image

Aan VS uitgeleverde Rus bekent omvangrijke creditcarddiefstal

woensdag 16 september 2015, 11:10 door Redactie, 1 reacties

Een 34-jarige Russische man die eerder dit jaar door Nederland aan de Verenigde Staten werd uitgeleverd heeft bekend betrokken te zijn bij het stelen van 160 miljoen creditcardnummers, waarmee voor miljoenen dollars werd gefraudeerd. Dat meldt het Amerikaanse ministerie van Justitie.

De Rus werd op 28 juni 2012 door de Nederlandse politie in Amsterdam aangehouden. Hij plaatste foto's van zijn reis, liet andere aanwijzingen achter en liet zijn telefoon aan staan, waardoor zijn locatiegegevens werden verstuurd en agenten konden bepalen in welk hotel hij verbleef. Het hotel werd vervolgens gebeld en gevraagd waar de gasten verbleven. De volgende ochtend, net voordat de Rus en een handlanger aan een bustoer wilden beginnen, werden ze aangehouden.

Begin dit jaar werd de man na een langdurig juridisch gevecht aan de VS uitgeleverd. In eerste instantie pleitte hij onschuldig. Volgens de aanklacht zou hij samen met zijn handlangers SQL-injection hebben gebruikt om onder andere bij verschillende supermarktketens en betalingsverwerkers in te breken, waaronder 7-Eleven, Carrefour, JCP, Hannaford, Heartland, Wet Seal, Commidea, Dexia, JetBlue, Dow Jones, Euronet, Visa Jordan, Global Payment, Diners Singapore en Ingenicard.

Zodra er via SQL-injection toegang tot het netwerk was verkregen werd er malware geïnstalleerd om toegang te behouden. Ook werden er 'sniffers' geplaatst om netwerkgegevens op te vangen, waaronder creditcardgegevens. Deze gegevens werden vervolgens aan andere criminelen verkocht. De veroorzaakte schade door de omvangrijke creditcarddiefstal zou meer dan 300 miljoen dollar bedragen. De veroordeling van de Rus zal op 15 januari volgend jaar plaatsvinden.

Reacties (1)
16-09-2015, 11:58 door beaukey
Dhaaawwww, NL boppe!: "The Criminal Division’s Office of International Affairs, public prosecutors with the Dutch Ministry of Security and Justice and the National High Tech Crime Unit of the Dutch National Police also provided valuable assistance."
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.