image

E-mail van oplichter kostte Mattel bijna 3 miljoen dollar

donderdag 31 maart 2016, 11:02 door Redactie, 4 reacties

Een e-mail die zogenaamd van de directeur afkomstig leek heeft speelgoedfabrikant Mattel vorig jaar bijna 3 miljoen dollar gekost. Het gaat om een vorm van oplichting die als 'ceo-fraude' en 'business email compromise' bekendstaat. Oplichters doen zich voor als de directeur van een bedrijf en sturen een e-mail met een betaalverzoek naar iemand van de financiële administratie.

In het geval van Mattel werd erin de e-mail gevraagd om 3 miljoen dollar naar een Chinese bank over te maken. De financiële manager maakte het bedrag over. Een paar uur later sprak ze de directeur over de transactie, maar die had hier geen weet van. Vervolgens belde Mattel hun Amerikaanse bank, de politie en de FBI, maar die lieten weten dat het geld al in China was, zo meldt de Associated Press.

Volgens de FBI wisten criminelen op deze manier vorig jaar 1,2 miljard dollar van bedrijven te stelen. Mattel was echter niet van plan om het geldbedrag zomaar te laten gaan en informeerde de Chinese autoriteiten. De speelgoedfabrikant had geluk, want het geld was op 1 mei naar de Chinese bank overgemaakt. Dit is echter een feestdag in China, waardoor de bank gesloten was. De oplichters konden zodoende het geld niet opnemen of naar andere rekeningen overmaken. De Chinese autoriteiten bevroren de rekening en Mattel wist het geld uiteindelijk terug te krijgen.

Reacties (4)
31-03-2016, 18:02 door Anoniem
Bericht van 1 mei 2015 of nog ouder?
31-03-2016, 23:03 door Anoniem
Ook voor de kapitalisten is de dag van de arbeid soms een feestdag
01-04-2016, 07:47 door Anoniem
Hoezo wordt er niet even een check uitgevoerd om te verifiëren of dit ook daadwerkelijk de bedoeling is? Lijkt me wel als het gaat om een bedrag van 3 mil vanuit alleen maar een emailtje....
01-04-2016, 09:24 door Anoniem
Door Anoniem: Ook voor de kapitalisten is de dag van de arbeid soms een feestdag

Kon smakelijk lachen om je opmerking. :)
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.