image

Column: Nieuwe Nederlandse organisatie voor satellietinterceptie

woensdag 19 februari 2003, 14:50 door Redactie, 14 reacties

Als de plannen doorgaan beschikt Nederland over enige tijd over een nieuwe organisatie voor satellietinterceptie: de Nationale SIGINT Organisatie (NSO). SIGINT staat voor signal intelligence. De ministeries van Binnenlandse Zaken en Defensie onderhandelen momenteel over de precieze inrichting van de nieuwe organisatie. Tot voor kort was ongerichte satellietinterceptie voorbehouden aan de Militaire Inlichtingendienst MID. De ‘oude’ Binnenlandse Veiligheidsdienst BVD mocht weliswaar ook gebruik maken van de capaciteit voor satellietinterceptie, maar was daarvoor afhankelijk van de medewerking van de MID. Met voor de BVD als vervelend bijeffect dat de MID precies op de hoogte was van de interesses van de BVD en uiteraard ook kennis kon nemen van de inhoud van het ten behoeve van de BVD afgeluisterde satellietverkeer.

Met de nieuwe wet op de inlichtingendiensten veranderde de taakstellingen van de MID en BVD, die nu MIVD (militaire inlichtingen en veiligheidsdienst) en AIVD (algemene inlichtingen en veiligheidsdienst) heten. De AIVD mag nu ook zelf het satellietverkeer ongericht scannen. Daarmee lag voor de AIVD de weg open om dat te kunnen doen zonder dat de hinderlijke oortjes van de militaire inlichtingencollega’s hiervan iets kunnen opvangen. Die wens van de AIVD kreeg een stevig steuntje in de rug na de aanslagen van 11 september in de Verenigde Staten. Het kabinet besloot tot een substantiële uitbreiding van de satellietinterceptiecapaciteit voor de terreurbestrijding. Meer mensen en meer middelen zullen worden ingezet voor de satellietinterceptie, die nu onder andere via het afluisterstation in Zoutkamp plaatsvindt.

De nieuw op te richten NSO, die onder het ministerie van defensie zal gaan vallen, moet deze nieuwe wensen mogelijk maken. Grofweg betekent het dat deze organisatie het beheer overneemt van de fysieke afluisterapparatuur voor ongerichte satellietinterceptie (die tot nu toe onder de MID hing). De MIVD en AIVD kunnen vervolgens geheel los van elkaar afluisteropdrachten aan de NSO verstrekken, zonder dat de beide organisaties van elkaar weten waar de interesses liggen, of wat de inhoud is van de afgetapte gesprekken. Waterdichte schotten kortom, tussen de beide inlichtingendiensten, waartussen de wedijver volgens waarnemers alleen maar is toegenomen sinds beide organisaties gelijkwaardige bevoegdheden hebben gekregen op inlichtingen- en veiligheidsgebied.

Op de achtergrond speelt nog de wens van de politie om ook het satellietverkeer te kunnen afluisteren. Het gaat daarbij echter om het gericht aftappen van satellietverkeer (het ongericht aftappen van satellietverkeer is voorbehouden aan de inlichtingendiensten). Het gericht aftappen door de politie op basis van een last van de Officier van Justitie zou via een aparte voorziening ook door de NSO geregeld moeten worden. De politie zou vooral geïnteresseerd zijn in zware criminelen, die zich op het snijvlak van drugshandel, wapenhandel en terrorisme bewegen en intensief gebruik maken van satelliettelefoons. Complicerende factor is echter dat er binnen het Ministerie van Justitie onenigheid bestaat over de wettelijke mogelijkheden om de politie gericht satellietverkeer te laten aftappen. Volgens de ene jurist biedt de huidige wetgeving daarvoor genoeg aanknopingspunten, volgens anderen zou daar echter een nieuwe bevoegdheid in de wet voor moeten komen. De werkgroep ‘gegevensuitwisseling en terrorismebestrijding’ constateerde onlangs ook dat niet duidelijk is of de huidige bevoegdheden voor de politie om af satellietverkeer gericht te tappen voldoende zijn.

Reacties (14)
20-02-2003, 09:54 door Anoniem
In het artikel staat dat de mivd en aivd gelijkwaardige bevoegdheden hebben gekregen op inlichtingen- en veiligheidsgebied. Maar toch hoor je regelmatig dat de ene organisatie meer mag dan de andere. Weet iemand hier toevallig waar ik daarover meer kan lezen? En wie heeft nou echt de meeste mogelijkheden tot onderzoek, de AIVD of de MIVD?
20-02-2003, 13:36 door Anoniem
Originally posted by Unregistered
wie heeft nou echt de meeste mogelijkheden tot onderzoek, de AIVD of de MIVD?

Bedoel je hier wie heeft het mooiste speelgoed of wie heeft de minste kans om in de problemen te komen i.g.v. 'omstreden' activiteiten?
20-02-2003, 15:06 door Anoniem
Wedden dat er weer een Israëlische knutseldoos wordt neer gezet.?
20-02-2003, 21:20 door Anoniem
Originally posted by Unregistered
Bedoel je hier wie heeft het mooiste speelgoed of wie heeft de minste kans om in de problemen te komen i.g.v. 'omstreden' activiteiten?

Beide...
21-02-2003, 12:42 door Anoniem
ICT Specialist satcom


Standplaats: Leidschendam-Voorburg
Uren per week: 36
Minimale opleiding: Universitair
Sluitingsdatum: 1 maart 2003
Sollicitatienummer: 2003/08

--------------------------------------------------------------------------------


ICT Specialist satcom (1 vacature)
Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties,
Leidschendam-Voorburg - 36 uren per week - salarisschaal 11 - Vacaturenr (2003/08) - Sluitingsdatum 01-03-2003


De functie


Functieomschrijving ICT Specialist satcom:
Je werkt binnen een team van ervaren ICT-specialisten. Met jouw kennis op het gebied van satellietcommunicatietechnologie draag je bij aan de verdere verankering van het inlichtingenmiddel SIGINT (SIGnal INTelligence) in het primaire proces van de AIVD. Dit doe je door diepgaand de ontwikkelingen op het gebied van satcomtechnologie te volgen, waarbij innovatie en creativiteit voorop staan. Je vervult een adviserende rol bij de ontwikkeling van beleid op het deelterrein. Bovendien vertegenwoordig je de AIVD bij onderhandelingen met leveranciers van producten. Als ICT-specialist satcom schakel je tussen strategisch denken op de lange termijn en operationeel handelen op de korte termijn. Van jou verwachten we verder dat je multidisciplinaire projecten kunt leiden van idee tot concreet inzetbaar product/dienst. Ook neem je actief deel aan interdepartementale en internationale werkgroepen.


Functie-eisen:
Creativiteit, presentatie- en schriftelijke vaardigheden, ondernemerschap, flexibiliteit en leervermogen zijn eigenschappen die je zeker in huis moet hebben. Je opereert op academisch niveau, bijvoorbeeld verkregen door een studie Informatica, Datacommunicatie of Telematica. Je hebt kennis van en ervaring met satellietcommunicatie, en bij voorkeur verstand van interceptiemogelijkheden.
Sleutelbegrippen zijn: satellieten, footprints, signaalanalyse, crypto, C/C++, Perl en DCME. Kennis van HF is een pluspunt, evenals ervaring met het leiden van multidisciplinaire projecten. Je bent in staat zowel zelfstandig als in een team te werken. Verder heb je een goede kennis van de Engelse taal en ben je in het bezit van een rijbewijs B.


Werk-/denkniveau:
Universitair


Arbeidsvoorwaarden:
Salarisklasse: max. ± eur 3.750 bruto
Salarisschaal: 11
Contractduur: onbepaalde tijd
Minimaal aantal uren per week: 36
Maximaal aantal uren per week: 36


Overige arbeidsvoorwaarden:

Conform ARAR


De organisatie


Organisatie:
Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties
Zoveel mensen, zoveel meningen. We hebben allemaal een eigen beeld van onze maatschappij. Over wat goed is en wat beter moet. Als ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) kijken we vooruit en zoeken naar de beste ingrediënten om gedegen beleid te ontwikkelen voor onze samenleving. Beleid dat duidelijke kaders en regels schept voor zeer uiteenlopende zaken: de openbare orde en veiligheid, de democratische rechtsstaat, het grotestedenbeleid, een daadkrachtige overheid en de koninkrijksrelaties. We zoeken naar mensen die weten wat er leeft en een actieve bijdrage willen leveren om te zorgen dat het werkt. Herken je jezelf hierin? Dan is ons ministerie misschien wel de juiste plek voor jou.


Afdeling:
AIVD, directie Bijzondere Inlichtingenmiddelen, afdeling Techniek
De afdeling Techniek, onderdeel van de directie Bijzondere Inlichtingenmiddelen, draagt bij aan de (inter)nationale beleidsontwikkeling en -vorming, onder meer van de interceptie van telecommunicatie en internetverkeer, alsmede van cryptografie. Bovendien is de afdeling belast met de ontwikkeling, productie en inzet van hoogwaardige technische middelen, in het kader van de inlichtingeninwinnende taak van de AIVD. Ten slotte voert de afdeling elektronische veiligheidsonderzoeken uit, waarbij ruimtes onder andere op de aanwezigheid van verborgen opname- en zendapparatuur worden onderzocht.


Meer informatie


Meer informatie over de vacature:
Hoofd afdeling Techniek
Telefoonnummer: 070 - 3178673


Meer informatie over de sollicitatieprocedure:
Het wervingsbureau
Telefoonnummer: 070-3178673


Bijzonderheden


Een psychologisch onderzoek en een in te stellen veiligheidsonderzoek maken deel uit van de selectieprocedure en de aanstellingsvoorwaarden.
Het salaris is gebaseerd op salarisschaal 11 en bedraagt maximaal € 3.935,93 bruto per maand. Aan het werken bij de AIVD is een toeslag verbonden. De toeslag voor deze functie bedraagt thans maximaal € 536,64 bruto per maand.


--------------------------------------------------------------------------------
© Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties - 21 februari 2003
26-02-2003, 22:53 door Anoniem
Originally posted by Unregistered
ICT Specialist satcom

Het salaris is gebaseerd op salarisschaal 11 en bedraagt maximaal € 3.935,93 bruto per maand. Aan het werken bij de AIVD is een toeslag verbonden. De toeslag voor deze functie bedraagt thans maximaal € 536,64 bruto per maand.


Slecht betaald...
27-02-2003, 15:17 door Anoniem
Originally posted by Unregistered
Beide...

Vraag het eens aan mr L.F. Asscher; Op 23 mei 2002 promoveerde op zijn proefschrift 'Communicatiegrondrechten. Een onderzoek naar de constitutionele bescherming van het recht op vrijheid van meningsuiting en het communicatiegeheim in de informatiesamenleving'. (asscher@jur.uva.nl)

Hij zou op z'n minst moeten weten wat hij 'mag' antwoorden... ;)
04-03-2003, 16:08 door Anoniem
Schrijver van dit stuk gebruikt verkeerde termen, zoals "ongerichte interceptie" , terwijl hij "gerichte interceptie" bedoelt. Ongerichte satelliet interceptie, in vakjargon Search genoemd, is het in kaartbrengen van data, zoals: op welke satelliet zit welk soort verkeer, afkomstig van welk land/individu/concern en bestemd voor welk land/individu/concern. Bij gerichte Satelliet interceptie treden altijd de volgende keuzes op: eerst welke satelliet, dan welke transponder en daarna vanaf welke land, aan welk land etc.
Ook in zijn stuk van 07 jan 2003 genaamd: "Satelliet Interceptie voor opsporingsdoeleinden" bewijst de schrijver, dat zijn kennis van satelliet interceptie minimaal is. B.v. Indien twee personen per satelliet telefoon verbinding met elkaar maken dan geschiedt dat bepaalt niet via een satellietgrondstation.
Terwijl interceptie van een uplink, dus van de grond naar de satelliet slechts in zeer bijzondere gevallen mogelijk is, daarentegen is interceptie van de downlink normaliter mogelijk, zolang het satelliet interceptiestation zich binnen de footprint van de satelliet bevindt.
04-03-2003, 23:55 door Anoniem
Originally posted by Unregistered
Schrijver van dit stuk gebruikt verkeerde termen, zoals "ongerichte interceptie" , terwijl hij "gerichte interceptie" bedoelt.

Het zal wel aan mij liggen, maar ik begrijp precies wat hij hiermee wil zeggen. De inlichtingendiensten mogen alle gesprekken doorzoeken op interesante data, dit noemt hij 'ongericht', terwijl justitie alleen maar op nummer mag tappen, oftwel 'gericht'

>Ongerichte satelliet interceptie, in vakjargon Search genoemd,

Mooi dat je blijkbaar het vakjargon spreekt....

>Ook in zijn stuk van 07 jan 2003 genaamd: "Satelliet Interceptie >voor opsporingsdoeleinden" bewijst de schrijver, dat zijn kennis >van satelliet interceptie minimaal is. B.v. Indien twee personen >per satelliet telefoon verbinding met elkaar maken dan >geschiedt dat bepaalt niet via een satellietgrondstation.

Beetje flauw om hem zo aan te vallen.
Hij is wel iemand die menig belangrijk nieuws onder de aandacht brengt, en misschien geen absolute techneut zoals jij, maar hij publiceert tenminste onder zijn eigen naam :)

En als je er blijkbaar zoveel verstand van hebt, weet ik nog wel een leuk baantje voor je ....
06-03-2003, 11:37 door Anoniem
Originally posted by Peter Helders
Originally posted by Unregistered
Schrijver van dit stuk gebruikt verkeerde termen, zoals "ongerichte interceptie" , terwijl hij "gerichte interceptie" bedoelt.

Het zal wel aan mij liggen, maar ik begrijp precies wat hij hiermee wil zeggen. De inlichtingendiensten mogen alle gesprekken doorzoeken op interesante data, dit noemt hij 'ongericht', terwijl justitie alleen maar op nummer mag tappen, oftwel 'gericht'

>Ongerichte satelliet interceptie, in vakjargon Search genoemd,

Mooi dat je blijkbaar het vakjargon spreekt....

>Ook in zijn stuk van 07 jan 2003 genaamd: "Satelliet Interceptie >voor opsporingsdoeleinden" bewijst de schrijver, dat zijn kennis >van satelliet interceptie minimaal is. B.v. Indien twee personen >per satelliet telefoon verbinding met elkaar maken dan >geschiedt dat bepaalt niet via een satellietgrondstation.
<Beetje flauw om hem zo aan te vallen.
<Hij is wel iemand die menig belangrijk nieuws onder de <aandacht brengt, en misschien geen absolute techneut zoals jij, <maar hij publiceert tenminste onder zijn eigen naam :)

<En als je er blijkbaar zoveel verstand van hebt, weet ik nog wel <een leuk baantje voor je ....

Een artikel over Satelliet Interceptie dient in ieder geval technisch juist te zijn, zodat de leek niet met mis-informatie wordt opgezadeld. Indien deze kennis ontbreekt en je verkeerde voorbeelden geeft, dan vraag je om reactie. In Nederland is slechts een handvol mensen te vinden, die deze kennis bezit. Dat schrijver belangrijk nieuws onder de aandacht brengt -- dat hij kennelijk uit de Staatscourant heeft gehaald -- is nog geen reden om onzin uit te kramen.
De baantjes waar jij aan denkt heb ik reeds jaren achter de rug.
11-03-2003, 22:15 door Anoniem
Originally posted by Unregistered
Een artikel over Satelliet Interceptie dient in ieder geval technisch juist te zijn, zodat de leek niet met mis-informatie wordt opgezadeld. Indien deze kennis ontbreekt en je verkeerde voorbeelden geeft, dan vraag je om reactie. In Nederland is slechts een handvol mensen te vinden, die deze kennis bezit. Dat schrijver belangrijk nieuws onder de aandacht brengt -- dat hij kennelijk uit de Staatscourant heeft gehaald -- is nog geen reden om onzin uit te kramen.
De baantjes waar jij aan denkt heb ik reeds jaren achter de rug.

Waar kan ik meer lezen op het internet wat mij een goede technische indruk geeft. En waarvan jullie weten dat het technisch klopt?
26-03-2003, 09:42 door Anoniem
Originally posted by Unregistered
Een artikel over Satelliet Interceptie dient in ieder geval technisch juist te zijn, zodat de leek niet met mis-informatie wordt opgezadeld. Indien deze kennis ontbreekt en je verkeerde voorbeelden geeft, dan vraag je om reactie. In Nederland is slechts een handvol mensen te vinden, die deze kennis bezit. Dat schrijver belangrijk nieuws onder de aandacht brengt -- dat hij kennelijk uit de Staatscourant heeft gehaald -- is nog geen reden om onzin uit te kramen.
De baantjes waar jij aan denkt heb ik reeds jaren achter de rug.

En helaas bleek de kans, dat één van die kennisbezittende mensen deze column zag, toch weer groot. Ik moet hier toch ook uit concluderen dat de kans dat één ander kennisbezittend persoon op een minder betuttelende manier zijn kennis deelt met de "leken" hierdoor drastisch is verminderd. Trommel a.u.b. een van je oud-collega's op (gossie, waarom zou je nou eigenlijk ontslagen zijn?!) en laat het hun op een vriendelijke manier uitleggen.

Geef toe dat je de Wet op Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten (WIV, maar dat wist je natuurlijk al) hebt doorgelezen om aan je imponerende "vaktermen" te komen, of kraam ik nu ook al onzin uit?
26-03-2003, 10:29 door Anoniem
Originally posted by Unregistered
En helaas bleek de kans, dat één van die kennisbezittende mensen deze column zag, toch weer groot.

Waar gaat dit allemaal over, die kennisbezittende mensen die hier een discussie voeren over Satelliet Interceptie. Wat is daar mis mee, het is een goede zaak dat dit in alle openheid gebeurt zodat voorkomen wordt dat fouten uit het verleden opnieuw worden gemaakt. De leercurve bij de kennisbezittende mensen in interceptie land is erg laag, kijk maar naar de discussie rond GSM interceptie.
26-03-2003, 12:44 door Anoniem
Originally posted by Unregistered
En helaas bleek de kans, dat één van die kennisbezittende mensen deze column zag, toch weer groot. Ik moet hier toch ook uit concluderen dat de kans dat één ander kennisbezittend persoon op een minder betuttelende manier zijn kennis deelt met de "leken" hierdoor drastisch is verminderd. Trommel a.u.b. een van je oud-collega's op (gossie, waarom zou je nou eigenlijk ontslagen zijn?!) en laat het hun op een vriendelijke manier uitleggen.

Geef toe dat je de Wet op Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten (WIV, maar dat wist je natuurlijk al) hebt doorgelezen om aan je imponerende "vaktermen" te komen, of kraam ik nu ook al onzin uit?

Inderdaad kraam je onzin uit. In genoemde wet staan deze termen niet. Verder doe je alsof je kennis van zaken hebt, helaas constateer ik, dat dit volledig bezijden de waarheid is. Wat betreft "ontslagen" heb ik geen flauw idee wat je daarmee bedoelt en jij zelf h.w.s. evenmin.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.