image

Belgische overheid waarschuwt bedrijven voor ceo-fraude

woensdag 2 augustus 2017, 15:29 door Redactie, 2 reacties

Het Centrum voor Cybersecurity België, onderdeel van de Belgische overheid, heeft een waarschuwing voor ceo-fraude afgegeven. Bij ceo-fraude doen oplichters zich voor als directeur van een bedrijf of organisatie en sturen vervolgens een e-mail naar iemand van de financiële afdeling.

In de e-mail wordt gevraagd om een groot geldbedrag over te maken. De e-mails kunnen vanaf gespoofte e-mailadressen of gehackte e-mailaccounts worden verstuurd. Het Belgische Federal Cyber Emergency Team (CERT.be) zegt dat het steeds meer pogingen tot ceo-fraude krijgt. "Gelukkig zijn medewerkers vaak alert genoeg om correct te reageren en de overschrijving niet uit te voeren. Helaas lukt de fraude soms wel, en dan kunnen de verliezen voor ondernemingen in de miljoenen euro oplopen", aldus de organisatie. Zo betaalde de Belgische bank Crelan 70 miljoen euro aan onbekende criminelen.

In een nieuw document waarschuwen CERT.be en het Centrum voor Cybersecurity België voor ceo-fraude (pdf). Zo wordt uitgelegd wat ceo-fraude is, hoe het kan worden herkend en hoe het kan worden voorkomen. Ook krijgen slachtoffers van ceo-fraude advies wat ze kunnen doen. In mei van dit jaar liet de FBI weten dat criminelen via ceo-fraude wereldwijd bijna 5 miljard euro hadden gestolen. Het is daarmee één van de meest schadelijke vormen van cybercrime.

Reacties (2)
02-08-2017, 22:41 door Anoniem
Onbegrijpelijk dat deze grote bedrijven geen gebruik maken van beveiligd e-mailverkeer middels het gebruik van vertrouwde certificaten.
04-08-2017, 08:27 door karma4
Het probleem met CEO fraude is niet technisch van aard.
Er wordt ingespeeld op de angst voor de grote machtige baas die geen tegenspraak duld en van alles geregeld wil zien zoals hij wenst ook al klopt het niet.
Die sociale verhouding ga je echt niet met een firewalletje hier en een mail filter daar oplossen.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.