image

Onofficiële iOS-store besmet miljoenen toestellen met adware

dinsdag 13 september 2016, 11:03 door Redactie, 1 reacties

Een onofficiële iOS-store in China heeft miljoenen iPhones met adware geïnfecteerd door opnieuw verpakte apps op grote schaal aan te bieden. De store heet Haima en gebruikt Apple's Developer Enterprise Program dat bedrijven certificaten laat aanschaffen om eigen apps mee te ontwikkelen.

Deze apps kunnen vervolgens binnen de organisatie worden uitgerold, zonder dat ze eerst de controle van de Apple App Store ondergaan. Haima gebruikt deze certificaten om een eigen onofficiële app store aan te bieden. Via deze store kunnen gebruikers allerlei bekende apps downloaden, zoals Minecraft, Facebook, Twitter en Instagram. Het gaat om de officiële apps, alleen dan opnieuw verpakt en voorzien van adware die allerlei advertenties op het toestel toont.

Minecraft is al meer dan 68 miljoen keer gedownload, terwijl de Chinese chat-app QQ bijna 46 miljoen downloads heeft. Het Japanse anti-virusbedrijf Trend Micro waarschuwt gebruikers dan ook voor het downloaden van apps van dergelijke marktplaatsen en adviseert om alleen apps van de officiële Apple App Store te downloaden. Organisaties wordt zelfs aangeraden om onofficiële app stores te blokkeren, aangezien de opnieuw verpakte apps ook malware kunnen bevatten.

Reacties (1)
13-09-2016, 11:37 door Anoniem
Hier ook wat hashes van de "malware" apps:
https://otx.alienvault.com/pulse/57d7c735dc6acf7f52eb617a/
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.