image

Plasterk reikt eerste elektronische identiteitskaart uit

maandag 15 februari 2016, 14:26 door Redactie, 21 reacties

Minister Plasterk van Binnenlandse Zaken heeft vandaag de eerste elektronische identiteitskaart uitgereikt aan een inwoner van Den Haag. Het gaat om een proef met online identificatie bij de overheid. Met een elektronische identiteitskaart of rijbewijs kunnen in de zogeheten pilot 1.500 proefpersonen online diensten afnemen bij de overheid, zoals het aanvragen van vergunningen of toeslagen.

Daarnaast vinden er pilots plaats met private inlogmiddelen. Maximaal 30.000 proefpersonen kunnen met verschillende soorten inlogmiddelen, zoals een app, online diensten afnemen bij een twintigtal overheden en bedrijven, zoals Den Haag, Bureau Krediet Registratie, Sociale Verzekeringsbank, de Belastingdienst en KPN. Voor zowel de pilots met publieke middelen als private middelen heeft minister Plasterk vandaag het startsein gegeven.

Idensys

Het kabinet werkt aan een nieuwe standaard voor elektronisch inloggen bij de overheid en bedrijfsleven genaamd Idensys. Binnen dit stelsel moeten verschillende inlogmiddelen bestaan, ontwikkeld door zowel de overheid en het bedrijfsleven. Volgens het ministerie biedt dit extra beveiliging tegen cybercrime en identiteitsfraude in vergelijking met het bestaande DigiD. Dit maakt internetdiensten mogelijk die hogere eisen aan beveiliging stellen.

Daarnaast zijn mensen niet meer afhankelijk van één inlogsysteem. "Ook is het makkelijk voor mensen, want alle verschillende gebruikersnamen en wachtwoorden die je nu moet onthouden kunnen vervangen worden door een of enkele inlogmiddelen. Ook heb je meer controle over welke persoonlijke gegevens gedeeld worden. Zo wil een online slijter weten of je ouder dan 18 bent, maar hij hoeft niet te weten wat je burgerservicenummer is", aldus het ministerie.

De werking van de elektronische identiteitskaart wordt eerst getest, als ook de werking van een elektronisch rijbewijs. In beide gevallen wordt gebruik gemaakt van een chip op de kaart, waarvan de gegevens uitgelezen worden met een kaartlezer. Na de evaluatie van de pilots neemt het kabinet een definitief besluit over de inzet van deze inlogmiddelen. Naast Den Haag doen ook Eindhoven en Groningen aan de pilots mee.

Reacties (21)
15-02-2016, 14:36 door Anoniem
Is dit wel een Idensys project? Volgens mij is hier namelijk spraken van een "DigiD+" project. Dit is iets anders dan Idensys.
15-02-2016, 14:45 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
15-02-2016, 14:56 door ben987 - Bijgewerkt: 15-02-2016, 14:58
mooi, nu nog een gps chip in die kaart verwerken.....

of krijgen we die bij de volgende griepprik..........
15-02-2016, 15:07 door Anoniem
Op zich en in uitzondering op de waarde die ik gewoonlijk aan anonimiteit heb, als ik officiële contacten met de overheid heb (zoals aanvragen van toeslagen), wil ik in het algemeen sterke authenticatie dat ik degene ben die over mijzelf communiceert. Ik neem even aan dat dit 2-factor is (zowel de kaart als een wachtwoord). Er ook even van uitgaand dat de beveiliging van de kaart zelf volgens beproefde standaards is (een wat onzekerder aanname), zou dit een verbetering kunnen zijn.

Tegelijk heb ik wel begrip voor het punt van compartimentering dat Buran noemt. En het moet natuurlijk niet te frivool gebruikt worden (slijterij om de hoek).
15-02-2016, 15:47 door Anoniem
Nu pas, in Belgie kennen we die al sinds 2003 (volgens Wikipedia). Ikzelf dacht dat we dat al veel langer dan 2003 hadden.

Zo heel veel toepassing zijn er nog niet voor. Je kan je gebruiken om in te loggen bij een aantal websites van de overheid of eraan gelinkte organisaties.

https://nl.wikipedia.org/wiki/E-ID_%28Belgi%C3%AB%29
15-02-2016, 15:50 door Anoniem
Door Buran: "Ook is het makkelijk voor mensen, want alle verschillende gebruikersnamen en wachtwoorden die je nu moet onthouden kunnen vervangen worden door een of enkele inlogmiddelen."

ZUCHT!

De kracht van meerdere accounts is nu juist dat bij een gestolen account de andere accounts veilig blijven.

Helemaal met je eens, maar HET IS TE MOEILIJK voor de gemiddelde mensch.
Het blijkt keer op keer weer: mensen (beleidsmakers incluis) blijven op zoek naar manieren om het "wachtwoordprobleem" op te lossen. Vandaar de roep om biometrische en andere methoden die makkelijk in het gebruik lijken te zijn. Probleem is alleen dat je met "makkelijke" methodieken meestal weer allerlei nieuwe problemen introduceert.
Overigens wordt het inderdaad tijd dat je niet voor elk telefoonabonnement meteen je hele identiteit hoeft af te staan. Daar moet ik minister Plasterk gelijk in geven.
15-02-2016, 17:03 door Anoniem
Het is misschien ook interessant om een een artikel van professor Bart Jacobs over Idensys te lezen https://www.pilab.nl/index.php/2015/11/09/an-assessment-of-a-privacy-impact-assessment-idensys-under-review/?lang=nl
15-02-2016, 17:24 door Anoniem
WAKKER WORDEN!!! : IDENSYS = OVERHEIDS BIG DATA BROTHER = CONTROLESTAAT !!!!

Ondanks protest en bezwaren stug doordrukken en invoeren!
"Onderzoekers: DigiD-opvolger is privacybestendig"
https://www.security.nl/posting/444587/Onderzoekers%3A+DigiD-opvolger+is+privacybestendig
Neeeeeeee het is niet, niet, niet, niet privacy bestendig!!!

De pilot werd gewoon begonnen ondanks de juist negatieve constateringen van de onderzoekers dat de privacy juist niet gewaarborgd is!
De aanbeveling was het uitwerken van genegeerde privacy waarborgen!

Maar wat doet de overheid wederom, strak advies en bezwaar negeren en volgens allang genomen besluit doordenderen en dit gaan invoeren via een excuus pilot.
Sla het er maar op na, vast patroon en bekende volgorde : 'onderzoeksrapport', pilot met een gemeente, invoeren wegens zelfbenoemd succes!!!!

Jouw privacy is met Idensys niet gewaarborgd!!
Wel gewaarborgd is jouw verlies aan privacy
als op termijn steeds meer partijen bij wijze van zogenaamde uitzondering bij meer gegevens mogen.

Idensys is een berg gegevens bij elkaar beheerd door de overheid.
Heel veel persoonlijke gegevens over jouw levensstijl beheerd door de overheid!

Gegevens zogenaamd beschermd met louter wat digitale tussenschotjes waarvan jij nooit kan weten en controleren of die wel netjes overeind blijven.

Wie hebber er vermoedelijk straks wel volledig toegang toe?
AIVD, MIVD, Politie, Justitie, Belastingdienst, Uitkeringsinstanties, Gemeenteambtenaren, Incassobureau's, bureau voor statistiek, particuliere controle en opsporingsbedrijven, buitenlandse overheidsdiensten, .. om dan af en toe en steeds meer bepaalde marktpartijen als verzekeraars en dergelijke toegang te gaan geven onder het excuus van een of ander.

Wat jij online bij de slijter bestelt is niet belangrijk.
Uiteindelijk wel belangrijk voor de overheid is wat jij bestelt bij de slager, bij welke slager, welke boeken jij leest, welke films jij ziet en huurt en alles wat gerelateerd is aan politieke zaken die afwijken van de heersende norm en aan alle soorten zaken die de overheid geld kosten.

Er is allang besloten dat het ingevoerd moet worden en vast nog snel binnen de termijn van dit kabinet voordat men volledig politiek weggevaagd gaat worden.
Als het Idensys controlesysteem er is is zal je op termijn helemaal geen keuze meer hebben maar moet je op allerlei plaatsen via Idensys jouw online zaken regelen = op termijn verplicht!
Let maar op!

Ministers met slappe principiële knieën zijn veel en veel gevaarlijker dan menig sterke leider met al te foute ideeën.
Deze voormalig staatssecretaris van feesten en partijen is daar al jaren het grootste voorbeeld van.
Een ware dreiging voor privacy en vrijheid.
Wie gaat deze 'man' op de verkeerde plaats of die hele of minderheidsclub stoppen en hoe?
Helaas ziet de toekomst na deze club er nog veel somberder uit.

https://www.security.nl/posting/446848/Heb+jij+nog+vertrouwen+in+DigiD%3F
https://www.security.nl/posting/456434/OM%3A+nieuw+formulier+bevordert+privacy+slachtoffers
15-02-2016, 17:33 door potshot
Door ben987: mooi, nu nog een gps chip in die kaart verwerken.....

of krijgen we die bij de volgende griepprik..........

ZUCHT..de griepprik is ALLEEN voor ouderen en zieken die 'm ZELF willen ..onthou dat eens goddomme..
of wil je ook weer ff lekker stoken als een bang oud wijf en beweren dat iedereen 'm MOET hebben?
15-02-2016, 17:43 door Anoniem
Jammer dat bij dit soort initiatieven de hoeveelheid technische informatie zo beperkt is. Nu staat er alleen dat het werkt met een chip ... daar heb je precies niets aan. Ik begrijp best dat een meerderheid zich niet interesseert in die details, maar geef diegene die het wel interesseert in ieder geval de mogelijkheid om ze in te zien. Dat verhoogt de transparantie en het vertrouwen (als het goed in elkaar zit natuurlijk :-) )
15-02-2016, 17:45 door Anoniem
Nu kunnen ze al die mensen binnenkort ontslaan, die jouw gegevens overtypen aan de balie.
( Foute boel zo een chip, als je daar eenmaar van afhankelijk bent )

Binnenkort kunnen naast de overheid ook andere criminelen je gegevens contactloos kopieren zonder dat je iets doorhebt!?
15-02-2016, 18:10 door ben987 - Bijgewerkt: 15-02-2016, 18:10
Door potshot:
Door ben987: mooi, nu nog een gps chip in die kaart verwerken.....

of krijgen we die bij de volgende griepprik..........

ZUCHT..de griepprik is ALLEEN voor ouderen en zieken die 'm ZELF willen ..onthou dat eens goddomme..
of wil je ook weer ff lekker stoken als een bang oud wijf en beweren dat iedereen 'm MOET hebben?
kwas niet echt serieus wat die griepprik betreft, maar het kan natuurlijk ook met de inentingen die je als baby standaard krijgt of het zika-virus, varkensgriep, baarmoederhalskanker, tetanus, enz :-)

btw, wat een heftige reactie rottepot ? is niet verplicht hoor, om te reageren als het zo ernstig uw bloeddruk doet stijgen ? beter gewoon negeren dan.....
15-02-2016, 18:15 door ben987 - Bijgewerkt: 15-02-2016, 18:15
Door potshot
of wil je ook weer ff lekker stoken
heb nu iig wel een glimlach op mijn gezicht om uw reactie :-)
niet alles zo serieus nemen.....
15-02-2016, 19:46 door Anoniem
Wie schetst onze verbazing?

Nee toch!?
Jawel!! Het schijnt dat de persoonlijke elektronische identiteitskaart alleen werkt met JAVA!
Verplicht opgedrongen door de overheid : ORACLE JAVA op elk systeem!
Wat zouden de bouwers van het systeem er extra voor gekregen hebben (van Oracle).
Of kan men echt niet anders dan met JAVA programmeren?

Hoe dan ook verplicht JAVA weer op je systemen zetten dankzij het doorgedrukte Idensys project dat velen niet willen.
https://tweakers.net/nieuws/108273/pilot-elektronische-id-kaart-gaat-van-start-in-den-haag.html

Het begint erop te lijken dat iedere burger maar beter twee computers kan hebben.
1 veilige computer voor jezelf zonder Java.
En 1 voor zaken doen met de overheid, laat je die ook direct lekker terughackbaar open staan met de daarvoor uitermate geschikte verplichte Java installatie.

Neem deze gedachte ook even mee.
Dit project moet erdoor komen en heeft zoveel mogelijk positief draagvalk nodig.
Wel eens van Astroturfing gehoord? Gebeurt alleen elders toch bij commerciele producten of in landen ver bij ons vandaan?
Astroturfing kent diverse varianten en hoeft niet alleen buiten Europa plaats te vinden. 'Men' zit hier immers ook al op en rond Twitter, dus waarom niet in eigen belang, paron, in ons belang met positieve meningen op fora?
https://en.wikipedia.org/wiki/Astroturfing#State-sponsored
Houdt het in gedachten als je laaiend enthousiaste reacties ziet bij controversiële nieuwe ICT projecten.

Dit project moet en zal worden gelanceerd, zoveel is allang duidelijk.
15-02-2016, 20:35 door Anoniem
Is door de overheid verzonnen moet dus wel goed zijn "Sarcastisch bedoelt"
Wie haalt het in zijn hoofd om met een ID kaart overal in te kunnen loggen.
Zal wel voor de fraudeurs bedoelt zijn, gemakkelijker kunnen we u het niet maken, en een overheid die Inzicht over haar
burgers heeft.
15-02-2016, 20:52 door Anoniem
Door ben987:
Door potshot
of wil je ook weer ff lekker stoken
heb nu iig wel een glimlach op mijn gezicht om uw reactie :-)
niet alles zo serieus nemen.....

Niet alles serieus nemen? Waarom verstop je je achter dit zwakke smoesje terwijl je zulke pertinente onzin verspreidt? Moeten wij ons maar alles aan laten leunen door aluminiumgekken zoals jij? Nee toch zeker?
15-02-2016, 20:54 door karma4
Door ben987: heb nu iig wel een glimlach op mijn gezicht om uw reactie :-)
niet alles zo serieus nemen.....
Heb je tenminste nog humor in plaats dat je de veranderingen in de wereld zo serieus neemt (gooise jurken).
Overigens: Een kaart als "het bewijs" van je identiteit het lijkt wel een kafkiaans plot. Dat is donkere humor.
16-02-2016, 08:39 door Anoniem
In het begin alleen om zaken te doen met de overheid, maar het zal al snel gebeuren dat je het internet helemaal niet meer op mag zonder je eerst met die, of een andere, pas te indentificeren.

Anoniem?, meerdere acoounts ... vergeet het maar
16-02-2016, 09:31 door PietdeVries
Door karma4: Overigens: Een kaart als "het bewijs" van je identiteit het lijkt wel een kafkiaans plot.

Ik heb een kaart dus ik besta? Overigens niet anders dan het identiteitsbewijs nu?
16-02-2016, 16:01 door Anoniem
Dit kon wel eens de opmaat zijn voor een wereld waarin we ons alleen nog met een chip gaan identificeren. Openbaring 13 in werkelijkheid.
18-02-2016, 13:27 door Erik van Straten
15-02-2016, 17:03 door Anoniem: Het is misschien ook interessant om een een artikel van professor Bart Jacobs over Idensys te lezen https://www.pilab.nl/index.php/2015/11/09/an-assessment-of-a-privacy-impact-assessment-idensys-under-review/?lang=nl
Dank voor de link, prima artikel!
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.