image

Tweede Kamer voor snel behandelen wet computercriminaliteit

vrijdag 11 november 2016, 08:31 door Redactie, 6 reacties

De Tweede Kamer is akkoord gegaan met een motie van CDA en VVD om twee wetsvoorstellen die de politie en inlichtingendiensten meer bevoegdheden geven snel te behandelen. Het gaat om de Wet computercriminaliteit III en de modernisering van de Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten 2002.

De wet computercriminaliteit III werd vorig jaar december al bij de Tweede Kamer ingediend, maar is nog altijd niet behandeld. Het voorstel geeft politie de bevoegdheid om op afstand op de systemen van verdachten in te breken. De modernisering van de Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten werd in april gepresenteerd en eind oktober bij de Tweede Kamer ingediend. De Nederlandse inlichtingendiensten (AIVD en MIVD) krijgen met deze wet de bevoegdheid om ook kabelgebonden telecommunicatie te onderzoeken.

CDA-Kamerlid Van Toorenburg en VVD-Kamerlid Tellegen willen dat er met beide wetsvoorstellen haast wordt gemaakt. "Overwegende dat twee belangrijke wetsvoorstellen die dienstig kunnen zijn in de strijd tegen zware criminaliteit en terreurbestrijding nog niet plenair (Wet computercriminaliteit III) en schriftelijk (Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten 2002) zijn behandeld in de Kamer en al langere tijd bij de regering liggen; verzoekt de regering, deze wetten zo spoedig mogelijk na het herfstreces en in elk geval ruim voor het kerstreces aan de Kamer te zenden, zodat de Kamer deze als prioritair kan behandelen", aldus de motie.

SP, de PvdA, Van Vliet, 50PLUS, Houwers, de VVD, de SGP, de ChristenUnie, het CDA, de Groep Bontes/Van Klaveren en de PVV stemden voor de motie, terwijl de aanwezige Kamerleden van de overige fracties ertegen waren. Zodoende is de motie aangenomen (pdf).

Reacties (6)
11-11-2016, 09:26 door Anoniem
De enige hoop om dit onzalige voorstel tegen te houden is de 1e kamer nog. Zelfs de verkiezingen van 2017 zullen het niet terug gedraaid krijgen... :(
Niet gelovig, maar bidden, bidden, bidden...
11-11-2016, 11:38 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
11-11-2016, 17:33 door Anoniem
Ach,ja snowden zou wel eens gelijk kunnen hebben,de hele wereld wordt gedatamined om zo maar te zeggen.
Dus alles gaat door een sleepnet al jaren,denk maar aan Echelon en zo.
Vandaar dat het nu echt noodzakelijk is om communicatie in het kader van privacy,voor je eigen bestwil steviger te versleutelen,dus zo met verschillende privacy organisaties sterk te staan,om encryptie juist goed te blijven toepassen.
11-11-2016, 19:02 door Anoniem
Door Anoniem: De enige hoop om dit onzalige voorstel tegen te houden is de 1e kamer nog. Zelfs de verkiezingen van 2017 zullen het niet terug gedraaid krijgen... :(
Niet gelovig, maar bidden, bidden, bidden...

Waarom niet? Als iets duidelijk is geworden na de Amerikaanse verkiezingen dan is het wel dat schijnbaar alles mogelijk is. Zelfs het in de prullenbak gooien van wereldwijd gemaakte klimaatafspaken. Dan zal het toch niet zo moeilijk zijn om mensenrechtenschennis in een nietsbetekenend kikkerlandje te repareren onder druk van een Europa dat op zijn beurt niet eerder zo onder druk staat naar hun burgers te luisteren en te doen wat goed voor hen is.

Uiteraard kan Nederland dit met een NEXIT voorkomen, maar dat is ondenkbaar volgens diezelfde politici.

Hoe dan ook, dit gaat ons land, linksom of rechtsom, veel geld kosten dat we niet aan de gezondheidszorg of ouderen kunnen uitgeven. Dus als oudere op 50PLUS stemmen is ineens niet meer zo logisch, want ze steunen ineffectieve en inpopulaire maatregelen die veel belastinggeld kosten.
12-11-2016, 12:56 door Anoniem
Door Anoniem:
Waarom niet? Als iets duidelijk is geworden na de Amerikaanse verkiezingen dan is het wel dat schijnbaar alles mogelijk is. Zelfs het in de prullenbak gooien van wereldwijd gemaakte klimaatafspaken.

Wat mij duidelijk geworden is voor/na de Amerikaanse verkiezingen is dat heel veel mensen, deskundigen journalisten
en gewone mensen, niet in de gaten hebben dat er verschil is tussen campagnetaal en de reeele politiek.

En eigenlijk is dat best verbazingwekkend zeker in Nederland coalitieland. Wij zouden toch de eersten moeten zijn
om te weten dat wat een politicus roept en belooft tijdens de verkiezingscampagne helemaal niks te maken heeft met
wat ie gaat doen als ie werkelijk regeert.

Vreemd dat die deskundigen en journalisten nu dan verbaasd zijn als Trump bij zijn overwinningsspeech de eerste
beloftes al weer intrekt en relativeert. Dat doet Rutte toch ook?

Wij zitten nu ook weer in campagnetijd, dus de politici vallen over elkaar heen met voorstellen die het goed doen bij
de kiezer. Wacht maar af, als de verkiezingen geweest zijn houdt dat wel weer op.
12-11-2016, 15:41 door Anoniem
Altijd leuk als zero-days die van andere overheden krijgt ook gebruikt worden om je binnenlandse bedrijfsgeheimen te laten stelen door die overheden.

Want je laat die gaten natuurlijk vrolijk zitten.

"The Dutch Government, your partner in cross-border economic crime!"
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.