image

Malwarebytes waarschuwt voor risico torrent-apps

vrijdag 2 september 2016, 11:11 door Redactie, 1 reacties

Beveiligingsbedrijf Malwarebytes waarschuwt internetgebruikers voor het risico van torrentprogramma's, nadat er voor de tweede keer in korte tijd malware in de torrentsoftware Transmission is aangetroffen. Aanvallers wisten beide keren via de officiële site een besmette versie van Transmission te verspreiden.

Hoe de aanvallers toegang wisten te krijgen is nog onbekend. Na het eerste incident in maart zouden de Transmission-ontwikkelaars met uitleg komen, maar die werd nooit gegeven. Ook nu is er een onderzoek aangekondigd en zal er "relevante informatie" worden gedeeld. Volgens Thomas Reed is er gegronde reden om aan de veiligheid van Transmission te twijfelen, aangezien het erop lijkt dat de ontwikkelaars niets van het eerste incident hebben geleerd.

Reed richt zich echter niet alleen op Transmission, aangezien alle torrent-applicaties volgens hem een risico vormen. "Elke keer dat je een torrentprogramma start geef je dat programma veel vetrouwen. Een torrentprogramma is niet alleen een downloader, maar ook een server, ontworpen om vreemden van jouw computer te laten downloaden." Reed stelt dat torrent-applicaties dan ook een groot gat in de veiligheid van een computer kunnen zijn als ze verkeerd zijn ingesteld of kwetsbaarheden bevatten die op afstand zijn aan te vallen.

Veel hangt af van de kwaliteit van de code. Iets waar Reed in het geval van Transmission weinig vertrouwen meer in heeft. Ook andere torrent-apps zijn niet zonder problemen, aangezien die in sommige gevallen adware op het systeem installeren. Als het om Mac-apps gaat adviseert Reed om altijd de digitale handtekening van de app te controleren.

Zo was de besmette versie van Transmission door "Digital Ignition LLC" gesigneerd. Een naam die nergens op de website van Transmission wordt vermeld. In het geval er niet met zekerheid kan worden vastgesteld of een digitale handtekening van de oorspronkelijke ontwikkelaar afkomstig is, doen gebruikers er verstandig aan de app niet te openen en vervolgens het bedrijf te benaderen om bevestiging te vragen, besluit Reed.

Reacties (1)
02-09-2016, 17:06 door Anoniem
"Veel hangt af van de kwaliteit van de code. Iets waar Reed in het geval van Transmission weinig vertrouwen meer in heeft."

Door dat soort uitspraken vermindert alleen maar het vertrouwen in Reed.
Of een programma adware of trojans mee-installeert dat heeft toch niks te maken met de kwaliteit van de code?
Dat zijn allemaal extra spullen die meeverpakt worden bij distributie.

En dat signing van code niks toevoegt wisten we ook allang.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.