image

Britse politie arresteert man via gezichtsherkenningstechnologie

donderdag 8 juni 2017, 10:09 door Redactie, 3 reacties

De Britse politie heeft voor het eerst een verdachte via gezichtsherkenningstechnologie gearresteerd. De man werd vorige week aangehouden, zo meldt Wales Online. Eind mei besloot de South Wales Police om gezichtsherkenningstechnologie op "strategische plekken" in Cardiff uit te rollen.

Een aantal camera's in de stad maken gebruik van gezichtsherkenningssoftware om personen die op een zwarte lijst staan automatisch te herkennen. Het gaat dan om mensen die worden gezocht, vermist of verdacht van misdrijven worden. "Net als vingerafdrukken is gezichtsherkenning een vorm van identificatie waardoor een computer snel soortgelijke gezichten op basis van gezichtskenmerken kan vergelijken", zegt rechercheur Scott Lloyd. De South Wales Police is het eerste politiekorps in Groot-Brittannië dat de technologie gebruikt.

"De wereld waarin we leven is aan het veranderen en daardoor moet ook de manier waarop we politiewerk doen veranderen. We investeren in de middelen zodat politie over de tools beschikt om onze gemeenschappen zo effectief mogelijk te beschermen. Nu de technologie zich ontwikkelt geldt dat ook voor de manier waarop onze politie werkt", zegt adjunct-hoofdcommissaris Richard Lewis.

Volgens Lewis zal gezichtsherkenningstechnologie ervoor zorgen dat politie beelden van verdachten met databases van criminelen kan vergelijken, waardoor zogeheten "persons of interest" sneller en nauwkeuriger kunnen worden geïdentificeerd. "De technologie kan ook ons bestaande beveiligingscameranetwerk verbeteren door gezichten in realtime te vergelijken met een lijst van personen, waaronder vermiste personen", merkt Lewis op. Hij zegt dat de politie zich bewust is van de zorgen over de privacy die de nieuwe technologie met zich meebrengt en dat er controle plaatsvindt om het publiek te verzekeren dat er van een gerechtvaardigde en proportionele aanpak sprake is.

Reacties (3)
08-06-2017, 11:13 door Anoniem
Het gaat dan om mensen die worden gezocht, vermist of verdacht van misdrijven worden.
"Pakken wie je pakken kan", en we rekken het langzaamaan maar zoveel mogelijk op. Dat zien we iedere keer, ook hier, bijvoorbeeld met DNA-afgifte. Eerst alleen vrijwillig, eerst alleen bij zware misdrijven. Beiden al uitgebreid opgerekt.

Het VK heeft zichzelf al volgegooid met cameras, al jaren terug, altijd "want veiligheid". Als je dan de rapporten gaat bekijken over wat ze nou precies met al die beelden doen, blijkt het vooral te gaan om vervolgen van hondepoep en rommel op straat achterlaten.

Pas nu ze er ook nog gezichtsherkenning aan toe hebben gevoegd konden ze er eens een verdachte mee in de kraag vatten. En hadden ze die nou echt niet konden vinden zonder? Want dat is de vraag. Niet "werkt het?"*, maar "voegt het nou echt iets toe?"


* Dat hoor je te kunnen verwachten en dan nog is de veel belangrijkere vraag "wat als je eens onterecht wordt opgepakt?" want ze nemen je gelijk vingerafdrukken en DNA af en die blijven in de database ook als het oppakken uiteindelijk nergens voor nodig bleek. Zo rolt de politie in het VK.

De wereld waarin we leven is aan het veranderen en daardoor moet ook de manier waarop we politiewerk doen veranderen.
Jullie doen hard mee aan de veranderingen en zijn daarom medeschuldig.

Het is mooie techniek hoor, en de argumenten zijn altijd "ja maar we moeten wel want het kan". Maar er gaat hier wel iets fundamenteels verkeerd. Wie ziet wat er verkeerd gaat mag het politie, justitie, en politici uitleggen.
08-06-2017, 19:30 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
09-06-2017, 08:42 door Jodelie - Bijgewerkt: 09-06-2017, 08:44
De kansloze blindheid op dit vlak kent weer geen grenzen.

Dan maar dé natte droom voor de voorstanders van de verkrachting van onze vrijheid en privacy:

Iedereen verplicht een RIFD-chip implanteren, zodra je als verdachte langs één van de miljoenen checkpoints loopt wordt je automatisch opgepakt.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.