image

Door Nederland uitgeleverde student in VS aangeklaagd

zaterdag 7 maart 2015, 09:22 door Redactie, 4 reacties

Een door Nederland uitgeleverde student wordt in de Verenigde Staten beschuldigd van het versturen van miljoenen spamberichten. Het gaat om een Vietnamese man die hotelmanagement aan de Saxion Hogeschool in Deventer studeerde en in 2012 op verdenking van phishing werd aangehouden. Vorig jaar werd hij na een lang juridisch gevecht uitgeleverd.

Volgens de Amerikaanse autoriteiten is de student betrokken bij één van de grootste datadiefstallen in de Amerikaanse geschiedenis, waarbij 1 miljard e-mailadressen werden buitgemaakt. Deze e-mailadressen werden volgens de aanklacht gestolen door een andere Vietnamese man, die ook in Nederland studeerde. Hij wist echt naar Vietnam te ontkomen en is nog altijd voortvluchtig.

Deze voortvluchtige Vietnamese man zou tussen februari 2009 en juni 2012 bij tenminste acht Amerikaanse e-mailserviceproviders hebben ingebroken en maakte hierbij 1 miljard e-mailadressen buit. E-mailserviceproviders (ESP) worden door andere bedrijven ingehuurd voor marketingdoeleinden en het versturen van bulkmail naar hun eigen klanten. Het gaat hierbij om klanten die zelf hebben aangegeven dat ze reclameberichten of andere e-mailuitingen willen ontvangen.

Om toegang tot de databases van de ESP's te krijgen verstuurde de Vietnamese man e-mails die de computers van de ESP-medewerkers met malware zouden hebben geïnfecteerd. Vervolgens wist hij de inloggegevens voor de databases te stelen en stuurde informatie uit de databases naar een Nederlandse server. Ook gebruikte hij de ESP-systemen om naar tientallen miljoenen gestolen e-mailadressen spam te versturen. De door Nederland uitgeleverd student zou ook bij het versturen van de spamberichten betrokken zijn, maar wordt niet beschuldigd van het stelen van data.

Volgens de aanklacht zouden de mannen onder andere vanuit Nederland hun aanvallen hebben uitgevoerd. De voortvluchtige Vietnamese man zou samen met een derde verdachte in deze zaak 2 miljoen dollar aan de verstuurde spamberichten hebben verdiend. Of en wat de door Nederland uitgeleverde student aan zijn activiteiten heeft overgehouden wordt niet vermeld. De student heeft inmiddels bekend schuldig te zijn aan het plegen van computerfraude en zal op 21 april worden veroordeeld.

Reacties (4)
07-03-2015, 11:11 door johanw
De student heeft inmiddels bekend schuldig te zijn aan het plegen van computerfraude
Dat zegt in dat land helemaal niks als je geen geld hebt om een dure advocaat te betalen. Het OM daar moet en zal je ergens voor veroordelen en dat gaat het makkelijkste als je als verdachte bekend. Ze weten dat je je niet fatsoenlijk kunt (laten) verdedigen, en bieden dan een"deal" aan dat je bekend voor een kleiner feit in de aanklacht in ruil voor een lagere strafeis.
07-03-2015, 15:12 door [Account Verwijderd] - Bijgewerkt: 07-03-2015, 15:13
[Verwijderd]
07-03-2015, 17:46 door johanw
Door pe0mot:
Wat heeft dit soort ongenuanceerde opmerkingen nu te maken met security. Het getuigt op deze manier van onwetendheid en arrogantie.
Heb je daar gewoond? Heb je er een aanklacht/rechtszaak meegemaakt? Of kakel je alleen de Nederlandse Pravda's na?
Ongenuanceerd? Ik heb de scientology processen van dichtbij gvolgd in de jaren '90. Daar kwam wel wat uitleg bij over het Amerikaanse "rechts"systeem. Maar als je al begint te roepen over Pravda terwijl de pers hier over het algemeen bijzonder onkritisch is t.o.v. de Amerikanen lijkt me verdere discussie niet zo zinvol. Ga lekker met je mede Wilderisten betogen tegen de Euro of zo.
07-03-2015, 19:23 door Anoniem
[Verwijderd door moderator]
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.