image

Microsoft schakelt Do Not Track in nieuwe browsers uit

vrijdag 3 april 2015, 16:19 door Redactie, 8 reacties

Microsoft gaat de manier waarop het Do Not Track (DNT) in nieuwe browsers implementeert aanpassen zodat de technologie straks standaard staat uitgeschakeld. Via DNT kunnen gebruikers aan websites aangeven dat ze niet op internet willen worden gevolgd. Het is vervolgens aan de website in kwestie om hier gehoor aan te geven. Twee jaar geleden besloot Microsoft om DNT standaard in Internet Explorer 10 in te schakelen.

Dit tot woede van adverteerders, die daardoor geen gerichte, persoonlijke advertenties zouden kunnen tonen. Sindsdien heeft het World Wide Web Consortium (W3C), de organisatie die zich met de uitwerking van DNT als standaard bezighoudt, de taal aangepast die omschrijft hoe gebruikers kunnen aangeven dat ze niet gevolgd willen worden. Daarbij is er nu opgenomen dat de gebruiker zelf voor het inschakelen van DNT moet kiezen en dit niet door leveranciers van tevoren kan worden ingeschakeld.

Om aan de W3C-standaard te voldoen zal Microsoft DNT daarom niet meer standaard bij toekomstige browsers inschakelen. Wel zal de softwaregigant gebruikers duidelijke informeren hoe ze DNT zelf kunnen inschakelen. "We hebben in 2012 gezegd dat browserleveranciers duidelijk aan consumenten moeten laten weten of het DNT-signaal is ingeschakeld of uitgeschakeld en het eenvoudig moeten maken om de instelling te wijzigen. We hebben dat voor IE10 en IE11 gedaan en we blijven dit ook voor toekomstige versies van onze browsers doen", zegt Microsofts Chief Privacy Officer Brendon Lynch.

Reacties (8)
03-04-2015, 16:33 door Anoniem
Jammer dat een bedrijf enerzijds wel naar zijn klanten luistert (of waren we de woorden richting NSA over afluisteren etc alweer vergeten?) maar dat anderzijds laat afweten ten faveure van adverteerders. Idem trouwens voor andere browsers...
03-04-2015, 17:33 door Anoniem
Mooi, dan krijgt DNT mogelijk toch nog een kans van slagen.
03-04-2015, 18:10 door Anoniem
Ik vond direct al, en vind nog steeds, dat adverteerders met hun woede zich behoorlijk in de kaart laten kijken, en al evenzeer door de mand vallen.

Waarom? Als ze zelf zouden geloven in hun vermogen om mensen te beïnvloeden dan hadden ze simpelweg op do-not-track-headers kunnen reageren met af en toe een advertentie die mensen oproept dat uit te zetten. Dat ze dat niet hebben gedaan kan alleen maar betekenen dat ze zelf niet in hun eigen produkt geloven.

Door Anoniem: Jammer dat een bedrijf enerzijds wel naar zijn klanten luistert (of waren we de woorden richting NSA over afluisteren etc alweer vergeten?) maar dat anderzijds laat afweten ten faveure van adverteerders. Idem trouwens voor andere browsers...
Ik heb eerder de indruk dat Microsoft dit doet om aan standaards te voldoen, wat ik heel positief vind. In hoeverre W3C op zijn beurt door adverteerdersbelangen beïnvloed is weet ik niet.
03-04-2015, 18:56 door Anoniem
"Microsoft schakelt Do Not Track uit".
Dit doet me denken aan de terminologie die ze in de group policy editor bezigen.

"Disable the suppression of feature ABC" Enable/Disable/Not configured.

Ok vertel maar wat er gebeurt als dat Enabled is. Of Disabled.
04-04-2015, 10:18 door johanw
MS had zich door de adverteerders niet moeten laten chanteren. "Jullie gaan DNT voortaan nog meer negeren? OK, dan bouwen wij standaard een adblocker in. Jullie je zin".
04-04-2015, 12:20 door [Account Verwijderd] - Bijgewerkt: 04-04-2015, 12:22
[Verwijderd]
04-04-2015, 19:00 door Anoniem
Door Anoniem: "Microsoft schakelt Do Not Track uit".
Dit doet me denken aan de terminologie die ze in de group policy editor bezigen.

"Disable the suppression of feature ABC" Enable/Disable/Not configured.

Ok vertel maar wat er gebeurt als dat Enabled is. Of Disabled.

Enabled | Disables the suppression of feature ABC
Disabled | Enables the suppression of feature ABC

En daar maken ze dan zelfs examenvragen over... ;-)
04-04-2015, 21:52 door Anoniem
Al de reclame standaard naar 127.0.0.1:-)
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.