image

EU wil eenvoudiger toegang tot data techbedrijven

donderdag 8 juni 2017, 09:48 door Redactie, 38 reacties

De Europese Unie wil het eenvoudiger voor politiediensten maken om data bij techbedrijven en cloudproviders op te vragen. De Europese Commissie zal drie opties aan EU-ministers presenteren die de basis voor een nieuw wetsvoorstel moeten vormen, waaronder de mogelijkheid voor politie om data direct uit de cloud te kopiëren. Dat laat EU-commissaris Vera Jourova (Justitie) tegenover persbureau Reuters weten.

"Ik weet zeker dat in de nasleep van de recente terreuraanslagen en toenemende dreiging in Europa er meer begrip zal zijn onder de ministers, waaronder die uit landen komen waar nog geen aanslag heeft plaatsgevonden", aldus Jourova. Vandaag komen de Europese ministers van Justitie bij elkaar voor overleg in Brussel om over de voorstellen van de Europese Commissie te spreken.

De minst indringende optie houdt in dat de autoriteiten in het ene EU-land een it-provider in een ander EU-land om bewijsmateriaal kunnen vragen zonder eerst bij de autoriteiten in het betreffende land aan te kloppen. Het tweede voorstel verplicht bedrijven om data af te staan als ze een verzoek van politie uit andere EU-lidstaten krijgen. Techbedrijven zijn echter bang dat dit privacy van klanten kan aantasten en ervoor zal zorgen dat mensen en organisaties de cloud links laten liggen als er zo eenvoudig data kan worden opgevraagd.

De derde en meest indringende optie die wordt overwogen is bedoeld voor situaties waar het onduidelijk voor de autoriteiten is waar een server zich bevindt of er een risico is dat gegevens verloren gaan. Volgens Jourova is deze derde optie voor noodsituaties bedoeld en vereist die aanvullende maatregelen om de privacy van mensen te beschermen. Wat voor soort gegevens onder het wetsvoorstel vallen zal vandaag worden besproken. Het kan dan bijvoorbeeld gaan om locatiegegevens of bijvoorbeeld persoonlijke communicatiegegevens. Als het aan Jourova ligt wordt het bij zwaardere misdrijven zoals terrorisme mogelijk om ook persoonlijke gegevens te gebruiken.

Reacties (38)
08-06-2017, 09:54 door Anoniem
En weer wordt er onder de paraplu van vermeend terrorisme een stuk privacy afgepakt.
Mensen, waarom accepteren we dit nou toch elke keer weer????
08-06-2017, 09:56 door Anoniem
En daar wordt de terrorisme-kaart weer getrokken om in data te kunnen neuzen.
08-06-2017, 10:00 door Anoniem
Weer een punt om zo snel mogelijk uit de EU te stappen.
Welke terrorist slaat gegevens op in een cloud.
08-06-2017, 10:24 door [Account Verwijderd] - Bijgewerkt: 08-06-2017, 10:25
Door Anoniem: Weer een punt om zo snel mogelijk uit de EU te stappen.
Welke terrorist slaat gegevens op in een cloud.

/sarcasm
Dat niet alleen, we moeten ook uit Nederland stappen! Sterker nog, nu we daar toch mee bezig zijn, alle provincies moeten ook weer opsplitsen. Liefst de stadsmuur weer omhoog en gemeentes ook uit elkaar laten vallen. Want stoppen met samenwerking is altijd de beste oplossing!
/endsarcasm
08-06-2017, 10:54 door Anoniem
Dit is weer complete bullshit van de politiek. Immers, als ik een terrorist zou zijn dan zou ik mijn berichten aan mijn "collega's" zelf met sterke encryptie versleutelen en dat niet door een of andere provider laten doen.

En zolang een terroristen netwerk zelf over de encryptiesleutels beschikt kan de hele wereld op zijn kop gaan staan als men toegang tot die gegevens wil. Dan kan je dat willen verbieden tot je een ons weegt en ook al werkt iedereen mee en wordt toegang tot alle mogelijke gegevens verstrekt, als de gebruikte sleutels voldoende sterk zijn, dan zijn en blijven die berichten volstrekt onleesbaar voor iedere buitenstaander.

En ga mij nu niet vertellen dat de politiek dit ook niet weet. Alleen de gewone burger die "niets te verbergen heeft" wordt hier het slachtoffer van. Op zijn hoogst vang je hier een paar amateur terroristen en criminelen mee.

Daarnaast zijn de meeste aanslagen in Europa gepleegd door de z.g. "Lone Wolves". En het kenmerk van "Lone Wolves" is dat ze helemaal geen direct contact met terroristen organisaties hebben (anders zouden het immers geen "Lone Wolves" zijn) maar daar alleen maar door worden geïnspireerd. In dat geval vallen er ook geen berichten te onderscheppen.

Dit is weer eens de zoveelste poging om totale controle over de eigen bevolking te krijgen. Want terroristen en criminelen weten echt wel hoe ze hun berichten voor nieuwsgierige pottenkijkers verborgen moeten houden. En als ze het niet weten dan huren ze toch iemand in die wel weet hoe dat moet.

We zijn hard op weg naar een compleet totalitaire EU.
08-06-2017, 11:02 door Anoniem
En daar komen alle anarchisten van Security.nl weer uit de kast om hun recht om criminaliteit te plegen af te dekken
met een vermeend recht op privacy...
08-06-2017, 11:11 door Anoniem
Helaas is de praktijk dat mensen zonder kennis van zaken beslissen over mensen met wel kennis van zaken.
Voeg een vlotte babbel toe, gewichtige klank en tunnelvisie ..... voilá de politicus is geboren.
08-06-2017, 11:14 door Anoniem
En maar blijven volhouden dat we van die geweldige democratische waarden hebben die niet aangetast worden door IS. De voormalige Stasi zou van al deze middelen ter plekke een orgasme krijgen. Oh nee, dat was toch die veiligheidsdienst die alle mensen controleerde en dat was toch een politiestaat en dus verkeerd volgens onze democratische waarden.
08-06-2017, 11:14 door Anoniem
Door Anoniem: Weer een punt om zo snel mogelijk uit de EU te stappen.
Welke terrorist slaat gegevens op in een cloud.

Kansloos, en ignorant,.

We moeten juist niet de EU uit,. we moeten de EU eens aankaarten dat niet alles onder de terrorisme bestrijding kaart geschoven kan worden.
08-06-2017, 11:19 door Anoniem
"Ik weet zeker dat in de nasleep van de recente terreuraanslagen en toenemende dreiging in Europa er meer begrip zal zijn onder de ministers, waaronder die uit landen komen waar nog geen aanslag heeft plaatsgevonden"
Ze weet het ijzer te smeden als het heet is. Maar is het ook goed voor de burger?

Justitie en politie kunnen hun werk alleen maar doen als ze betrouwbaar zijn en vertrouwd worden. Nu krijg je dat elke politiekneus uit elke euro-bananenrepubliek bij elke bedrijf in willekeurig welke andere euro-bananenrepubliek kan aankloppen om "data", waardoor het volstrekt onduidelijk gaat worden voor de burger wie nou waar bij mag en kan, wie er waar wanneer hoe met zijn data aan de haal gegaan is, en hoe in godsnaam nog verhaal te halen.

Het zou me ernstig verbazen als deze ongekozen eurokommissar daar over nagedacht heeft.
08-06-2017, 11:22 door Anoniem
Door Anoniem: En daar komen alle anarchisten van Security.nl weer uit de kast om hun recht om criminaliteit te plegen af te dekken
met een vermeend recht op privacy...

Dus als je niet wil dat de EU in je backups snuffelt, ben je een anarchist en crimineel?
08-06-2017, 11:49 door Anoniem
Door Anoniem:
Nu krijg je dat elke politiekneus uit elke euro-bananenrepubliek bij elke bedrijf in willekeurig welke andere euro-bananenrepubliek kan aankloppen om "data", waardoor het volstrekt onduidelijk gaat worden voor de burger wie nou waar bij mag en kan, wie er waar wanneer hoe met zijn data aan de haal gegaan is, en hoe in godsnaam nog verhaal te halen.

Het zou me ernstig verbazen als deze ongekozen eurokommissar daar over nagedacht heeft.

Helemaal met je eens. Ik zie het al voor me. Wordt ik gemaild door rechercheur huppeldepup uit Verweggistan of ik maar even de gegevens van Pietje Puk, of nog beroerder van bedrijf XYZ, naar ze toe wil sturen. Hetgeen ongetwijfeld gepaard zal gaan met een zeer indrukwekkend logo en dito handtekeningen.

Hoe moet ik in vredesnaam controleren of dit een officieel verzoek om informatie is en niet afkomstig is van (juist ja) een terroristische of criminele organisatie of een concurrent van het desbetreffende bedrijf? Al dan niet via een omgekochte ambtenaar!

En wat als je elke dag uit heel Europa tientallen van dergelijke verzoeken krijgt? Daar kan je dan wel extra personeel voor inhuren. En wie gaat dat betalen?

Bovendien is deze maatregel nauwelijks zinvol zoals bij Vandaag, 10:54 door Anoniem al werd aangegeven.

Waar zijn ze in godsnaam mee bezig?
08-06-2017, 11:51 door Anoniem
Gewoon je cloud data op je pc versleutelen, kunnen ze lang zoeken...
08-06-2017, 12:01 door karma4
[Verwijderd]
08-06-2017, 12:01 door karma4
Door Anoniem:
Door Anoniem: En daar komen alle anarchisten van Security.nl weer uit de kast om hun recht om criminaliteit te plegen af te dekken
met een vermeend recht op privacy...

Dus als je niet wil dat de EU in je backups snuffelt, ben je een anarchist en crimineel?
Gericht zoeken mag niet het probleem zijn. Dat is een van de voorwaarden waardoor een democratie kan blijven bestaan.
Ongerichte sleepnetten met een profiling voor het geval dat is meer problematisch. Dat dat verschil niet begrepen wordt is ernstiger.
08-06-2017, 12:12 door Anoniem
Door Anoniem: En daar komen alle anarchisten van Security.nl weer uit de kast om hun recht om criminaliteit te plegen af te dekken
met een vermeend recht op privacy...

Jij gaat wel heer erg ver door mensen die tegen dit soort volstrekt nutteloze maatregelen zijn er van te beschuldigen dat zij crimineel zijn. Ben je nou werkelijk zo dom of werk je soms voor het EU Stasi apparaat? (het een sluit het ander trouwens absoluut niet uit).

Als ik wist wie je was (uiteraard heb je er zelf wel voor gezorgd dat je anoniem blijft) zou ik nu direct aangifte tegen je doen wegens onder meer "haat zaaien"
08-06-2017, 12:34 door Anoniem
We moeten juist niet de EU uit,. we moeten de EU eens aankaarten dat niet alles onder de terrorisme bestrijding kaart geschoven kan worden.
Denk je echt dat ze daar naar Nederland luisteren.
08-06-2017, 13:00 door Anoniem
De Europese Unie wil het eenvoudiger voor politiediensten maken om data bij techbedrijven en cloudproviders op te vragen.
Bedankt voor de info! Alle belangrijke bestanden zijn in de Europese Cloud nu door mij versleuteld met AES.
Nu kunnen hackers (en staats-hackers) er niet meer bij.
08-06-2017, 13:07 door Anoniem
Als dit voorstel er door komt, dan hebben de terroristen weer gewonnen. Hoe hard de politici ook roepen dat dit niet zo is.

Op deze manier leven we (schijn-) veilig in een gouden kooi.
Maar een kooi, ook al is hij van goud, is nog steeds een kooi.
En als je er alleen maar schijn veiligheid voor terug krijgt, wat voor nut heeft dat dan.

De terroristen kunnen ze met de bestaande middelen al niet tijdig pakken (blijkbaar wel signaleren).
Dus door hier nog meer data aan toe te voegen, gaat het diezelfde krappen poltieimacht nu opeen swel lukken om al die aanslagen in Europa te voorkomen. :-)

Welke politici zijn bereid om hier hun hoofd op in te zetten? (Letterlijk)
08-06-2017, 14:02 door Anoniem
O help, een bezorgde moeder die weinig van techniek weet slaat op hol...
Wat gaat dat met de volgschaapjes doen?
08-06-2017, 14:18 door Anoniem
Door Anoniem: En daar komen alle anarchisten van Security.nl weer uit de kast om hun recht om criminaliteit te plegen af te dekken
met een vermeend recht op privacy...
Yep, helemaal mee eens maar ben bang dat ze niet uit die tunnelvisie willen komen.
08-06-2017, 14:21 door Anoniem
Door Anoniem:
De Europese Unie wil het eenvoudiger voor politiediensten maken om data bij techbedrijven en cloudproviders op te vragen.
Bedankt voor de info! Alle belangrijke bestanden zijn in de Europese Cloud nu door mij versleuteld met AES.
Nu kunnen hackers (en staats-hackers) er niet meer bij.
Nou verlies je key dan maar niet want die heb je wellicht nog eens nodig.
08-06-2017, 14:46 door Ron625
Door Anoniem: met een vermeend recht op privacy...
Nee, met een (grond) wettelijk recht op privacy!
08-06-2017, 14:47 door Anoniem
Het graaien in data kunnen we helaas niet meer stoppen, wel kunnen we de diensten overspoelen met valse, bij voorkeur versleutelde, data zodat ze gewoon resources tekort komen om alles te verwerken.
08-06-2017, 14:57 door Anoniem
Tijd voor een buitenlandse vpnprovider als nordvpn of www.windscribe.nl !
08-06-2017, 15:07 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem: Weer een punt om zo snel mogelijk uit de EU te stappen.
Welke terrorist slaat gegevens op in een cloud.
Kansloos, en ignorant,.
Dat zei de EU ook tegen het VK. Weinig anders, zelfs.

We moeten juist niet de EU uit,. we moeten de EU eens aankaarten dat niet alles onder de terrorisme bestrijding kaart geschoven kan worden.
Als ze daar nou eens zouden luisteren, dan ja. Maar dat doen ze niet. Dus is het tijd om eruit te stappen.

En wellicht met het VK en Duitsland gezellig in een samenwerkingsverband te gaan zitten.
08-06-2017, 15:08 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem:
De Europese Unie wil het eenvoudiger voor politiediensten maken om data bij techbedrijven en cloudproviders op te vragen.
Bedankt voor de info! Alle belangrijke bestanden zijn in de Europese Cloud nu door mij versleuteld met AES.
Nu kunnen hackers (en staats-hackers) er niet meer bij.
Nou verlies je key dan maar niet want die heb je wellicht nog eens nodig.
Die key zit in mijn hoofd. Knappe jongen die erbij komt.
08-06-2017, 15:23 door Anoniem
Door Ron625:Nee, met een (grond) wettelijk recht op privacy!
Artikel 10 van de Nederlandse grondwet regelt het recht op privacy. Daar staat letterlijk in: "Ieder heeft, behoudens bij of krachtens de wet te stellen beperkingen, recht op eerbiediging van zijn persoonlijke levenssfeer." De grondwet geeft je dus recht op beperkte privacy. Hoe het beperkt is wordt in de (normale) wetten geregeld. Nou vind ik dit voorstel ook te ver gaan en hoop dat dit het niet haalt, maar het gaat niet perse in tegen je grondwettelijke recht op privacy.

Overigens hebben de meeste grondwetten zo'n bepaling er in staan. Je hebt bijvoorbeeld ook recht op betoging, maar een demonstratie kan wel verboden worden als het daardoor te onveilig wordt of er teveel overlast door ontstaat. Veel van de grondrechten zijn ook tegenstrijdig als je ze absoluut gaat interpreteren.
08-06-2017, 16:09 door Anoniem
Door [Account Verwijderd]:
Door Anoniem: Weer een punt om zo snel mogelijk uit de EU te stappen.
Welke terrorist slaat gegevens op in een cloud.

/sarcasm
Dat niet alleen, we moeten ook uit Nederland stappen! Sterker nog, nu we daar toch mee bezig zijn, alle provincies moeten ook weer opsplitsen. Liefst de stadsmuur weer omhoog en gemeentes ook uit elkaar laten vallen. Want stoppen met samenwerking is altijd de beste oplossing!
/endsarcasm

Je snapt er weer eens geen barst van.

Dit gaat niet over samenwerking verminderen maar over uit de hand gelopen 'schaal-processen' soms ook wel aangeduid/verward met de term globalisering.
Hoe groter de samenwerkingsschaal, hoe meer dat ten koste gaat van het individu en minderheden.
Samenwerking op Europese schaal gaat dan ten koste van kleine landen of landen die in de minderheid zijn.

Zo staat Nederland al decennia onder druk vanwege haar tolerante drugsbeleid.
Zo kan een land als Nederland ook onder druk gezet worden als een groeiende meerderheid het niet zo heeft op andere verworvenheden.
En zo kan het dus ook dat burgerrechten in Nederland onder druk worden gezet omdat andere landen erop kakken.
In dit geval kakt Nederland zelf op burgerrechten en op privacy omdat ze een regering heeft die zelf kant op de andere 49 procent van Nederland dus dit item' is een lastige.

Maar het principe van alsmaar groter worden ten koste van de minderheidsstem los je inderdaad in zekere zin weer op door te verkleinen.
Dus door je terug te trekken van de terreur van dom Europees beleid.

Helaas zijn we zelf de slimste niet en is voor ons Europa ook weer een redding omdat we op privacy gebeid er zelf een klotezooi van maken en nogal eens alleen met behulp van Europese wetgeving onze weigerachtige regering op het gebied van mensenrechten kunnen dwingen zich te houden aan mensenrechten.
Dat was met Opstelten&cut zo, en zal straks hopelijk ook gebeuren met de hack en tapwet die zich uiteindelijk ook geen jorum aantrekt van een mensenrecht als privacy.
Europa is straks dus onze redding omdat we in Nederland wetten niet aan de grondwet kunnen laten toetsen en ministerploegen er alleen voor hun eigen carrierehachhie zitten.

Verkleinen (uit Europa) helpt dus vaak wel als je meer democratie wil voor minderheden, maar Nederland niet omdat we veel erger zijn dan die mevrouw daar op dat Europese pluche als het aankomt op het respecteren van mensenrechten.
In Nederland bepalen uiteindelijk de politie en diensten (al dan niet dsoor buitenlandse pressie) op de achtergrond voor een groot deel de politieke langetermijn agenda, en die agenda heeft het niet op privacy en mensenrechten in het algemeen.

Ondertussen 'doen' we democratie, 'doen' we tolerant en 'doen' we alsof we het beste jongetje van de klas zijn, maar zijn het uiteindelijk niet, integendeel.
Maar dat geeft niets want dit zijn de tijden waarin niet de waarheid belangrijk is maar de (klant)beleving.
Zolang de poppenkast functioneert hoeft de werkelijkheid dus helemaal niet meer aan te sluiten bij de beleving.
Zolang de staat binnen de Nederlandse staat maar onzichtbaar blijft is er niets aan de hand.
Als de burger maar de beleving heeft in een rechtsstaat te leven.

Zolang we geloven dat het goed zit en democratie beleven is het goed genoeg, de waarheid wordt weggehouden en telt allang niet meer en helaas zal binnen Europa blijven of uit Europa gaan om het even zijn.
Zelf denk ik dat we er nog slechter van worden en het beter is binnen Europa te blijven, geluisterd wordt er toch niet maar in ieder geval kunnen we dan nog terugvallen op het Europese hof om gehackt te laten maken van slecht Nederlands beleid.
08-06-2017, 16:31 door Anoniem
"Ik weet zeker dat in de nasleep van de recente terreuraanslagen en toenemende dreiging in Europa er meer begrip zal zijn onder de ministers, waaronder die uit landen komen waar nog geen aanslag heeft plaatsgevonden", aldus Jourova.


Kijk, weer een politicus die het werk voor de terroristen opknapt.
Op die manier wordt "de Staat" een groter gevaar voor de vrijheden dan de terroristen.

Je zou na een aanslag juist die zaken waarom terroristen het westen aanvallen niet moeten afbreken, maar juist verder versterken.
Maar ja, politici en beschermen van burger-vrijheden. Als een tang op een varken.


Dus geen cloud opslag voor mij, geen social media, en alles wat echt belangrijk is of op papier of in mijn hersenen opslaan. (persoonlijke keus).
En voor de rest zoveel mogelijk onzin (verkeer) produceren om mijnj normale verkeer te overstemmen. (speld in een grote hooiberg)
08-06-2017, 16:36 door Anoniem
Door Anoniem: En daar komen alle anarchisten van Security.nl weer uit de kast om hun recht om criminaliteit te plegen af te dekken
met een vermeend recht op privacy...
Nou, geef je PIN-code dan maar op dit forum. Je bent immers tegen Privacy.
08-06-2017, 16:53 door Anoniem
Eens een ander verhaal. Dit soort ellende is er alleen, dank zij de bij voortduring aangehouden a priori bestaande onveilige omgeving, waarbinnen we met zijn allen ons digitaal bewegen. Je bent je digitale leven niet meer zeker door cybercriminelen, malcreanten en nu ook nog door de eigen overheden (lees Overlords).

Hoe veilig is bijvoorbeeld de cloud met cloudbleed?. Hoe betrouwbaar en veilig (volgens best known policies) werkt een provider (zit die al of niet remote al in je router te rommelen?). Hoe maak je een non-public data cloud transport op dit punt transparant voor de eindgebruiker/burger?

Als we een veilige omgeving hadden, dus niet met 60% Word Press sites, die op omvallen staan en elk moment met niet al te veel moeite zijn te compromiteren via bij voorbeeld kwetsbare niet gepatchte jQuery libraries en oude af te serveren of verlaten code-meuk.

Hoeveel Magenta webshops staan op de zogenaamde Willem de Groot lijst met weet ik hoeveel issues? Hoe veelgratis pretcertificaten zijn als root geinstalleerd? Hoeveel sri-hashes zijn er niet gegenereerd. Hoeveel sites zijn niet veilig over een veilige verbinding, maar de eindgebruiker wordt op het verkeerde been gezet en 'gelooft' in de groene padlock.

Hoeveel app en andere developers gaan voor de flitsende uitvoeringen, maar hebben geen benul van veilig coderen.
(het is ze trouwens ook nooit onderwezen). Hoeveel servers hebben last van "een te grote bek", voornamelijk naamservers (excessieve info proliferatie anders gezegd).. En ga zo nog maar een halve dag door.

En ja, echt zo erg is de prefab-gatenkaas en dan spreken we nog niet eens van de door software leveranciers in samenwerking met beveiligingsdiensten onveilig gehouden platforms en operationele systemen. M.i. gebeurt dit opzettelijk ter vergemakkelijking van de surveillance en big commerce doeleinden. Tenminste zeker sinds het begin op de nooit te eindigen "war on terror". WannaCry heeft toch misschien wat oogjes doen opengaan!

Beste Eurokommissar, ga hier eens iets ten diepste aan doen en u maakt daarmee alle wereldburgers blij. Spant u a.u.b.. niet weer het paard achter de wagen. Hebt u misschien uw maatregelen afgekeken van de recente ontwikkelingen waarbij providers en CDNs vrijelijk mogen graaien in onze private data grabbelton in het land van de 'bold and the free'?

Hoe denken de anderen hierover? Is dit een probleem en waarom wordt het zelden aangekaart - de status van de infrastructuur.?

Kijk dat het Internet ziek is, is niet erg. Er niets verder aan willen doen, dat is pas ziekelijk.
08-06-2017, 18:27 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
08-06-2017, 19:05 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem: En daar komen alle anarchisten van Security.nl weer uit de kast om hun recht om criminaliteit te plegen af te dekken
met een vermeend recht op privacy...
Yep, helemaal mee eens maar ben bang dat ze niet uit die tunnelvisie willen komen.
Yep, helemaal mee oneens. Wie mensenrechten wil schenden moet maar naar de nor.
08-06-2017, 20:27 door Jodelie
De politie wil overal toegang toe hebben, en ook vooral altijd.

In een moderne rechtsstaat moet je dat koste wat kost tegengaan, je moet de geschiedenis eren en voorkomen dat de Gestapo een nieuwe jas aandoet om haar burgers vervolgens opnieuw te verkrachten in haar privacy.

En van de drogreden dat het allemaal veiliger wordt heb ik m'n buik meer dan vol. De politie heeft het druk met flitsen en bezuinigen, het oplossen van misdrijven is al heel lang een oud ambacht geworden waar vroeger nog wel eens successen werden behaald.
09-06-2017, 08:54 door [Account Verwijderd] - Bijgewerkt: 09-06-2017, 14:27
[Verwijderd]
09-06-2017, 14:30 door Anoniem
@ M. van Wildendonck-Schrooij,

Maar betekent dat dan niet, dat door deze ontwikkelingen een ieder goed dient te overwegen wat voor data hij of zij wel of niet aan de cloud wil toevertrouwen en met name aan een public cloud?

Met het recente Amerikaanse beleid kunnen we data transporteurs ook steeds minder vertrouwen. Nu weet je ook niet hoe of wanneer je clouddata worden geparkeerd bij Europol of een andere snoop-dienst.

Het is alles een kwestie van vertrouwen en wie kan je dus nog vertrouwen? Als begrippen als privacy aan de ene kant en transparantie van overheid aan de andere kant en volledige capitulatie voor de commercie nog toenemen, kun je in feite beter niets meer delen met het Internet en de cloud in het bezonder dan je niet in het openbaar delen wil.

Dit vraagt om speciaal crisis managment, maar dat is, zoals bij data breaches, zo heeft men mij bij communicatie en media studies vertelt, al eigenlijk een zinloze exercitie. Gooi de handdoek dan maar in de ring en de Overlords hebben dus al gewonnen, wat we nog doen zijn achterhoede gevechten of het roer moet helemaal om.

Ik vind het altijd raar dat als ik in een ziekenhuis kom, alleen de wifi verbinding kan gebruiken na inloggen met facebook. Ik heb geen facebook, google+,etc. en ik wil ook niet door hen op mijn peripheral in de gaten gehouden worden.

Hoe moeten we ons nu gaan opstellen, mijn beste, tegen deze invasieve snuffelaars zonder enige aangeleerde netiquette of Kinderstube? Moet ieder zich zo honds gaan gedragen als iemand uit de Nieuwe Wereld of is er nog iets subtielers en meer erudiet mogelijk?

luntrus
09-06-2017, 21:22 door Anoniem
ik boycot uberhaupt de cloud,en sla alles zelf op mijn eigen plek op al mijn data.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.