image

Ransomware richt zich op Rusland en Oekraïne

maandag 10 augustus 2015, 11:27 door Redactie, 2 reacties

Makers van ransomware richten zich niet alleen op Engelstalige sprekers, ook internetgebruikers in Rusland en de Oekraïne moeten oppassen. Microsoft zag begin dit jaar een ransomware-variant verschijnen genaamd Troldesh die vooral in juni erg actief was. De malware verspreidt zich via exploitkits, die internetgebruikers via bijvoorbeeld kwetsbaarheden in Adobe Flash Player infecteren.

Eenmaal actief versleutelt Troldesh bestanden op de computer en vraagt vervolgens een bedrag om ze te ontsleutelen. In tegenstelling tot andere ransomware waarbij slachtoffers de betaling in bitcoin moeten verrichten, communiceert de maker van Troldesh via e-mail met zijn slachtoffers. Op de besmette computer wordt een tekstbestand met instructies achtergelaten. Deze instructies stellen dat het slachtoffer via e-mail contact met de maker moet opnemen.

In juni nam een onderzoeker contact op met de maker, om vervolgens met succes op het gevraagde losgeldbedrag af te dingen. Tachtig procent van de infecties van Troldesh vond in Rusland plaats, gevolgd door de Oekraïne met 9%. Microsoft adviseert slachtoffers om het gevraagde losgeld voor het ontsleutelen niet te betalen, aangezien er geen garantie is dat slachtoffers hierna weer toegang tot hun bestanden krijgen.

Reacties (2)
10-08-2015, 11:37 door Anoniem
"Microsoft adviseert slachtoffers om het gevraagde losgeld voor het ontsleutelen niet te betalen, aangezien er geen garantie is dat slachtoffers hierna weer toegang tot hun bestanden krijgen."

Wat is dat nou voor advies? Iemand die geen backups heeft en die zijn bestanden dus kwijt is die moet de waarde van
die bestanden gewoon afwegen tegen het losgeld en de kans dat dat evengoed niet helpt, daar heeft Microsoft zich helemaal
niet mee te bemoeien!
Als iemand een miljoen schade heeft en dit voor 500 euro misschien ongedaan kan maken (met 50/50 kans ofzo) dan moet
die dat doen natuurlijk, zelfs als Microsoft het een slecht idee vindt.

Microsoft adviseert toch ook niet om geen Windows te kopen omdat het misschien de behoeften van de gebruiker niet
kan vervullen?
10-08-2015, 13:06 door Anoniem
Een advies betekent dus dat je zelf de afweging moet maken, microsoft verplicht niemand in deze. Het is sws dom om geen backup te hebben
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.