image

Mozilla overweegt snellere Firefox-updates

dinsdag 7 juli 2015, 14:58 door Redactie, 9 reacties

Vier jaar geleden besloot Mozilla om nieuwe Firefox-versies elke zes weken uit te brengen, maar mogelijk komt hier verandering in en zullen updates in de toekomst veel sneller onder gebruikers worden uitgerold. Dat blijkt uit een nieuw gelanceerd project en gesprekken die eind juni tijdens de "Whistler Workweek plaats" plaatsvonden. Tijdens het evenement besproken Mozilla-ontwikkelaars allerlei zaken met betrekking tot de ontwikkeling van Firefox.

Volgens Mozilla's Dave Camp is Firefox op webtechnologie gebouwd en kan daar veel beter gebruik van worden gemaakt, bijvoorbeeld bij het uitrollen van updates. De manier waarop de softwareindustrie updates, nieuwe features en bugfixes uitrolt is door de jaren heen veranderd en gebeurt niet meer via een vaste cyclus van een aantal maanden, maar zo snel mogelijk. "We denken dat er veel te winnen valt door de tijd te verkorten dat gebruikers over nieuwe features beschikken", merkt Camp op. Zo zouden kritieke fixes binnen minuten moeten worden uitgerold, in plaats van dagen.

Ook zouden individuele features onder kleine groepen gebruikers kunnen worden uitgerold om te testen. Het idee om Firefox-updates sneller te publiceren is niet nieuw. Vier jaar geleden werd de mogelijkheid ook al geopperd. Het snel uitbrengen van nieuwe versies en features botst echter met de belangen van bedrijven, die vaak juist uitgebreid de tijd willen om nieuwe versies te testen, zodat dit niet conflicteert met gebruikte applicaties.

Daarop kwam Mozilla met de Firefox Extended Support Release (ESR), waarin nieuwe features pas veel later worden toegevoegd. Beveiligingsupdates verschijnen wel op hetzelfde moment als de standaard versie van Firefox. Wat de gevolgen van het nieuwe updateplan voor de ESR-versie is, is onbekend. Mozilla is inmiddels een speciaal project gestart genaamd "Go Faster", waarin de nieuwe uitrolstrategie wordt besproken.

Reacties (9)
07-07-2015, 15:19 door johanw
Mozilla is helemaal de weg kwijt geraakt. Nuttige features worden verwijderd, bloat wordt toegevoegd en de GUI veranderd om het veranderen. Het enig dat Firefox nog overeind houdt zijn de plugin makers en ook die begint Mozilla dwars te zitten met hun steeds snellere "updates". Steeds meer mensen stappen over naar Chrome of een Firefox kloon.
07-07-2015, 16:33 door vimes
Ik begin het ook een beetje beu te worden bij elke update weer de profiles te vergelijken om te zien wat voor rotgeintjes er nu weer ongevraagd ingestopt zijn.
07-07-2015, 17:20 door Goeroeboeroe
Ik ben vanaf het begin een gebruiker van Firefox. Maar ze doen echt hun best mij weg te jagen naar Chrome. Gisteren 97 vloeken 'n hele dag bezig geweest om Firefox opnieuw te installeren, omdat om wat voor reden dan ook video's opeens minuten pauzeerden. Zomaar. Spontaan. Niets nieuws geïnstalleerd of zo.
Firefox is mijn belangrijkste gereedschap voor het bouwen van sites, maar hoe sympathiek ik het bedrijf ook vind, vergeleken met Google, het houdt 'n keer op. Ik merk steeds vaker dat iets in Chrome probleemloos werkt en dat Firefox de hik krijgt.
'n Tijd geleden besloten ze dat Firefox voor het grote publiek was en dat zelfs het versienummer eruit moest, want dat zou verwarrend zijn voor Ome Piet en Tante Mathilda. Dat is niet doorgegaan. Maar nu stoppen ze het stampvol met ontwikkelgereedschap. Leuk voor mij, maar het maakt de browser heel zwaar en Ome Piet en Tante Mathilda schoten al in de stress van het versienummer.
07-07-2015, 17:56 door [Account Verwijderd] - Bijgewerkt: 07-07-2015, 17:57
Bij mij start de laatste tijd IE sneller op dan Firefox, verder zit ik niet op functies te wachten als een chatprogramma in een browser, en ik vond het ook lang duren voordat de Logjam-aanval was verholpen in Firefox. Ik ben dan ook maar eens aan het kijken/testen of ik Opera een fijne browser vind om mee te werken.
07-07-2015, 19:00 door Anoniem
Vaste prik onder mozilla topics : blaten en mekkeren

Als het eerste bleer schaapje over de dam is blaat de rest gewillig mee.

Een ESR versie downloaden is echt niet heel erg ingewikkeld
https://ftp.mozilla.org/pub/mozilla.org/firefox/releases/latest-esr/
maar waarschijnlijk gaat het niet om het vinden van gebruikers oplossingen maar om het klagen.
07-07-2015, 19:39 door Anoniem
Misschien is deze privacy aware chromium fork wat? https://iridiumbrowser.de/
07-07-2015, 21:48 door Anoniem
Ik denk dat Kaspersky het met hun extensie/add-ons voor Firefox dan helemaal niet meer kunnen bijbenen. Mischien moet Kaspersky maar eens wat andere dan de 3 grote bekende browsers gaan ondersteunen.Dan hebben hun security-klanten wat meer keus uit door Kaspersky beschermde browsers.
07-07-2015, 21:50 door johanw
Door Anoniem:
maar waarschijnlijk gaat het niet om het vinden van gebruikers oplossingen maar om het klagen.
Nee, ik ben al weg. Ik gebruyik Palemoon, een fork van Firefox die er nog normaal uitziet en niet elke 3 maanden compleet ongegooid wordt. Maar waar plugins in elk geval nog in werken.
11-07-2015, 21:01 door A.J.
Door Anoniem: Vaste prik onder mozilla topics : blaten en mekkeren

Als het eerste bleer schaapje over de dam is blaat de rest gewillig mee.

Een ESR versie downloaden is echt niet heel erg ingewikkeld
https://ftp.mozilla.org/pub/mozilla.org/firefox/releases/latest-esr/
maar waarschijnlijk gaat het niet om het vinden van gebruikers oplossingen maar om het klagen.
Wat ook vaste prik is bij de Mozilla topics hier is de anonieme Firefox fanboy die altijd maar zo gefrustreerd reageert. Een beetje Google Chrome in jouw leven zou geen kwijt kunnen Anoniem op 07-07-2015, 19:00.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.