image

Op Chromium gebaseerde Iridium-browser stelt privacy centraal

woensdag 25 januari 2017, 15:01 door Redactie, 4 reacties

Een groep Duitse ontwikkelaars heeft een op Chromium gebaseerde browser ontwikkeld die privacy centraal stelt. Iridium, zoals de browser heet, wordt gesteund door de Open Source Business Alliance. Chromium is een door Google ontwikkelde opensourcebrowser die de basis voor Google Chrome vormt.

Ook andere partijen kunnen Chromium als basis voor hun browser gebruiken, zoals Comodo Dragon, Vivaldi, SRWare Iron en Opera. Volgens de ontwikkelaars van Iridium is Chrome snel en gebruiksvriendelijk, maar voldoet het niet aan de wens van veel organisaties voor privacy. Daarom besloten ze Iridium te ontwikkelen, dat wel dezelfde basis heeft maar standaard de privacy van gebruikers centraal zet.

Zo staan allerlei features uitgeschakeld die wel in Chromium standaard actief zijn, waaronder Google cloud printing, Google translation service, Google Now en andere diensten van de internetgigant. Verder zijn er verschillende opties uitgeschakeld om de privacy te beschermen. Zo is de standaardzoekmachine Qwant, maar kan er ook DuckDuckGo worden gekozen. Verder worden cookies en andere gegevens na het sluiten van de browser verwijderd en staan plug-ins zoals Flash Player standaard uitgeschakeld.

"Over het algemeen biedt de Chromium-browser alle noodzakelijke en moderne interfaces, zoals WebRTC en een zeer krachtige JavaScript-parser", zegt Michael Kromer van Kopano, één van de bedrijven die bij de ontwikkeling betrokken is. "We weten ook dat de Chromium-browser een Google-project is en allerlei invoer naar de Google-cloud stuurt voor analyse, wat ons vanzelfsprekend zorgen baart. Daarom besloten verschillende bedrijven samen te werken en de op Chromium gebaseerde open source Iridium-browser te ontwikkelen en zo het privacygat te dichten."

Reacties (4)
25-01-2017, 15:06 door Anoniem
Ik ben laatst de browser BRAVE tegengekomen (via https://www.privacytools.io/#browser). Ook daar wordt de privacy meer op de voorgrond gesteld.
26-01-2017, 09:44 door Anoniem
Ik zou dan wel 'ns een consumententest willen zien van browsers, die privacy hoog in het vaandel hebben staan. Zo heb je bijboorbeeld ook nog de Duitse 'Cliqz'-browser.
26-01-2017, 14:23 door Anoniem
Voor mensen die waarde hechten aan hun privacy is er al vrij lang de Tor Browser.
Dit is gewoon de zoveelste chromium-kloon, met een andere plek voor de wis-de-cookies knop en een addblocker.

Soort van Off-topic: ik zie geen 32bit versie die werkt op de linux distro van mijn keuze.
10-09-2017, 09:44 door gemini-alpha
'k Heb een hekel aan programma's en ook browsers die steeds "van alles" naar hun thuisfront sturen.
Nu stond in dit draadje recentelijk iets over de Iridium browser. Iemand reageerde erop, ook met 3 of 4 thuisfront adressen. Toen dacht ik, mooi, ff in de hosts file zetten en Iridium eens uitproberen.
Potver3 dat hele draadje is weg!
Wordt hier straf gemodereerd? Of heb ik een balk in m'n oog?
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.