image

Hof: AIVD mag gesprekken advocaten niet afluisteren

dinsdag 27 oktober 2015, 12:07 door Redactie, 11 reacties

Het gerechtshof Den Haag heeft in hoger beroep bepaald dat de AIVD en de MIVD geen telefoongesprekken van advocaten mogen afluisteren. Dit aftappen mag alleen indien op deze vorm van tappen onafhankelijk toezicht wordt uitgeoefend, maar dit toezicht ontbreekt op dit moment.

Het hof bekrachtigt hiermee de uitspraak van de voorzieningenrechter, die eerder tot een zelfde uitspraak kwam. Op grond van de wet (de Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten) mogen de geheime diensten telefoongesprekken afluisteren. Aan die gesprekken kunnen ook advocaten deelnemen, bijvoorbeeld omdat de advocaat zelf een doelwit van de diensten is of omdat een doelwit dat wordt afgeluisterd een telefoongesprek voert met zijn advocaat.

Volgens het Hof is het probleem dat gesprekken tussen een advocaat en zijn cliënt vertrouwelijk zijn en dat daarop slechts in bijzondere gevallen inbreuk mag worden gemaakt. De huidige wet regelt echter niets over de bijzondere positie van advocaten. Eerder stelde het Europese Hof voor de Rechten van de Mens al dat het afluisteren van advocaten alleen is toegestaan als bijzondere waarborgen zijn getroffen. Met name moet er sprake zijn van onafhankelijk toezicht op dat afluisteren. Dat onafhankelijk toezicht ontbreekt op dit moment.

Deadline

De voorzieningenrechter had in zijn vonnis van 1 juli de Staat bevolen het afluisteren te staken als het onafhankelijke toezicht op het afluisteren niet binnen zes maanden zou zijn geregeld. Het Hof verwerpt het argument van de Staat dat deze termijn te kort is om de noodzakelijke wetgeving te regelen. Volgens het Hof had de Staat de uitspraak van de voorzieningenrechter al geruime tijd kunnen zien aankomen. Ook is het Hof er niet van overtuigd dat het noodzakelijk is de wet te wijzigen. Een beleidswijziging zou in beginsel ook voldoende kunnen zijn.

De voorzieningenrechter had de diensten ook verboden om informatie, afkomstig van afgeluisterde gesprekken waaraan een advocaat deelneemt, met het Openbaar Ministerie te delen. Dit verbod heeft de voorzieningenrechter onmiddellijk in werking laten treden. Ook hierin is het Hof het met de voorzieningenrechter eens. "Het is in strijd met het recht van de verdachte op een eerlijk proces dat de inhoud van vertrouwelijke gesprekken met zijn advocaat bij het openbaar ministerie bekend zouden kunnen worden."

Reacties (11)
27-10-2015, 12:32 door PietdeVries
Oplossing voor alle ellende: iedereen wordt advocaat. Hoe moeilijk kan zo'n rechtenstudie nou zijn?
27-10-2015, 12:36 door Reinder
Een goede uitspraak vind ik, en goed dat er zo ondubbelzinnig en duidelijk gesteld wordt dat de vertrouwelijkheid van gesprekken tussen verdachte en advocaat noodzakelijk is voor een eerlijk proces.
27-10-2015, 12:47 door Anoniem
Dit is een mooie, dikke vette streep door de bijna grenzenlose aftapzucht van de overheid.
Chapeaux!
27-10-2015, 13:05 door Anoniem
advocatenkantoor kan prima bijklussen door een VOIP centrale te plaatsen en boefjes voor 1eur/minuut door te laten schakelen naar ander geboefte.
Gat in de markt!
27-10-2015, 13:36 door Anoniem
Kom nou toch op, lezertjes van Security.nl... Dit is geen overwinning want uiteindelijk gaat de AIVD zich hier helemaal niet aan houden. Kunnen jullie je Plasterk nog herinneren die volgens het volk moest aftreden tijdens het PRISM-drama? Hij mocht blijven. Want fuck het plebs.

De AIVD blijft dus gewoon gesprekken van advocaten afluisteren. Er zal uiteindelijk geen enkele consequentie verbonden worden aan dit gedrag. Dat durf ik u bij dezen vast te beloven. Kortom, de zoveelste wassen neus.
27-10-2015, 13:37 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
27-10-2015, 13:49 door PietdeVries
Overigens wordt er ook redelijk was misbruik gemaakt van deze "gij luistert geen gesprekken af met een advocaat"...

In de VS ben je bij een rechtzaak verplicht alle documentatie die jij in je bezit hebt en die relevant is voor de zaak ook ter beschikking te stellen aan je opponent (E-Discovery).

Mocht je dus informatie hebben waarvan je niet wilt dat deze naar boven komt tijdens een rechtzaak, dan "bespreek" je dat met je interne advocaat. Dan valt het onder het Attorney–client privilege en hoef je het niet meer te laten zien...
27-10-2015, 14:12 door Anoniem
Door PietdeVries: Oplossing voor alle ellende: iedereen wordt advocaat. Hoe moeilijk kan zo'n rechtenstudie nou zijn?

Gezien het soort advocaten dat we nu hebben, moet dit vrij simpel zijn.

Ik doe mee!
27-10-2015, 15:49 door Reinder
Door PietdeVries:In de VS ben je bij een rechtzaak verplicht alle documentatie die jij in je bezit hebt en die relevant is voor de zaak ook ter beschikking te stellen aan je opponent (E-Discovery).

Ik kan me vergissen, maar was het niet zo dat dit alleen opgaat voor informatie die de openbaar aanklager heeft? D.w.z dat die al zijn bewijsmateriaal moet delen met de verdediging, maar niet andersom. Als iemand een stuk bewijs heeft dat de aanklager niet heeft kunnen vinden, dan hoeft de verdediging dit niet te delen met de aanklager, tenzij ze het willen gebruiken (d.w.z dat het bewijs is die de zaak van de verdediging sterker maakt, bewijs dat de zaak van de aanklager sterker maakt brengen ze niet aan, ook al zou het relevant geweest zijn voor de zaak als het naar buiten zou zijn gekomen).
27-10-2015, 18:46 door johanw
Door PietdeVries: Oplossing voor alle ellende: iedereen wordt advocaat. Hoe moeilijk kan zo'n rechtenstudie nou zijn?
Niet iedere afgestudeerde jurist is advocaat. Bovendien gaat het specifiek om contact tussen advocaat en client, als ik prive contact heb met een advocaat die mij niet juridisch bijstaat is de regel niet van toepassing.
27-10-2015, 18:49 door johanw
Door Anoniem: advocatenkantoor kan prima bijklussen door een VOIP centrale te plaatsen en boefjes voor 1eur/minuut door te laten schakelen naar ander geboefte.
Gat in de markt!
Enkele jaren geleden zou dat misschien gewerkt hebben, toen encrypted VOIP tools duizenden euro's kostten. Tegenwoordig is dat soort software gratis te downloaden (Signal, TextSecure, Redphone). En dat werkt stukken betrouwbaarder dan juridische waarborgen waarvan je maar moet hopen dat de overheid zich er aan houdt. Goede versleuteling houdt de overheid in elk geval buiten.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.