image

Snowden vermoedt politiek motief achter lekken NSA-malware

dinsdag 16 augustus 2016, 14:19 door Redactie, 1 reacties

De groep die achter het lekken van vermeende NSA-malware zit heeft waarschijnlijk politieke motieven, zo stelt klokkenluider Edward Snowden op Twitter. Gisteren publiceerde een groep genaamd Shadow Brokers allerlei bestanden en informatie van de Equation Group.

Een groep cyberspionnen die banden met de NSA zou hebben. Experts vermoeden dat de bestanden en malware bij een hack van een server die NSA gebruikte zijn gestolen. Volgens Snowden is het niet ongekend dat dergelijke servers van de NSA worden gehackt. De klokkenluider stelt dat de NSA gebruikmaakt van de command & control-servers waar ook cybercriminelen gebruik van maken. Iets wat ook de rivalen van de Amerikaanse inlichtingendienst doen.

"De NSA kijkt vaak jaren ongezien mee op de command & control-servers en ORBs (proxy-hops) van staatshackers. Zo kunnen we hun operaties volgen", schrijft Snowden. De NSA zou op deze manier de hackingtools van andere partijen weten te stelen. Soms wordt de NSA echter zelf het doelwit van dergelijke aanvallen. De hackers van de NSA zouden dan ook instructies krijgen om hun hacktools na een operatie niet op een server achter te laten, maar volgens Snowden zijn mensen soms lui. Het nieuws is dan ook niet dat een NSA-server door een rivaal is gehackt, maar dat een rivaal dit openbaar maakt, stelt Snowden.

"Waarom ze het hebben gedaan? Niemand weet het, maar ik vermoed een diplomatiek motief in plaats van inlichtingen." De klokkenluider wijst naar de escalatie rondom de hack van de Amerikaanse Democratische Partij. Hij ziet het lek dan ook als een waarschuwing dat iemand Amerikaanse verantwoordelijkheid voor elke aanval afkomstig van de gehackte malware-server kan aantonen. Iets wat weer gevolgen voor de relaties tussen de Verenigde Staten en diens bondgenoten kan hebben. Verder blijkt uit de nu gelekte data dat de aanvaller in juni 2013 zijn toegang tot de NSA-server verloor. De maand dat de onthullingen van Snowden openbaar werden.

Image

Reacties (1)
18-08-2016, 10:15 door potshot
en geen woord over wat rusland doet heh?
bijv dat rusland de logs van vpn aanbieders wil inkijken..ipvanish is daar nu vertrokken omdat ze nu eenmaal geen logs maken en dus strafbaar zouden worden..wat een prachtig land toch.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.