image

Vrouw reist anoniem mét korting met de NS

maandag 15 februari 2016, 14:06 door Redactie, 18 reacties

Standaard is het niet mogelijk om met korting met de NS te reizen, maar een vrouw heeft hier een oplossing voor gevonden. "Ik zie het maar als het opvoeden van de NS", zo laat ze tegenover Bright weten. De vrouw wil haar reisgeschiedenis niet met de NS delen en gebruikt daarom twee chipkaarten.

Het betreft een OV-chipkaart met een kortingsabonnement en haar foto en een anonieme OV-chipkaart. Op de anonieme OV-chipkaart laadt ze samenreiskorting. Daarmee is het mogelijk om als abonnementhouder iemand met korting mee te laten reizen. De vrouw reist echter alleen en checkt daarom niet in met de OV-chipkaart waarop het kortingsabonnement staat, maar alleen met de anonieme chipkaart. "Ik wil gewoon niet dat de NS mijn reisgeschiedenis kan inzien. Ze kunnen mij niet uitleggen waarom dit nodig is", zo laat ze weten.

De NS stelt dat de vrouw strikt genomen zonder geldig vervoersbewijs reist. Eén keer kreeg ze hiervoor een boete, maar die werd geseponeerd. Volgens de woordvoerder is dit waarschijnlijk uit netheid richting de vrouw gedaan. Ze erkent dat ze de voorwaarden van de kortingskaart overtreedt. "Maar ik betoog dat mijn recht op privacy belangrijker is dan hun voorwaarden om met de kaart in te checken."

Reacties (18)
15-02-2016, 14:14 door Anoniem
Dus als ik het goed begrijp heeft ze haar niet anonieme kaart gekoppeld aan de anonieme kaart met het reis samen abonnement. Kunnen ze niet alsnog zien aan welke kaart ze gekoppeld zit, en dan alsnog de reis info van de anonieme kaart bekijken?
15-02-2016, 14:21 door Anoniem
Ik snap haar niet helemaal, want als ze gewoon met de anonieme incheckt, kan de NS met die data vrij weinig. Behalve dat er elke keer met 2 kaarten ongeveer te gelijk ingecheckt wordt. Maar neem aan dat de NS zover niet gaat?

En als het echt zo'n probleem is, kan de vrouw ook gewoon een kaartje kopen?
15-02-2016, 14:35 door Anoniem
Na telefonisch contact met de NS kreeg ik de indruk dat de NS wel erg veel opslaat over mij, alleen om mij de 20 Euro terug te kunnen storten na verkeerd uitchecken.
Ik zou daarom wel eens willen weten wat de NS inmiddels allemaal over mij heeft vastgelegd en waarvoor ze dit gebruiken. Hoe vraag je zoiets eigenlijk aan?
15-02-2016, 15:03 door [Account Verwijderd] - Bijgewerkt: 15-02-2016, 15:03
[Verwijderd]
15-02-2016, 15:03 door Anoniem
Heel goed van deze mevrouw. Het gaat niet alleen de NS geen moer aan, het gaat niemand wat aan. Enige wat jammer is... zo anoniem is die anonieme kaart nou ook weer niet... En al helemaal niet als je je tot opwaarderen-per-pin laat dwingen...
15-02-2016, 15:09 door Anoniem
Ze kunnen mij niet uitleggen waarom dit nodig is.

Maar dat doen ze in het artikel wel:

Woordvoerder Eric Trinthamer van de NS bevestigt dat het niet mogelijk is om een abonnement op een anonieme OV-chipkaart te laden. “Dan is het namelijk mogelijk om deze kaart door te geven of te delen met anderen en daar is ons model niet op berekend.” Oftewel: voor de NS is het alleen de moeite waard om kortingsabonnementen aan te bieden als men een persoonlijk abonnement heeft.

Verder alleen maar hulde voor deze dame, die durft te vechten voor haar privacy met een wezenlijk gevaar op een boete (en zwartrijboetes zijn niet mis).
15-02-2016, 15:18 door Anoniem
Niet helemaal. Deze vrouw heeft voor het kortingsproduct betaald, en ook voor het vervoersbewijs met korting. Ze heeft bovendien nog extra betaald voor een anonieme OV-chipkaart. Strikt genomen reist ze niet volgens de letter van de regels, maar in tegenstelling met jouw voorbeeld is er geen enkel moment sprake van inkomstenverlies bij NS, integendeel!

Dat is waarschijnlijk ook de achterliggende reden van NS om de boete te seponeren. Op netheid naar klanten heb ik ze in het hele OV-****kaart traject niet kunnen betrappen. Maar vermoedelijk is het ze de publiciteit niet waard.

Een vindingrijke methode overigens. Tegelijk toch niet helemaal de manier naar mijn smaak. Betere opvoeding bestaat uit die maatregelen die zowel effectief als wettig zijn. In UK is men in 2001-2 na ernstige problemen op het spoor er toe over gegaan om te experimenteren met alternatieve vervoerswijzen (daar heeft EasyJet zijn ontstaan aan te danken, verder carpoolen in het groot - met touringcars - en nog andere middelen). Het verlies aan klanten nam zodanige proporties aan dat er heel snel verbeteringen zijn doorgevoerd. Inderdaad bestaat de kans dat in Nederland eerder wordt gereageerd met regels om daar weer tegenin te gaan (een oude regel is dat er geen lijnbusroutes parallel aan de spoorlijnen mogen zijn), maar behalve de hit die dat weer op de publiciteit geeft, lokt dat een wapenwedloop uit.
15-02-2016, 15:49 door Anoniem
Als ik het goed begrijp wilt mevrouw een Anonieme Dal voordeel abonnement, maar die zijn alleen mogelijk met een prive OV chipkaart. Ik begrijp haar punt wel. Zou ik ook wel willen, echter kan je dan ook je reiskosten niet meer aftrekken bij de belastingdienst.

NS begrijp ik ook wel, je biedt een abonnement aan die je graag ook jaarlijks automatisch wilt verlengen. Dat kan niet met een kaarthouder zonder rekening nummer.

Lastig.
15-02-2016, 16:21 door Anoniem
Door Anoniem:
Ze kunnen mij niet uitleggen waarom dit nodig is.

Maar dat doen ze in het artikel wel:

Woordvoerder Eric Trinthamer van de NS bevestigt dat het niet mogelijk is om een abonnement op een anonieme OV-chipkaart te laden. “Dan is het namelijk mogelijk om deze kaart door te geven of te delen met anderen en daar is ons model niet op berekend.” Oftewel: voor de NS is het alleen de moeite waard om kortingsabonnementen aan te bieden als men een persoonlijk abonnement heeft.

Verder alleen maar hulde voor deze dame, die durft te vechten voor haar privacy met een wezenlijk gevaar op een boete (en zwartrijboetes zijn niet mis).
Hopelijk had ze geen smartphone mee, anders reisde ze nog niet helemaal anoniem..
15-02-2016, 16:34 door Anoniem
Door Buran: Man reist gratis met de NS.

De man heeft een anonieme OV chipkaart maar zet daar geen reisproducten of tegoed op maar stapt toch op de trein.

Hij erkent dat hij de voorwaarden van de NS overtreedt maar hij betaald eventuele boetes dan ook.


--//--


M.a.w. ik snap niet wat Security.nl met dit bericht wil zeggen.
Nu is de nuance dat de vrouw wél betaalt voor haar reis, en jouw mansfigurant niet.

Maar ik moest lachen op de maandagmiddag, ook wat waard!
15-02-2016, 16:45 door Anoniem
Ik verbaas me bijzonder over het consequente gebruik van het woord 'vrouw' in dit bericht, alsof dat het meest nieuwswaardige is aan dit gebeuren.

Het zou Security.nl sieren om de dame in kwestie bij naam te noemen, zoals Bright wel doet, en niet consequent naar haar te verwijzen als 'vrouw', alsof het bijzonder is dat deze sekse zich met OV-chipkaarten, privacy en reisvoorwaarden bezighoudt.
15-02-2016, 16:52 door Anoniem
@anoniem 14:35
Wellicht via deze url: https://bof.nl/ons-werk/privacy-inzage-machine/
15-02-2016, 17:05 door Anoniem
Door Anoniem: Het zou Security.nl sieren om de dame in kwestie bij naam te noemen

Maar dan weten we wie er "anoniem" gereisd heeft. ;)
15-02-2016, 18:13 door Anoniem
Even voor duidelijkheid:
Bij samenreiskorting worden de passen niet gekoppeld. De medereiziger laadt alleen samenreiskorting bij een automaat. Bij controle moet de medereiziger iemand aanwijzen met een daluren abonnement.
Deze vrouw laat dus bij controle haar eigen abonnement zien waarmee niet is ingecheckt naast haar annonieme pas waarop samenreiskorting is geladen. Absoluut anoniem reizen dus (zolang je niet met pinpas je kaart oplaadt).
15-02-2016, 18:39 door Anoniem
Door Anoniem: Behalve dat er elke keer met 2 kaarten ongeveer te gelijk ingecheckt wordt.
Nee, ze checkt alleen met de anonieme kaart in. Door de samenreiskorting heeft ze haar 40% korting, en als ze gecontroleerd wordt kan ze met haar gewone kaart, zonder ermee ingecheckt te zijn, aantonen dat ze recht heeft op die korting.
15-02-2016, 19:36 door Anoniem
Door Anoniem: Ik verbaas me bijzonder over het consequente gebruik van het woord 'vrouw' in dit bericht, alsof dat het meest nieuwswaardige is aan dit gebeuren.
Dat is niet ongewoon in berichten hier:
https://www.security.nl/posting/456110/Recherche+arresteert+man+wegens+internetoplichting
https://www.security.nl/posting/460405/Noorse+rechter+dwingt+man+om+mobiel+via+duim+te+ontgrendelen
In het eerste bericht net als hier 6 keer (titel meegerekend), in het tweede (kortere) bericht 5 keer. Alleen is het herhaalde woord 'man', niet 'vrouw'. Ik geloof niet dat ik ooit iemand daarover heb zien klagen.

Het is me volkomen duidelijk dat je bezwaar maakt tegen vooroordelen op basis van geslacht, dus begrijp me niet verkeerd. Maar als het zo is dat je in het gebruik van 'vrouw' een vooroordeel leest en in het gebruik van 'man' niet, zou het dan kunnen dat je die betekenis er zelf inlegt? Misschien moet je even een moment nemen om kritisch te kijken naar wat die woorden bij jezelf oproepen. Ik heb dat soort momenten een aantal keer in mijn eigen leven meegemaakt, en als ik het niet eens met mijn eigen reacties bleek het niet moeilijk te zijn om dat bij mezelf te corrigeren.

Ik zou er niet teveel achter zoeken. De volkomen sekseneutrale manier is om woorden als 'iemand', 'persoon' en 'mens' te gebruiken. Als je dat doet moet je ook 'hij' en 'zij' gaan vermijden en dat wordt je taalgebruik al snel krampachtig.

Het zou Security.nl sieren om de dame in kwestie bij naam te noemen, zoals Bright wel doet
Hun kop zegt "deze dame". En haar naam vind ik even irrelevant als haar geslacht.
15-02-2016, 21:52 door Anoniem
Heb een Oyster Card, ananoiem want ik kan hem in op een Nederlands adres niet registreren. Als ik er mee in Londen reis, dan begint hij met het afschrijven van een enkele reis... dat gaat door totdat ik het tarief van een dagkaart heb bereikt, de kaart wordt dan automatisch een dagkaart en er wordt die dag niets meer berekend.
Reis ik na een paar dagen boven het tarief van een weekkaart, dan krijg ik automatisch een weekkaart en betaal die week geen extra geld meer.

De moraal van dit verhaal.. in Londen zijn ze in staat om de reizen automatisch te verrekenen met korting enz. Heel wat anders want in Nederland moet je wel specifiek een produkt laden, anders wordt je wel voor een enkele reis aangeslagen.

Verder kan het me niets schelen of de NS weet waar ik ben (geweest). Camera beelden en gezichts herkenning combineren met je betaalgedrag en je mobiele telefoon bewegingen....en men weet het ook wel.
16-02-2016, 02:08 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem: Behalve dat er elke keer met 2 kaarten ongeveer te gelijk ingecheckt wordt.
Nee, ze checkt alleen met de anonieme kaart in. Door de samenreiskorting heeft ze haar 40% korting, en als ze gecontroleerd wordt kan ze met haar gewone kaart, zonder ermee ingecheckt te zijn, aantonen dat ze recht heeft op die korting.

Samenreiskorting betekent dat de persoon met het abonnement meereist. Dus die moet ook ingecheckt zijn. Niet legaal dus als die niet is ingecheckt en niet op hetzelfde moment meereist.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.