image

Cybercrime voorlopig niet in Nationale Veiligheidsindex

maandag 14 maart 2016, 12:05 door Redactie, 0 reacties

Cybercrime zal voorlopig niet apart in de Nationale Veiligheidsindex (NVI) worden opgenomen, zo blijkt uit onderzoek (pdf) van het Wetenschappelijk Onderzoek- en Documentatie Centrum (WODC) van het ministerie van Veiligheid en Justitie. Het WODC heeft de NVI ontwikkeld om de ontwikkeling in criminaliteit, overlast en onveiligheidsgevoelens in Nederland en op regionaal niveau in kaart te brengen.

In de NVI is criminaliteit opgesplitst naar elf soorten delicten, zoals moord en doodslag, geweldsdelicten en zedendelicten. Cybercrime ontbreekt echter, ook al heeft het onderwerp de afgelopen jaren steeds meer aandacht gekregen in het maatschappelijke en wetenschappelijke debat. Ook op de Veiligheidsagenda 2015-2018 van het ministerie van Veiligheid en Justitie neemt de bestrijding van cybercrime een prominente positie in.

Voor het onderzoek wilden de onderzoekers kijken hoe cybercrime het beste gedefinieerd worden, alsmede of cybercrime als los delicttype in de NVI moet worden meegenomen of dat er onderscheid moet worden gemaakt tussen verschillende vormen van cybercrime. Ook zochten de onderzoekers naar databronnen die beschikbaar en bruikbaar zijn om de ontwikkeling in cybercrime in Nederland weer te geven.

Opnemen

Uit het onderzoek blijkt dat cybercrime niet op korte termijn kan worden meegenomen in de NVI. Momenteel wordt cybercrime al meegeteld in de bestaande delicttypen van de NVI. Eerst zal er een manier ontwikkeld moeten worden om cybercrime los te koppelen van de bestaande soorten misdrijven. Een mogelijke methode is door aangiften en meldingen bij de politie nader te analyseren met behulp van textmining. Textmining heeft echter grote gevolgen voor de methode van de NVI. Nu worden politiedata gebruikt die voor iedereen zijn op te vragen via het CBS. Bij textmining dient data te worden gebruikt die niet vrij toegankelijk zijn.

Daarnaast zal de criminaliteitsindex van de NVI een ander beeld geven dan tot op heden wanneer de online gepleegde delicten losgekoppeld worden van de offlinedelicten. Ook is het afzonderlijk meenemen van cybercrime in de NVI op korte termijn niet opportuun, zo stellen de onderzoekers. Omdat politiecijfers slechts een beperkt beeld geven van cybercrime, zijn deze cijfers nog niet geschikt om de ontwikkeling in cybercrime betrouwbaar te beschrijven. Een alternatief is om de ontwikkeling in cybercrime te beschrijven aan de hand van de ontwikkelingen in verschillende verschijningsvormen, zoals: hacken, botnets, DDoS-aanvallen, malware en defacing.

Deze verschijningsvormen kunnen worden gemeten met een combinatie van data van politie en justitie, slachtofferenquêtes, meldpunten en aanbieders van cybersecuritysoftware. Eerst zal echter een lijst moeten worden opgemaakt van databronnen die een betrouwbaar beeld geven van de verschijningsvormen. Hierover is namelijk nog veel onbekend. "Gezien de verschuiving van offline criminaliteit naar online criminaliteit is het wenselijk om op korte termijn meer inzicht te krijgen in de ontwikkeling van cybercrime, naast de ontwikkeling van de offline criminaliteit", aldus de onderzoekers.

Nog geen reacties
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.