voor de Mac!

Nu alleen nog als FBI-variant en in afgeslankte vorm door gebruik van een javascript pop up die niet is af te sluiten evenals mogelijk je browser.

Oplossing schijnt simpel; door middel van een force quit van je browser.
Met het cmd-option-esc toetsen commando krijg je een scherm te zien om een applicatie geforceerd te stoppen.
Stoppen via je activity monitor kan ook, in de utilities / hulpprogramma's folder, sleep het programma voor de handigheid naar je dock.

Safari goed opschonen kan bijvoorbeeld door gebruik van het reset-safari menu, kies maar wat je wil resetten ('enige' reguliere manier om je browsercaches goed leeg te krijgen, icondatabase bijvoorbeeld).

ransomeware-bron: www.thesafemac.com/fbi-ransomware-virus-rampant/
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.