image

Europol blij met verdwijnen van 500-eurobiljet

donderdag 5 mei 2016, 18:34 door Redactie, 12 reacties

Europol is blij met de gisteren aangekondigde beslissing van de Europese Centrale Bank (ECB) om eind 2018 te stoppen met de productie en uitgifte van het 500-eurobiljet. Aanleiding voor de ECB zijn zorgen dat het biljet voor criminele doeleinden kan worden gebruikt.

"Al jaren heeft Europol aangegeven dat criminelen een voorkeur voor het gebruik van contant geld hebben", zo laat de opsporingsdienst in een vandaag afgegeven verklaring weten. Vorig jaar kwam Europol nog met een rapport over het gebruik van contant geld door criminelen en dat cash een probleem voor opsporingsdiensten is, omdat het lastig is om de link tussen het geld en een misdrijf te leggen.

"Ik ben blij met de beslissing van de ECB om te stoppen met de productie van het 500-eurobiljet. Dit is goed nieuws voor de strijd tegen de georganiseerde misdaad en terrorisme. Politie en bankautoriteiten moeten nu het crimineel gebruik van deze biljetten, die nog jaren in circulatie kunnen blijven, identificeren en monitoren", aldus Europol-directeur Rob Wainwright. De ECB mag de productie dan eind 2018 stoppen, al geproduceerde biljetten blijven geldig.

Volgens Europol is de beslissing van de ECB een duidelijke boodschap om criminele activiteiten aan te pakken. "Europol erkent dat witwassen een complex en meedogenloos misdrijf is dat een breed internationaal antwoord vereist. Hoewel het verdwijnen van het 500-eurobiljet opsporingsdiensten helpt, is het op zichzelf nog geen volledige oplossing voor het grotere probleem van het gebruik van contant geld in het algemeen", aldus de opsporingsdienst.

Reacties (12)
05-05-2016, 18:58 door Anoniem
Ik ben blij dat de ECB inziet dat de EURO geen succes is. ;-)
05-05-2016, 19:11 door Anoniem
Erg slecht nieuws. Al gebruikte ik ze zelden, het is de zoveelste stap naar het beter in de gaten houden van de burgers door de Roverheid. Wanneer stoppen we dit nou eens?
05-05-2016, 19:13 door Anoniem
"is het op zichzelf nog geen volledige oplossing voor het grotere probleem van het gebruik van contant geld in het algemeen"

Dus het gebruiken van contant geld is een "probleem"... nou mooi is dat. Europol snel opdoeken, enge fascistische organisatie zeg.
05-05-2016, 19:58 door Anoniem
Bij Europol en de ECB worden wel loze beweringen gedaan dat het goed nieuws is tegen georganiseerde misdaad en terrorisme, maar het ontbreekt volledig aan onderbouwing. Met de introductie van het 500 eurobiljet is de misdaad niet toegenomen. Waarom zou dan wel afnemen of een goede drempel zijn als je ze na 18 jaar toch maar weer uit de roulatie gaat halen maar bestaande biljetten nog gewoon tot in lengte van dagen geldig blijven?
Het uit de roulatie nemen is zo pure symbool politiek. Niemand lijkt er baat bij te hebben, behalve dat het goed staat voor de daadkracht van een paar mensen bij Europol die effectief invloed hebben weten uit te oefenen op de ECP. Betaalmiddelen op basis daarvan aanpassen klinkt niet als een gezond systeem.
05-05-2016, 20:01 door Anoniem
Mooi hé, geen woord over de extensieve (Euro) valsmunterij ... ;P
05-05-2016, 20:57 door Anoniem
Als ik crimineel was zou ik zowiezo niet met absurde biljetten rondlopen zoals 500 euro biljetten. Dus als ik het al niet zou willen dan geloof ik niet dat criminelen hier plezier aan beleven. Dus wie maken ze nu het leven zuur? Ik kan me met deze leugenachtige EU ook niet voorstellen dat dit de HELE waarheid is... misschien zit er een productiefout in, of iets dergelijks en kunnen ze dat niet aan de grote klok hangen, maar dit is echt een smoesje van niks.

Bovendien mag je ook wel verwachten dat ze nagedacht hadden over biljetten en ook muntjes.. en waarom met name Nederland de 1 en 2 eurocent boycotten en hiermee direct inflatie veroorzaken. Immers zijn alle producten onder 5 eurocent niets of minder waard geworden. En alles wordt naar boven afgerond natuurlijkm
06-05-2016, 08:54 door Anoniem
Men wil gewoon controle over ons geld krijgen, dan kan er geen bankrun meer plaats vinden op het moment dat de EU kapot gaat. Je kan nu al met veel moeite grote bedragen cash opnemen, door het verdwijnen van het 500 biljet zal dit nog moeizamer gaan en je leest dat men eigenlijk cash geld gewoon helemaal uit wil bannen (zie laatste alinea). Onder de noemer: crimineel of terreur.
06-05-2016, 09:02 door Anoniem
Het afschaffen van 500 Euro biljetten vind ik zelf niet het probleem; denk dat zulke biljetten inderdaad alleen worden benut door mensen welke grote sommen geld contact aan elkaar overdragen en dit laatste is in bijna alle sectoren van het bedrijfsleven ongebruikelijk. Sommige sectoren van de handel is het wel gebruikelijk om contact te betalen en daar is *niets* mis mee.

Wat ik echter al jaren veel zorgelijker vind, is dat contant geld ieder jaar - meer en meer - in een verdacht of zelf criminele schaduw wordt geplaatst.

Ik hoop dat contact geld nog heel lang zal blijven, vooral ter bescherming van mijn persoonlijke levensfeer en het zou fijn zijn als meer mensen zich van dit laatste bewust zouden worden en ervoor kiezen contact te betalen in plaats van hun hele leven[1] aan allerhande instanties te openbaren voor oneindig veel tijd.

Ergelijk is daarin dat het gedrag van anderen (wat de meerderheid doet) jouw keuzes in een verdachte sfeer gaan plaatsen. Tsja, waarom trek je eigenlijk alleen maar geld uit de muur en betaal je alles contact? Dat is niet zo gebruikelijk anno 2016... Je kunt toch overal met je bankpas/telefoon betalen... Verklaar je nader!

[1] Waar je bent, wanneer je er bent, hoe vaak je er komt, bij welke organisaties, etc....?
De financiële keuzes die je maakt zeggen heel veel over een persoon. Aan de hand van de bankgegevens kan ik zo vertellen met wat voor een persoon ik te maken heb.

Het wordt pas echt vervelend zodra allerhande financiële organisaties aan de hand van (Big Data) analyses verstrekkende voorspellingen gaan doen op basis van resultaten uit het verleden en aan hun prognoses een groot geloof hechten.
06-05-2016, 10:30 door john west
Volgens Europol is de beslissing van de ECB een duidelijke boodschap om criminele activiteiten aan te pakken.

Wat een nonsens,ze willen gewoon weten wat je doet met je geld,alles elektronisch is hun streven.
06-05-2016, 11:58 door karma4
Het is heel normaal om het een hondertal 500 briefjes over straat te gaan lopen (€ 50.000). ALs je dat echt gelooft zit je in het criminele ciricuit.
Door Anoniem: Het afschaffen van 500 Euro biljetten vind ik zelf niet het probleem;
...
Het wordt pas echt vervelend zodra allerhande financiële organisaties aan de hand van (Big Data) analyses verstrekkende voorspellingen gaan doen op basis van resultaten uit het verleden en aan hun prognoses een groot geloof hechten.
Doen ze al. De voorstellen om die kennis te vermarkten (verkopen aan de hoogste bieder) waren er al. De schoolkennis
https://www.ftm.nl/artikelen/ing-trekt-big-data-plan-terug en [url https://www.ing.nl/nieuws/nieuws_en_persberichten/2014/03/ing_en_het_gebruik_van_klantdata.html [/url]

Als je echt groot geld hebt staat het toch al op de bahama's panama venezuela of waar dan ook met een double irish/dutch buiten de boeken ver weg geparkeerd. Het Eigen jacht ... Voor het volk het vermaak als spelen (sport helden, muziek etc.)
06-05-2016, 12:09 door Anoniem
"Al jaren heeft Europol aangegeven dat criminelen een voorkeur voor het gebruik van contant geld hebben"

Bijzonder, Europol roept dit, terwijl die dwaas van een Opstelten juist huilie huilie doet over bitcoins. Bitcoins waren toch de criminele ' euries' volgens onze minister?
06-05-2016, 14:05 door Rolfieo
Door Anoniem: Ik ben blij dat de ECB inziet dat de EURO geen succes is. ;-)
Waaruit haal je dit? Blijkbaar heb jij meer informatie?

Door Anoniem: Erg slecht nieuws. Al gebruikte ik ze zelden, het is de zoveelste stap naar het beter in de gaten houden van de burgers door de Roverheid. Wanneer stoppen we dit nou eens?
Heb je hier ook enige bron voor dat men dit wil bereiken met het stoppen van de 500 euro biljetten? Ik heb dit namelijk nog niet gevonden bij de Overheid.

Door Anoniem: Men wil gewoon controle over ons geld krijgen, dan kan er geen bankrun meer plaats vinden op het moment dat de EU kapot gaat. Je kan nu al met veel moeite grote bedragen cash opnemen, door het verdwijnen van het 500 biljet zal dit nog moeizamer gaan en je leest dat men eigenlijk cash geld gewoon helemaal uit wil bannen (zie laatste alinea). Onder de noemer: crimineel of terreur.
De 500 euro wordt eigenlijk niet gebruikt door de normale mens, en als die gebruikt wordt, is het voornamelijk niet legaal gebied. Dat wil niet zeggen dat de 500 euro ook legaal gebruikt wordt.
En als je de laatste alinea leest, lees dat het gaat over crimineel geld. Al staat het er niet echt heel duidelijk..
En men wil niet contact geld verbannen..... Men wil alleen criminelen het lastiger maken.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.