image

Europees hof: bedrijven mogen privémail monitoren

woensdag 13 januari 2016, 11:55 door Redactie, 19 reacties
Laatst bijgewerkt: 13-01-2016, 13:03

Europese bedrijven mogen de persoonlijke chat- en e-mailberichten van werknemers die onder werktijd en vanaf werkcomputers worden verstuurd monitoren, zo heeft het Europees Hof voor de Rechten van de Mens bepaald (pdf). De zaak was door een Roemeense man aangespannen, nadat hij was ontslagen door zijn Roemeense werkgever omdat hij zijn zakelijke Yahoo-account voor persoonlijke communicatie had gebruikt.

Volgens de man had de werkgever zijn recht op respect voor privé- en gezinsleven en correspondentie geschonden. De man werkte van 2004 tot en met 2007 als sales engineer voor het Roemeense bedrijf. Voor zijn werk moest hij een Yahoo Messenger-account aanmaken, om vragen van klanten te beantwoorden. In juli 2007 liet zijn werkgever weten dat zijn berichten gedurende meerdere dagen waren gemonitord. Daaruit bleek dat hij het bedrijfsbeleid had geschonden door de dienst ook voor privécommunicatie te gebruiken.

Volgens de rechter in Straatsburg is het niet onredelijk voor een werkgever om te controleren dat werknemers hun werk tijdens werkuren uitvoeren. In het geval van de Roemeense man was de monitoring daarnaast beperkt in omvang en proportioneel. Ook had de Roemeen niet goed uitgelegd waarom hij het zakelijke Yahoo-account voor privézaken had gebruikt.

Reacties (19)
13-01-2016, 12:26 door Anoniem
Dit is de omgekeerde wereld en 180 graden op het beleid dat in Nederland gebruikt wordt.
Hier moeten bedrijven wel 100 keer nadenken voordat ze mail gaan monitoren en prive-mail is off limits, tenzij er een behoorlijk onderbouwd vermoeden is dat er frauduleuze activiteiten plaats vinden.

En dan de opmerking dat de werkNEMER niet goed uit kon leggen waarom hij een yahoo ? account ook prive kon gebruiken?
De werkgever had goed moeten kunnen uitleggen waarom de werknemer gemonitoord werd, en had moeten kunnen aantonen dat prive gebruik niet toegestaan was en waarom niet.

Wat voor debielen zitten in de EH tegenwoordig?

En nog erger, hoe gaat dit nu vertaald worden naar de Nederlandse omgeving?
Kunnen/mogen nu bedrijven hun werknemers als loslopend wild gaan afschieten?
"Heej, pietje, jij hebt 2 berichtjes getypt met je vrouw dat je wat later thuis komt. dat is prive gebruik, daar is de deur looser!" ?
13-01-2016, 12:28 door Anoniem
Yo Re-dactie,

Kies ajb een betere Titel voor dit stuk?

Yahoo kan gebruikt worden door bedrijven (dan is het werkmail) en door particulieren (en dan is het privemail).
Aangezien de man iov z'n werkgever een yahoo messenger account aanmaakt, betreft dit (dus) werkmail!
13-01-2016, 12:46 door corani
Daarentegen heeft de werkgever *wel* duidelijk uit kunnen leggen waarom de werknemer dat email account niet privé mocht gebruiken?
13-01-2016, 13:13 door Anoniem
Door Anoniem: En dan de opmerking dat de werkNEMER niet goed uit kon leggen waarom hij een yahoo ? account ook prive kon gebruiken?
De werkgever had goed moeten kunnen uitleggen waarom de werknemer gemonitoord werd, en had moeten kunnen aantonen dat prive gebruik niet toegestaan was en waarom niet.
Het gaat hier om het feit dat privégebruik in het bedrijf niet toegestaan was. Hiervoor hoef je als werkgever bijzonder weinig uit te leggen: dat is je goed recht als werkgever. Belangrijk is natuurlijk dat het duidelijk naar de werknemers gecommuniceerd is en in richtlijnen o.i.d. beschreven is.

Wanneer dit alles het geval is, moet je dat als werkgever natuurlijk ook (in beperkte mate!) kunnen controleren, anders is die regel ook zinloos. En dat is ook precies wat het oordeel zegt:
ALS privégebruik verboden is, DAN mag je als werkgever compliance meten door de communicatie van medewerkers te monitoren.

Wat uit dit korte bericht niet blijkt, is of dit een 100% controle mag zijn, het steeksproefsgewijs gedaan moet worden, of dat het alleen als "toevallige vangst" bij een rechtmatige toegang in het geval van ziekte/vakantie mag (rechtmatig, omdat privégebruik verboden is). Maar daarover staat vast meer in het oorspronkelijke oordeel.
13-01-2016, 13:38 door Anoniem
Kies ajb een betere Titel voor dit stuk?

Het gaat om prive mail, vanaf een zakelijk account.
13-01-2016, 13:57 door SecOff
@Arnoud Engelfriet
Heb jij misschien korte analyse wat dit betekent voor de tot nu toe gehanteerde regel in Nederland dat de werkgever beperkt privé gebruik niet mag verbieden en de werknemer een "redelijke verwachting van privacy" heeft?
13-01-2016, 14:30 door Anoniem
Lekkere veel-te-kort-door-de-bocht conclusie. Privemail mag niet worden gemomitored, maar het bedrijfs-mail account. Ik ga er van uit dat mijn werkgever alles kan lezen wat ik via het werkaccount verstuur. Dus pas ik mijn gedrag aan en mail prive zaken via ene prive mail account. Zoals het hoort.
13-01-2016, 14:44 door Anoniem
Feitelijk is het heel simpel in mijn ogen, onder werktijd werk je, in je privé tijd doe je privé dingen. De werkgever maakt uit waar AL zijn materialen, accounts gereedschappen voor gebruikt worden. tenzij anders overeen gekomen in een contract. Maak je gebruik van de computer van je werkgever? dan heeft de werkgever gewoon het recht om je daarmee te laten stoppen wanneer het hem uitkomt. Het is ZIJN computer, er wordt gebruik gemaakt van ZIJN internet verbindingen en ZIJN accounts, en als klap op de vuurpijl, betaald hij ook nog voor de tijd die jij er gebruik van maakt. Persoonlijk vind ik dat NL op dit gebied door slaat als het gaat over privacy.
13-01-2016, 15:06 door Anoniem
Door Anoniem: Het gaat hier om het feit dat privégebruik in het bedrijf niet toegestaan was. Hiervoor hoef je als werkgever bijzonder weinig uit te leggen: dat is je goed recht als werkgever. Belangrijk is natuurlijk dat het duidelijk naar de werknemers gecommuniceerd is en in richtlijnen o.i.d. beschreven is.
Ik denk dat het ook belangrijk is dat het ene land het andere niet is. In Nederland is het wel degelijk zo dat een werkgever iets uit te leggen heeft als een werknemer telefoon en e-mail op het werk niet in beperkte mate voor privédoeleinden mag gebruiken. Het zou mij niets verbazen als deze man in Nederland niet op deze grond ontslagen had mogen worden.

Kennelijk hebben in dit geval de Roemeense regels en de toepassing daarvan niet met de Europese gebotst, maar dat betekent niet automatisch dat alles wat daar geldt is ook in Nederland geld. Europese landen hebben nog steeds nationale wetgeving.

Je lijkt met je 'goed recht als werkgever' te redeneren dat als iets (telefoon, e-mail) van de werkgever is dat die daar absoluut beschikkingsrecht over heeft. Maar zo werkt het helemaal niet. Als je een huisdier hebt dan ben je daar juridisch misschien eigenaar van dat geeft je geen recht om het te mishandelen of verwaarlozen. En zo heeft werkgever ook met de belangen van zijn werknemers rekening te houden bij ons, ook onder werktijd. Daarom moet je naar de plee kunnen als je nodig moet en daarom moet je de telefoon of e-mail van de baas voor privédoeleinden kunnen gebruiken als je dat met mate doet.
13-01-2016, 15:33 door Anoniem
Bedrijven hanteren een duidelijk protocol (Acceptable Use Policy), zodat werknemers precies weten waar ze aan toe zijn.
Negeer je deze afspraken, moet je ook niet raar staan te kijken als je problemen met je werkgever krijgt.

Overigens kunnen ze het gebruik van privémail enkel monitoren als je dat doet via de door de baas verstrekte systemen.

Met al die databundels van tegenwoordig zullen de meesten gewoon gebruik maken van hun eigen telefoon voor privémail.
13-01-2016, 16:38 door Anoniem
Er is wat verwarring over wat precies deze uitspraak zegt.

VRAAG

Heeft "de baas" nu toegang over alle - dus ook prive berichten - op je werk telefoon

OF

Heeft "de baas" nu niet alleen toegang over alle berichten op je werk telefoon, maar ook op je prive telefoon tijdens werktijden?

Dit vanwege dit nieuwsartikel:
(en let op het laatste gedeelte)

http://www.mirror.co.uk/news/uk-news/your-boss-can-now-officially-7171128

"This means that all private communications, including WhatsApp or standard text messages, can be assessed by employers during your work hours even if made on a personal device, according to the ruling."
13-01-2016, 18:15 door Anoniem
Gewoon al je berichten versleutelen. Er staat namelijk nergens dat zij het recht hebben om je prive sleutels af te nemen en daarmee je berichten mogen ontsleutelen:)
13-01-2016, 18:50 door Anoniem
pfffff...
Een gebruiker moet zich er gewoon van bewust zijn dat de werkgever eens mee zou kunnen lezen als je een zakelijk systeem voor privédoeleinden gebruikt. En dat nota bene tegen de regels in. Niks aan de hand dus. Het recht heeft gezegevierd.

Lijkt misschien kinderachtig van deze werkgever dat de zakelijke mail niet voor privedoeleinden gebruikt mocht worden,
maar hij heeft in principe het recht om dit te eisen. Ik heb zelfs eens een bedrijf bezocht waar iedereen, dus ook de werknemers, uit security-overwegingen zelfs de privetelefoon(s) bij de receptie moest inleveren, omdat binnen onder militair topgeheim werd gewerkt. (gelukkig was dat niet mijn werkgever)
13-01-2016, 23:45 door Anoniem
Vandaag, 12:26 door Anoniem
Dat is juist de wet in NL!

Als werkt kenbaar maakt te monitoren... Niet langdurig inhoudelijk... Etc.

EIGENLIJK EEN BESTE REGELING
Je bent op je werk om te werken, je gaat privé mailen (op computer van,je,werkgever).
Dus neem,je,privé mee,naar,je,werk / houd je,privé en zakelijk,niet gescheiden.

En

What about your privacy?
PII / confidential data van jou en mij... En,dan,komt er zon medewerker... Datalek.
Ik ben van,mening,dat ondanks ik hetzelf,ook,doe we allemaal veel,te veel klagen naar onze,werkgever, als je het allemaal beter kan,begin,dan voor,jezelf. Dus... Waarom privé niet privé laten en,werk werk, is ook beter voor de,privacy toch? Als het niet die van,de,medewerker,is, wat van,al,die klanten van,de,werkgever... En dat kunnen dus zomaar jou gegevens,zijn.
14-01-2016, 08:06 door Erwin_
Door Anoniem: Er is wat verwarring over wat precies deze uitspraak zegt.

VRAAG

Heeft "de baas" nu toegang over alle - dus ook prive berichten - op je werk telefoon

OF

Heeft "de baas" nu niet alleen toegang over alle berichten op je werk telefoon, maar ook op je prive telefoon tijdens werktijden?

Dit vanwege dit nieuwsartikel:
(en let op het laatste gedeelte)

http://www.mirror.co.uk/news/uk-news/your-boss-can-now-officially-7171128

"This means that all private communications, including WhatsApp or standard text messages, can be assessed by employers during your work hours even if made on a personal device, according to the ruling."

Die duidelijkheid mis ik ook, Ik heb namelijk een prive en zakelijke telefoon. Mijn prive telefoon maakt nooit verbinding met office wifi (altijd 4g). Hoe wil mijn werkgever dan uberhaupt in mijn telefoon kijken? Mijn passcode zal hij nooit krijgen. In nederland hoef je niet aan je eigen veroordeling mee te werken toch?
14-01-2016, 15:47 door Anoniem
Door Anoniem: Feitelijk is het heel simpel in mijn ogen, onder werktijd werk je, in je privé tijd doe je privé dingen. De werkgever maakt uit waar AL zijn materialen, accounts gereedschappen voor gebruikt worden. tenzij anders overeen gekomen in een contract. Maak je gebruik van de computer van je werkgever? dan heeft de werkgever gewoon het recht om je daarmee te laten stoppen wanneer het hem uitkomt. Het is ZIJN computer, er wordt gebruik gemaakt van ZIJN internet verbindingen en ZIJN accounts, en als klap op de vuurpijl, betaald hij ook nog voor de tijd die jij er gebruik van maakt. Persoonlijk vind ik dat NL op dit gebied door slaat als het gaat over privacy.

Waar stuurt de bedrijfsarts de gegevens naartoe? Volgens mij naar je bedrijfsadres. Dat kunnen toch echt zeer gevoelige gegevens zijn waar de werkgever geen kennis van mag nemen.

Peter
14-01-2016, 17:58 door Anoniem
Werkgevers kunnen en mogen "loggen" Dan wordt je bedrijfsaccount gelogd en wordt elke toetsaanslag opgeslagen.
14-01-2016, 19:48 door quikfit
Werkcomputers...
15-01-2016, 17:40 door karma4
Door Anoniem:
Waar stuurt de bedrijfsarts de gegevens naartoe? Volgens mij naar je bedrijfsadres. Dat kunnen toch echt zeer gevoelige gegevens zijn waar de werkgever geen kennis van mag nemen.
Peter
Daarom wordt het nooit naar het werkadres gestuurd naar naar een apart prive mail en als dat er niets is .... papier.
Dat volgens mij ergens op gebaseerd? Van nabij mogen meemaken hoe zoiets gaat. Dus ...
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.