image

Belgische bank mogelijk via e-mail voor 70 miljoen opgelicht

vrijdag 22 januari 2016, 12:03 door Redactie, 6 reacties

De Belgische bank Crelan die deze week bekende (pdf)het slachtoffer van "belangrijke fraude" te zijn geworden waarbij er maximaal 70 miljoen euro werd gestolen, is mogelijk via e-mail opgelicht. Dat meldt Het Nieuwsblad. De fraude kwam aan het licht tijdens interne controles.

"Als gevolg van de feiten werden bijkomende, uitzonderlijke maatregelen genomen om de interne veiligheidsprocedures te versterken", maar verdere details worden niet door de bank gegeven. Bronnen laten aan het Nieuwsblad echter weten dat de bank het slachtoffer van ceo-fraude is geworden, ook bekend als business e-mail compromise. In dit geval sturen criminelen een e-mail naar de financiële administratie die van de directeur of cfo afkomstig lijkt.

In de e-mail wordt vervolgens gesteld dat er met spoed een groot bedrag naar een rekening moet worden overgemaakt. Soms worden slachtoffers ook telefonisch door de oplichters benaderd, maar in de meeste gevallen werken de oplichters met e-mail. Volgens de FBI wisten criminelen op deze manier vorig jaar 1,2 miljard dollar te stelen. In het geval van Crelan werd het geld naar bankrekeningen in Hong Kong overgemaakt, zo laat De Tijd weten.

De bank wil echter niet bevestigen dat het slachtoffer van ceo-fraude is geworden. Vorig jaar bekende netwerkfabrikant Ubiquiti Networks dit wel. Oplichters hadden zich voorgedaan als werknemers en de financiële administratie benaderd. Uiteindelijk werd op deze manier 46,7 miljoen dollar gestolen. Tevens werd deze week bekend dat het Oostenrijkse FACC, dat composietmaterialen voor de luchtvaart produceert en leverancier van Boeing en Airbus is, via "cyberfraude" voor 50 miljoen euro is bestolen. Of hier ook sprake van ceo-fraude is, is onduidelijk, omdat het bedrijf net als Crelan geen details over de zaak geeft.

Reacties (6)
22-01-2016, 13:25 door Anoniem
Ja het zijn nu betere tijden voor bankrovers als vroeger, met een internetverbinding kom je al ver.
Zelfs john dillinger zou hier goed in kunnen zijn.
22-01-2016, 15:43 door Anoniem
Niet te geloven.

Ouderen worden door de banken en de overheid min of meer gedwongen een computer aan te schaffen, een internetabonnement af te sluiten, allerlei veiligheidsmaatregelen te nemen waar ze vaak geen fluit van snappen, al die zaken leren te gebruiken en de banken maken er een puinhoop van.
En als er dan wat spaargeld wordt gestolen dan worden ze ook nog beschuldigd van grove nalatigheid.
Waar gaat dit heen?
22-01-2016, 16:56 door karma4
CEO fraude = grove nalatigheid van de CEO. Zou hij uit de eigen portemonnee moeten vergoeden.
Het argument van de hoge salarissen is toch de hoge risico's. Draai er dan eens een keer voor op zou ik zeggen.
22-01-2016, 20:40 door Anoniem
Het lijkt wel een (dure!) Belgenmop...
23-01-2016, 15:01 door Anoniem
@karma4 lees beter. Het is niet de CEO zelf die opgelicht wordt, maar de financiële administratie die denkt dat ze met de CEO van doen hebben.
23-01-2016, 17:33 door [Account Verwijderd]
Door Anoniem: Het lijkt wel een (dure!) Belgenmop...

Pffff.....Belgenmop?
Dat is wel heel erg enorm aftands en oubollig. Zowel hetzelfde als damesblouses met schoudervullingen.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.