/dev/null - Overig

[Verwijderd]

08-05-2016, 15:15 door [Account Verwijderd], 48 reacties
[Verwijderd]
Reacties (48)
08-05-2016, 17:09 door [Account Verwijderd] - Bijgewerkt: 08-05-2016, 17:12
[Verwijderd]
08-05-2016, 17:11 door karma4
De belangrijkste volgende stappen. Afkomen van de Apple verslaving en vendor-lockin.
08-05-2016, 17:12 door [Account Verwijderd] - Bijgewerkt: 08-05-2016, 17:13
[Verwijderd]
08-05-2016, 20:03 door Anoniem

Daar heb ik geen last van. Ik kan overstappen op elke OS die ik wil.
Dat kunnen we allemaal. Maar op zakelijk gebied ligt het wat lastiger dan jouw thuiscomputers.
08-05-2016, 21:27 door karma4
Door MAC-user: Daar heb ik geen last van. Ik kan overstappen op elke OS die ik wil.
Lachen dan met je avatar die een compleat andere insteek verraad.

Als je zou verdiepen in het informatieproces, dan maakt het OS inderdaad weinig uit. Toch raar dat dan zoveel aandacht voor is. Het argument dat ze gebruiken is zwak, verouderde hardware op scholen http://theunhivedmind.com/wordpress3/the-city-of-vicenza-to-use-zorin-os-linux-instead-of-windows/

Ik had liever gelezen dat ze een fantastische verbetering met de informatisering gemaakt zouden hebben. Dat is een ander aandachtsgebied maar net waarom het echt gaat. Zie IT als dienstverlening en niet als doel op zich. Raar dt gezeur als ze proberen een smartphone uit te rollen https://www.security.nl/posting/468435/Agenten+klagen+over+Samsung-smartphone+en+politie-apps Ooit verdiept in diginet suwinet stekker 4 etc. zou willen dat dat soort zaken beter zou lopen. Dat 9 vlaks model http://www.rikmaes.nl is en blijft een lastige. Ken je het? Zie je de projecten er achter en de tijdspannes, als je dat doorhebt dan herken je de echte uitdagingen.
08-05-2016, 22:30 door [Account Verwijderd] - Bijgewerkt: 08-05-2016, 22:30
[Verwijderd]
09-05-2016, 10:52 door Illnl
CAPS!
snap ik wel, met een marktaandeel van 0,0001%...

OT:
It provides a powerful, yet flexible and easy to use system with a familiar Windows 7-like interface that can be changed to act and look like Windows XP, GNOME 2 as well.

hahaha...
Blijf dan gewoon bij een up to date windows omgeving.
09-05-2016, 12:36 door [Account Verwijderd] - Bijgewerkt: 09-05-2016, 12:36
[Verwijderd]
09-05-2016, 12:52 door Rolfieo
Door Muria:
Door Illnl:OT:
It provides a powerful, yet flexible and easy to use system with a familiar Windows 7-like interface that can be changed to act and look like Windows XP, GNOME 2 as well.

hahaha...
Blijf dan gewoon bij een up to date windows omgeving.

Mensen zijn gewend aan het Windows smoeltje maar willen niet de ellende die erachter zit. Met Zorin OS houd je dat lekkere smoeltje maar zit er een echt besturingssysteem achter.
Nee. mensen willen een OS waarop ze gewoon hun werkzaamheden op kunnen uitvoeren op een normale manier. Wat voor een OS daarvoor gebruikt wordt, maakt bijna niemand uit. Zolang ze maar kunnen werken.

En aan een "echt" besturingssysteem heb je niets, als je applicaties er niet op draaien of je als eind gebruiker zoveel extra werk er aan hebt, dat het zo inefficiënt werkt, waarbij ze hun werkzaamheden niet af kunnen maken.
09-05-2016, 13:23 door Anoniem
Ach, nog even wachten en dan word het weer teruggedraaid. Munchen anyone?
09-05-2016, 14:13 door Anoniem
Als er fatsoenlijk gewerkt kan worden is denk ik elk besturingssysteem wel te overwegen. Feit is gewoon dat windows domineert en alle software schrijvers zich aanpassen ten gunste van de rest van de Go with the Flow.
Gebruik het al jaren maar heb ook ernstige en minder ernstige problemen gehad terwijl ik windows als besturings systeem gebruikte. Waar ik me vooral aan erger is dat je als windows gebruiker na een tijdje, bij het uitkomen van een ander besturingsysteem gedwongen wordt om datgene los te laten waar je aan gewend geraakt bent. Ze duwen iets door je strot wat je haat. Het is dus een haat liefde verhouding geworden. Maar ik sta daardoor dus wel open voor alternatieven.
09-05-2016, 17:23 door Anoniem
Door MAC-user:
Door karma4: De belangrijkste volgende stappen. Afkomen van de Apple verslaving en vendor-lockin.
Daar heb ik geen last van. Ik kan overstappen op elke OS die ik wil.

Je bent dan ook ietjes minder belangrijk dan een complete stad.
Ik heb het idee dat je jezelf vooral wilt bewijzen op deze fora.
Dat vind ik spijtig, want het voegt enkel noise toe aan de discussies die er wel toe doen.
09-05-2016, 20:03 door karma4 - Bijgewerkt: 09-05-2016, 20:31
Ok muria, Ik heb nu even tijd voor de uitleg ;<) . Het begint en eindigt met: http://izquotes.com/quotes-pictures/quote-it-s-not-the-tools-that-you-have-faith-in-tools-are-just-tools-they-work-or-they-don-t-work-steve-jobs-94844.jpg Een fraai voorbeeld van dualiteit. De marketing was gek op one-more-thing show ofwel het tooltje. Het echter verhaal er voor ging om de functionaliteit. (het werkt..).

Kijk eens naar het Maes 9 vlaks model.
Die hele aanpak met de werkverdeling is een standardmodel. Als je wat verder kan kijken dan zie je dat her en der terugkomen. In de ris-link munchen heet het (de verticale scheiding) lijn 1/ strac lijn 2/ it@m lijn 3/ dika.
=1 in de operationele (uitvoeren onderste lijn). De gedachte is dat het taken zijn volgens voorgeschreven instructies Dit is waar jij opereert met het neerzetten van een ICT-doosje. Het is rechts van bedrijfsvoering, en rechts van regie IM Informatievoorziening. . Daar heb je geen goed opgeleide mensen voor nodig. Je kunt het uitbesteden/outsourcen aan lage lonen landen. Gooi het in de cloud, zorg dat je van die interne lastpakken af bent.

De middelste horizontale lijn is het tactische ofwel bedenken/veranderen van het bedrijfsproces de werkwijzen dan wel wat er staat. Dit vind men over het algemeen het leukst omdat er macht vanuit straalt over anderen. Zij moeten veranderen naar jouw inzichten. Het wij/zij met alle weerstand en het negeren van realiteiten is vragen om de bekende faal verhalen.

De bovenste lijn is het strategische ofwel hoger management. Vaak niet gehinderd door enige kennis trappen met open ogen in van alles. Hun belang is gewoonlijk gedreven door het financiële, argument kan het goedkoper, levert het veel geld op staat op de top. Kom met voorstellen waar je de risicos weglaat onderhoudbaarheid en vernieuwing niet meeneemt en je maakt een goede kans.

Kijk nu eens naar het Vicenza artikel en referenties. Argument kostenbesparing want we hebben verouderde hardware. Dat is geen gezond vertrekpunt. Het is iets wat op een school is uitgeprobeerd, ja en welke software draait daar?
Er is een enthousteling die met een "het is goedkoper" verhaal een pilot mag gaan doen.

Die gemeente (100k inwoners 750 werkplekken). Dat is niet echt groot zeg maar gewoon klein. Ik vind het aantal werkplekken/ambtenaren laag meestal ligt het rond een ambtenaar voor elke 10 inwoners. Dan heb je een ICT afdeling van z'n ca 50-80 man. Het zou om gedeelde werkplekken kunnen gaan. Laptops tablets etc. zijn over het algemeen persoonlijk (en ook duurder). Maar wat voor software zouden ze draaien? Als je denkt dat ambtenaren alleen maar briefjes typen en formulieren invullen dan heb je het wezenlijke van de automatisering met informatica gemist.

Onderhoud beheersbaarheid, het is niet enkel met ICT dat zoiets weggehouden wordt. Kijk eens naar de Fyra. Het was de zelfde argumentatie en vasthouden aan het geloof totdat ..
09-05-2016, 20:12 door karma4
Door Anoniem: Ach, nog even wachten en dan word het weer teruggedraaid. Munchen anyone?
No problem https://www.ris-muenchen.de/RII/RII/DOK/SITZUNGSVORLAGE/4027760.pdf
Uitgebreid wollig verslag van de situatie. Vele afdelingen die niet samenwerken met vele niet meer te managen configuraties als gevolg.
De limux desktop is een tientje per maand (basis) goedkoper dan wel (uitgebreid) duurder dan een windows dekstop. Dat is een verschil van 120 eur per jaar. Het uur tarief voor technisch support is ook zo'n bedrag. (interne 1k/dag).
Verouderde hardware en software is de regel. Ubuntu 12 is eol. Een interne houding van wijzen naar de ander als er iets mis gaat, niet er voor gaan om werkende processen te hebben.

Je kunt je druk maken over de tools, lijkt me wezenlijker om je druk te maken over de houding en cultuur.
10-05-2016, 07:37 door Erik van Straten
09-05-2016, 12:36 door Muria: Mensen zijn gewend aan het Windows smoeltje maar willen niet de ellende die erachter zit. Met Zorin OS houd je dat lekkere smoeltje maar zit er een echt besturingssysteem achter.
Microsoft Windows is, sinds NT (zelfs 10) een echt besturingssysteem.

Wel wordt het geplaagd door een enorne berg legacy (o.a. NetBT), is het veel te complex (in plaats van secure out-of-the-box moet je hardenen en dat leidt tot nauwelijk te tracken ellende, en hardenen is lastiger met elke nieuwe release), elke applicatie gestart door een gebruiker mag alles wat die gebruiker mag (risico's: lekken en ransomware) en soorten bestanden staan bij elke release weer op andere plaatsen (met steeds meer irritante symbolic/hard links, junctions en andere trucs als gevolg).

Exact datzelfde geldt ook voor Linux.

Het verschil met Linux op de desktop is enerzijds dat MS Office (met voorop Outlook, Word, Excel en Visio) werken, gebruikers het OS en de belangrijkste toepassingen kennen "van thuis" (dit neemt wel rap af), voor elk device als eerste drivers beschikbaar zijn, NTFS veel slimmer in elkaar zit dan -r--r--rwx, relatief veel mensen het kunnen ondersteunen en ervoor kunnen ontwikkelen, het ook in veel niche-markten (o.a. geldautomaten en SCADA toepassingen) wordt gebruikt, je niet afhankelijk bent van vrijwilligers voor het (lange termijn) onderhoud - en, last but not least, het daardoor onder de streep goedkoper is dan open source oplossingen.

Anderzijds loop je met Windows de grootste (beveiligings-) risico's vanwege het enorme marktaandeel (dus vendor lock-in) en de relatief ongeïntersseerde gebruikers, de gigantische legacy codebase, doordat veel te veel zaken standaard open staan (vermoedelijk om hulpvragen van "gewone" thuisgebruikers en gamers te pareren), is het updateproces een drama en, eveneens last but not least, is Microsoft totaal de weg kwijt met het pushen van W10 en het massaal bespioneren van haar gebruikers (zie mijn reactie in [1] en daarboven).

Wie het weet mag het zeggen.

[1] https://www.security.nl/posting/469666#posting470205
10-05-2016, 09:03 door Anoniem

Nee. mensen willen een OS waarop ze gewoon hun werkzaamheden op kunnen uitvoeren op een normale manier. Wat voor een OS daarvoor gebruikt wordt, maakt bijna niemand uit. Zolang ze maar kunnen werken.
Nee, mensen weten niet wat OS is of zelfs het nederlandse woord besturingssysteem.
Ze kennen Windows, ze durven/willen niet naar iets anders, dus ze willen Windows.
Ook al zou een ander OS beter werken, dan toch....
Tenzij ze een Apple-machine krijgen, dan opeens willen ze er wel tijd in steken.
10-05-2016, 09:49 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
10-05-2016, 10:05 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
10-05-2016, 10:55 door Anoniem
Door Anoniem:

Nee. mensen willen een OS waarop ze gewoon hun werkzaamheden op kunnen uitvoeren op een normale manier. Wat voor een OS daarvoor gebruikt wordt, maakt bijna niemand uit. Zolang ze maar kunnen werken.
Nee, mensen weten niet wat OS is of zelfs het nederlandse woord besturingssysteem.
Ze kennen Windows, ze durven/willen niet naar iets anders, dus ze willen Windows.

Dat kan het niet zijn, want het deel wat een gebruiker van het OS ziet (de gebruikersinterface en de meegeleverde
applicaties zoals de verkenner en de internet browser) is bij Windows iedere 2 jaar totaal anders. Dus zelfs de
mensen die "Windows kennen" moeten toch steeds weer zoeken hoe alles werkt. Deze wijzingen zijn van vergelijkbare
impact als het schakelen tussen Windows en Linux. Er zijn zelfs Linux versies geweest die op het moment dat ze
uitkwamen ten opzichte van de dan actuele Windows versies veel minder verschillen hadden dan die Windows versie
had met de volgende.
10-05-2016, 15:19 door [Account Verwijderd] - Bijgewerkt: 10-05-2016, 15:19
[Verwijderd]
10-05-2016, 15:44 door Anoniem
Door MAC-user:
Door karma4: De belangrijkste volgende stappen. Afkomen van de Apple verslaving en vendor-lockin.
Daar heb ik geen last van. Ik kan overstappen op elke OS die ik wil.

En onderwijl laat je compleet links liggen dat je gebruik maakt van een OS met een omgekeerde-wereld-vorm van lockin... zeg dan niets.
10-05-2016, 21:39 door karma4
Door Muria: ....
We waren bezig met het 9 vlaks Maes verhaal, het bevalt je kennelijk niet dat jet het uit de weg gaat.
In het accenture rapport ris-muenchen kun je dat ook terughalen. Als je geen kennis van oorzaak van problemen wilt nemen ben je gedoemd de zelfde fouten herhaald te blijven maken. Het is wel een CMM level2 voorwaarde maar helaas aan de negatieve kant van de waardering.
Het project school heeft wel geresulteerd in een goed werkend laboratorium. Waar heb je vandaan dat het hier om een enthousiasteling zou gaan?
Het zijn 40 machientjes op een school. Geloof jij dat ze de zelfde software nodig hebben dan wel draaien. Ik niet. Als het wel zo is..... Typemachientjes, ik weet dat de italianen de naam hebben er een zooitje van te maken, daar zoiets geloof ik net niet.

Het gaat om 895 werkplekken bij een gemeente. Er komt een pilot om eerst de haalbaarheid en werking van de systemen te toetsen. Daarna pas een volledige uitrol. Een professionele aanpak lijkt me.
De link geciteerd: "Thanks to the performance, flexibility, cost and ease of use of the system, Zorin OS was selected to replace Windows on the municipality’s 700 workstations, serving 895 employees." Nee Dus: het gaat om 700 werkplekken (gedeelde oudere desktops, geen nieuwe laptos). http://zoringroup.com/blog/2016/04/29/the-city-of-vicenza-is-choosing-zorin-os/ je kunt Zanetti Filippo op de gemeentesite terugvinden. http://www.comune.vicenza.it/albo/notizie.php/146680 Het leukst zijn de foto's onderin het artikel.

Het lijkt me dat -afgezien van office applicaties- het gros van de toepassingen tegenwoordig server based is en via de browser werkt.
En de school met die 40 doosjes citaat: "the school’s 40 computers. Students and teachers at Trissino Comprehensive Institute" zouden server based werken zoals je het bij de gemeente wel inschat, onwaarschijnlijk.
Office is vaak de echte motor met vele macro-s. Daarvoor kom je bij Wollmux uit. Als de interne ICT echt goede browser based apps levert kun je beter goedkope tablets / books inzetten.
Zie jij een professionele aanpak, ik mis van alles.

Fyra ... Met dit soort uitspraken haal je vooral je eigen verhaal onderuit want dat is gebaseerd op horen zeggen vanaf de zijlijn (niet op informatie en argumentatie).
Het 9 vlaks Maes verhaal gaat over de veranderprocessen verwachtingsmanagement. Dat is wat je bij ris-mueunchen en fyra als verhaallijn ziet. Ga in de bekende IT fallprojecten en je herkent de trend. Als je het zelf meemaakt het is life soap, je wordt vanzelf of gevoeliger in de herkenning (blijft pijn doen) of fatalistisch.
Het verhaal Fyra is bekend genoeg. Een pilot dat bij voorbaat een success genoemd werd. Alleen jammer dat elke fysieke aflevering een pilot op zich werd en de boel bij gebruik zichtbaar uit elkaar viel. Bij ICT is het zichtbaar uit elkaar vallen niet aan de orde, het manifisteert zich echter als niet werkende applicaties met een boel onvrede.
De associatie met zo'n doemscenario gaat tegen je aannames en denkwijze in.

Je kunt de kennis proberen te benutten om niet in zo'n "dead horse" "swing tree" situatie terecht te komen.
10-05-2016, 22:21 door Erik van Straten
10-05-2016, 10:05 door Muria: In tegenstelling tot Linux en andere Unix achtigen (waar de onderliggende X11 grafische schil een echte schil is) heb ik bij het gebruik van mijn Windows 10 systeem geregeld dat de hele zaak vastslaat en niet meer is te herstellen zonder een reboot. Onder Linux log je in via het netwerk, kill je even X en kan je na opnieuw inloggen verder.
Ik heb nog nooit een vastlopende Windows PC gezien waar ik geen goede verklaring voor kon vinden (en er zijn al heel wat PC's door mijn handen gegaan). In alle gevallen ging het om brakke hardware, brakke third party drivers of malware.

En qua security laten zowel X11 als de grafische Windows interface flink wat steken vallen.

Maar, zoals ik al schreef, de laatste tijd ben ik helemaal niet blij meer met Windows - maar ik zie Linux niet als volwaardig alternatief voor de desktop.
11-05-2016, 07:19 door Anoniem
Op een dag leven we in onmin met de Amerikanen, we moeten dan wel in staat zijn om verder te leven zonder al die Amerikaanse afhankelijkheden die we overal hebben.
11-05-2016, 11:57 door [Account Verwijderd] - Bijgewerkt: 11-05-2016, 12:17
[Verwijderd]
11-05-2016, 14:07 door Anoniem
Vanwaar de hoofdletters ? Bang dat het topic anders niet genoeg aandacht krijgt ?
11-05-2016, 15:20 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
11-05-2016, 19:17 door karma4
Door Muria: Copy & Paste direct van de bron (heb je die link niet even gevolgd?)
Heb jij de links wel gevolgd....? Je vlucht wel erg makkelijk in je technisch tooltje.

... qua security laten zowel X11 als ..
De X11 benadering is in C/S benadering zeer bedroevend wat security betreft. https://help.ubuntu.com/community/ServerGUI Het concept van forwarding naar een op te geven ip-adres waar de ontvanger de ja/nee moet beslsissen zet alle afgedwongen binding buiten spel. Je kunt proberen het met key-files op te lossen, dat gaat leuk als je aan de andere kant (server) een high privileged account nodig hebt. Mag je nog uitleggen dat een X-server process op je desktopcliënt draait. Uiteindelijk kom je met zoveel weerstand met misverstanden te zitten dat het geheel onwerkbaar wordt.
- Zie je alle data verwerkt worden op de desktop (b.v. Gb's videobwerking) met een share file-system. De opties SAN en NAS gedragen zich anders met de fle/system cache. Veel succes ermee (ofwel je vraagt om lastgige uitdagingen).
- Zie je alle data op de desktop verwerkt worden? Het was de IT oplossing om van de lastige vragen af te komen. Geef ze een pc met lotus 123 (versie 1.2A). Ja dat was 30 jaar terug de mode, niets nieuws en geen echt succes..
11-05-2016, 23:57 door [Account Verwijderd] - Bijgewerkt: 11-05-2016, 23:58
[Verwijderd]
12-05-2016, 07:07 door karma4
We hadden het over professionele systemen met servers en desktops en andere doosjes gecombineerd. Dat je nu je uitvlucht zoekt in enkel een desktopje daarmee plaats je jezelf als een thuishobbyist. Niet echt relevant voor het echte werk.
Heb je die link van Vincent gevolgd met de foto's van de schoolcomputers? Het geeft een goed beeld.

Beheersprocedures voor elk os gaan scripted daar is ms veel verder in dan de linux gemeenschap gosa-2 is een leuke poging.
Ooit verdiept in Virtualisatie vm en citrix farms. Het zijn de argumenten om Desktop functionaliteit fysiek weg te halen bij de gebruikers en die in het Datacenter te houden. Wat je over houdt is een soort tv. Speelt (remote desktop) af wat er in het data center geleverd wordt. Desktops mwa...
12-05-2016, 09:20 door Anoniem
Door Muria:
Onder Linux werkt de command line dan meestal nog prima (via network of gewoon door overschakelen middels CTRL+ALT+F1..12). Ter demonstratie: ik druk nu op CTRL+ALT+F1 en kan command line inloggen. Mijn grafische X11 schil draait gewoon door, mijn muziek blijft spelen. Dan schakel ik terug met -in mijn geval- CTRL+ALT+F7 en tik dit verder. Ook kan ik zo naadloos schakelen tussen meerdere - volledig gescheiden - grafische omgevingen.
Das heel mooi. Maar de meeste eindgebruikers zullen dit nooit maar dan ook nooit uitvoeren. Veel te complex.Computer uitzetten en weer aanzetten is veel gemakkelijker.

Dat is wat een echt besturingssysteem je kan bieden ;-)
Je bedoelt dingen die voor een eind gebruiker veel te complex zijn om uit te voeren? Dat is juist nog steeds een veel gehoorde klacht van
Voor jouw een mooie feature, en het zal best goed werken. Voor een eind gebruikers moet het gewoon KISS zijn. En voor een "echt besturingssysteem", moet je toch echt te vaak terug naar de CLI.
12-05-2016, 09:50 door Anoniem
Ik vind het grappig hoe dit soort topics altijd weer verzanden in -wie heeft-de-grootste-flame discussies. (maar waarom toch die CAPS...) Terwijl dat helemaal niet nodig is. Ikzelf werk privé het liefst met Linux (Ubuntu) maar ik heb voor een paar applicaties, die ik zo nu en dan gebruik, geen goed alternatief op Linux. Dus heb ik een laptop met een dualboot met Windows 10. En ja, ik erger me rot aan al die update-reboots waar je zowel met afsluiten en opstarten een minuut of twee, drie moet wachten voor je weer verder kan, dat kan toch echt niet meer in het tijdperk van de SSD. Echt overzichtelijk vind ik het allemaal ook niet. Maar de kern van mijn verhaal is; Windows is nog altijd het voorkeurs platform voor veel software bouwers. Privé valt er bijna altijd nog wel iets te vinden wat ongeveer doet wat je wilt, na een overstap naar Linux, maar als je zwaar geïnvesteerd hebt in kantoor-software pakketten, dan is een Linux migratie een heel andere zaak. (en dan heb ik het nog niet eens over de gebruikers die de Windows biotoop moeten verlaten. Ik wens Vincenza veel succes) En dan nog; Microsoft AD is onovertroffen, daar kan Kerberus toch echt niet aan tippen.

Van Apple weet ik weinig; ik heb het zowel zakelijk als privé nauwelijks gebruikt. Ik heb begrepen dat het vooral goed werkt voor de gebruiker die gewoon zijn ding wil doen zonder onder de motorkap te hoeven kijken, en daar kan ik me wat bij voorstellen. Ik vrees wel (maar dat is mijn persoonlijke mening) dat het gebrek aan vernieuwing sinds het overlijden van Steve Jobs Apple binnen 10 jaar de das om zal doen. Maar dat is een heel andere discussie.....

Kortom, in plaats van te flamen, moeten we blij zijn dat er voor elk wat wils is. En gelukkig zijn we niet allemaal hetzelfde...
12-05-2016, 10:18 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
12-05-2016, 10:19 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
12-05-2016, 12:18 door Anoniem
Door Muria:
Het gaat niet om deze specifieke feature, het gaat om de voordelen die een scheiding van besturingssysteem en grafische schil biedt.
Voordelen waar eigenlijk een gebruiker niet echt een voordeel aan heeft. Technisch is het zeker een mooie feature en bied ook mogelijkheden.
Je moet je wel afvragen wat dit voor de gebruikers als toevoeging heeft. En die zijn er wel, maar of dit het nu een "echt besturingssysteem" maakt.
Een betere definitie: Het is een eigenschap van het besturingssysteem.
12-05-2016, 19:45 door karma4
Door Muria: We hadden het over desktops toen het over X11 veiligheid ging. Toch niet zo moeilijk lijkt me. Als begrijpend lezen al een probleem is...
Het topic is het Vicenza verhaal. Toen je met het 9 vlaks Maes verhaal niets kon week je uit naar servers en desktops, krijg je weerwoord kon je weer niets. Dan gaat het over op enkel desktops in de thuis/hobby situatie. Begrijp ik nu dat je het niet wil begrijpen. De houding aannemen dat het maar aan die ander ligt is niet echt sterk, ronduit zwak..
12-05-2016, 23:13 door [Account Verwijderd] - Bijgewerkt: 12-05-2016, 23:17
[Verwijderd]
14-05-2016, 08:51 door Rolfieo
Door Muria:Dat klinkt meer als de kleine man die vanaf de zijlijn het allemaal denkt te snappen en degenen die aan het roer staan bekritiseert.
Keek je nu in de spiegel?
14-05-2016, 11:43 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
14-05-2016, 12:06 door karma4 - Bijgewerkt: 14-05-2016, 13:55
Door Muria: Nee, want ik sta aan het roer (en je moet je niet laten afleiden door de mensen aan de zijlijn).
Gezien je belangstelling en diepgang zeer onwaarschijnlijk. Als het wel zo is, Ton Elias, Pieter de Cloo staan ook aan het roer. Niet de beste voorbeelden voor roergangers voor een ICT koers. https://www.computable.nl/artikel/nieuws/overheid/4505750/250449/tijdelijk-duo-moet-ict-bij-politie-vlottrekken.html
Overigens zodra bestuurders met "omzeilen" "koers houden" en meer aankomen, laat dan de alarmbellen gaan. Het is vaak een teken dat ze het niet meer weten, gaan over in de Orwelliaans taktiek van de zelfverklaarde overwinningen.
http://www.cio.co.uk/it-leadership/orwellian-doublethink-munich-open-source-switch-3538913/
14-05-2016, 13:13 door Anoniem
Door Erik van Straten:...NTFS veel slimmer in elkaar zit dan -r--r--rwx...
[1] https://www.security.nl/posting/469666#posting470205
Lol, NTFS slimmer in elkaar. NTFS is een draak van een bestandssysteem. Het rechtensysteem is standaard inderdaad uitgebreider dan wat Linux/POSIX biedt maar daarmee is het ook lastiger om te doorgronden wat leidt tot foutjes. Op Linux kan je ook gewoon ACLs gebruiken wat tot exact dezelfde mogelijkheden leidt (beter nog, het is een hybride waarbij je alleen ACLs hoeft te gebruiken in situaties en op objecten waarbij het nodig is).
14-05-2016, 14:13 door karma4
Door Anoniem: Lol, NTFS slimmer in elkaar. NTFS is een draak van een bestandssysteem.
..
Op Linux kan je ook gewoon ACLs gebruiken wat tot exact dezelfde mogelijkheden leidt
Inderdaad LOL: ACL's zijn een afgekeken MS concept omdat het zo goed is. Kerberos en AD integratie als holy grails om van het te lastige Unix/Linux beheer af te komen.
https://access.redhat.com/documentation/en-US/Red_Hat_Enterprise_Linux/6/html-single/Storage_Administration_Guide/
?"9.8.2.1. NFS security with NFSv4
NFSv4 includes ACL support based on the Microsoft Windows NT model, not the POSIX model, because of the former's features and wide deployment."

Het probleem met het onbegrip in de Posix ACL''s start met het hierarchisch zijn (de hele hierarchy heeft effect). Dat kunnen de meeste mensen niet bevatten en staren zich blind op het enkele te beveiligen object. Dan is het de eigenaar die het bepaalt en niet een central IT-beheerde met een checklijstje. Dat past niet in het beeld van beheersbaarheid.
Het posix-ACL model gaat zo de big-data wereld (Hadoop) in.
14-05-2016, 17:27 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
14-05-2016, 17:29 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
14-05-2016, 20:29 door karma4 - Bijgewerkt: 14-05-2016, 21:24
Door Muria: Ha ha! Directeur/eigenaar aan het roer hier! En jij?
Ik hoef me niet meer te bewijzen. Ik had me net als ex-collega's ook zo kunnen gaan noemen. Vermaak me liever nog met de echte inhoud. De clou is dat ik me nog zeer betrokken voel maar niet echt afhankelijk meer ben, een luxe die de meesten niet begrijpen. Die onbekenheid met dat 9 vlaks-model Maes plaatst je in een omgeving van Zzp-er of zeer kleine onderneming. Ik ben nog geen grotere organisatie tegengekomen waar het niet gehanteerd werd.

Ha ha! Refereren aan grote denkers maakt je er zelf nog geen!
Als je de denkers niet kent en niet begrijpt, dan ben je er zeker geen een.
De dubbelhartigheid van me zat in het noemen van de politici. Poltici, geen ICT lichten / specialisten. Daar hebben ze beide iets mee negatiefs het nieuws gehaald.

Als nabrander ...http://www.golem.de/news/unternehmens-it-von-kabelsalat-und-laengst-ueberfaelligen-upgrades-1605-120682.html Prachtig verhaal over een directeur. Zelf met 20 jaar oude ICT niet uit de voeten kunnen, vervolgens afgeven op licentiekosten (80 man gehuisvest) maar wel een complexiteit en vermogen aan bekabeling uitgeven, een server die alles moet trekken met 8Gb memory. Echt iets voor een peppie en kokkie aflevering.

Maak nu eerst eens een serieuze berekening met kosten/baten ROI. Als je dat kunt, kun je verder. Je kunt bezuinigen op wc-rollen (zel laten meenement) etc. Je kunt ook optimaliseren of opbrengsten/winst. Kosten gaan voor de baat uit.
Ik heb in de jaren genoeg meegekregen met al dat soort zaken. Als je bij dat artikel kunt... de russische roulette http://www.automatiseringgids.nl/achtergrond/2016/09/software-asset-management-loont
15-05-2016, 09:36 door [Account Verwijderd] - Bijgewerkt: 15-05-2016, 10:28
[Verwijderd]
15-05-2016, 13:55 door Anoniem
Door karma4:
Door Anoniem: Lol, NTFS slimmer in elkaar. NTFS is een draak van een bestandssysteem.
..
Op Linux kan je ook gewoon ACLs gebruiken wat tot exact dezelfde mogelijkheden leidt
Inderdaad LOL: ACL's zijn een afgekeken MS concept omdat het zo goed is. Kerberos en AD integratie als holy grails om van het te lastige Unix/Linux beheer af te komen.
https://access.redhat.com/documentation/en-US/Red_Hat_Enterprise_Linux/6/html-single/Storage_Administration_Guide/
?"9.8.2.1. NFS security with NFSv4
NFSv4 includes ACL support based on the Microsoft Windows NT model, not the POSIX model, because of the former's features and wide deployment."

Het probleem met het onbegrip in de Posix ACL''s start met het hierarchisch zijn (de hele hierarchy heeft effect). Dat kunnen de meeste mensen niet bevatten en staren zich blind op het enkele te beveiligen object. Dan is het de eigenaar die het bepaalt en niet een central IT-beheerde met een checklijstje. Dat past niet in het beeld van beheersbaarheid.
Het posix-ACL model gaat zo de big-data wereld (Hadoop) in.
Zwaar gekleurde reactie met allerlei aantoonbare onjuistheden of onvolledigheden (ken uit de praktijk voldoende voorbeelden en een korte Google-ronde geeft ook voldoende materiaal dat je beweringen kan weerleggen).
Jij bent zo'n beetje de ergste fanboy hier en je haalt de kwaliteit van dit topic en deze site omlaag.
Ik ga daarom ook niet verder op de reactie in want discussiëren met zo iemand als jij is totaal zinloos.
15-05-2016, 15:59 door Anoniem
Kan iemand beide kemphanen weer even naar hun eigen hoeken terugwijzen? Het wordt zo vermoeiend voor de toeschouwers op deze manier.
Terwijl er toch best interessante dingen voorbij komen, maar die sneeuwen nu wat onder in het borstgeroffel.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.