Privacy - Wat niemand over je mag weten

Europees Hof fileert Sleepwet

08-11-2017, 17:23 door RobinCaron, 14 reacties
Laatst bijgewerkt: 09-11-2017, 08:37
Het Europees Hof in Straatsburg grilde dinsdag 7 november de bigbrother-surveillance die door Edward Snowden werd onthuld. Het Hof stelde kritische vragen (zie verslag Privacy International http://bit.ly/2j8yV0L) over de Britse Sleepwet, met name over het gebrekkige toezicht op het bespioneren van de bevolking, inclusief journalisten en activisten.

Inzet is een mogelijke schending van met name art. 8 (privacy) en art. 10 (persvrijheid) van het Europese Mensenrechtenverdrag EVRM. De uitspraak wordt over een half jaar verwacht (rond april/mei 2018) en kan wereldwijde gevolgen hebben. Ook voor de Nederlandse sleepwet WIV, waarover op 21 maart een referendum wordt gehouden.

Een uitgebreid verslag van de hearing door het Hof is te lezen bij The Register, met de nadruk op privacy-bescherming: http://www.theregister.co.uk/2017/11/07/ukgovs_mass_surveillance_regime_grilled_in_landmark_hearing_in_european_court/
Meer focus op persvrijheid bij: https://www.thebureauinvestigates.com/blog/2017-11-08/defending-press-freedom-in-the-uk

Kijk hier hoe de Britse Sleepwet-praktijk voor het Hof wordt behandeld wegens mogelijke schending van het EVRM, het Europees verdrag dat boven nationale wetten voor de inlichtingendiensten staat: http://www.echr.coe.int/Pages/home.aspx?p=hearings&c= Afgezien van de juridische kant, vanaf 2:37:40 meer algemene conclusies.
Voor meer meningen over WIV: https://www.scoop.it/t/sleepwet
Reacties (14)
08-11-2017, 18:28 door Anoniem
Privacy organisaties hebben eerst wel vier jaar lang hun eigen regering ter verantwoording geroepen. (4 jaar lang)
When can I bring an application for a violation of Article 6 ECHR?
...................It is important to ensure all domestic remedies have first been exhausted......................
Direct maar naar het Europese hof van human rights is dus blijkbaar geen optie.

(het zou trouwens zomaar kunnen dat ze in G.B. vanwege Brexit met die Europese instantie gaan kappen; who knows)
08-11-2017, 21:29 door RobinCaron - Bijgewerkt: 09-11-2017, 20:02
De privacy-rechtsbescherming schiet ernstig tekort. Dat merkte Vrijbit in 2009 toen het Hof de afgifte en opslag van vingerafdrukken voor paspoort en centrale databank (nog) niet wilde schorsen in een spoedprocedure, omdat eerst eindeloos nationale rechtszaken gevoerd moesten worden. https://tweakers.net/nieuws/62580/ehrm-wil-opslag-vingerafdrukken-niet-verbieden.html
Nu pas ligt deze zaak na 8 jaar (!) weer in Straatsburg. Juridische procedures als obstructie...

Update 9/11 O.a. Privacy First en Bits of Freedom konden wel als derde partij hun schriftelijke inbreng leveren in deze Britse zaak in Straatsburg, maar hun zaak 'Burgers tegen Plasterk' loopt nog parallel bij de Hoge Raad. https://www.privacyfirst.nl/in-de-media/item/1015-bnr-nieuwsradio-6-januari-2016-nederlands-privacyprotest-naar-europees-hof.html
BTW De Brexit gaat over EU (Hof van Justitie, Luxemburg) en of het VK uit Raad van Europa (EVRM, Europees Mensenrechtenhof, Straatsburg) stapt, valt te bezien.
09-11-2017, 11:13 door Anoniem
het zou trouwens zomaar kunnen dat ze in G.B. vanwege Brexit met die Europese instantie gaan kappen; who knows

Who knows ? Dat ze zich terug trekken uit deze Europese instanties, dat is 100% zeker (tenzij je een scenario in overweging neemt, waarbij de BrExit wordt afgelast).
09-11-2017, 12:51 door RobinCaron
Please reageer on topic Sleepwet. Brexit (=uit EU) wel, maar een 'Ecxit' zoals het evt. vertrek uit Raad van Europa (EVRM-systeem Straatsburg) wordt genoemd, is niet voor de hand liggend voor een 'founding member' van het mensenrechtenverdrag, aldus http://www.e-ir.info/2017/07/27/implications-of-brexit-for-the-european-convention-on-human-rights/
09-11-2017, 18:25 door Anoniem
Het lag gelukkig ook erg.voof de hand dat de britse en ook de aanstaande nederlandse sleepwet totaal niet te verenigen is met een democratie en met mensen rechten. Mocht tezijnertijd de NL sleepwet daadwerkelijk als FOUT worden bevonden, dan lijlt het mij dat alle politici die daar anders over denken (VVD, PVV, PVDA, CDA, D66) dan ook nooit meer een mening mogen hebben over dit en aanverwande opties. Ze hebben het immers willens en wetens op gesteld en de 2e kamer heeft voorgestemd.

Wat schrijnender is is het feit dat er ook in de 1e kamer een meerderheid voor deze foute gestapo achtige sleepwet.
Lijkt me dus zowieiso dat er een flinke schoonmaak (onslagronde) plaats vind in de 1e kamer en dat alle 1e kamer leden 100% hun controlerende taak (trias politica) rol uitvoeren. Verder moet het tijd worden dat al onze wetten en regels moeten voldoen aan ds grondwet en aan internationale verdragen... En dat rechters daar ook op mogen toetsen.
10-11-2017, 09:17 door Anoniem
Omtrent de Britse plannen om uiteindelijk niet meer onder de ECHR te vallen -

Mrs May, who served as home secretary from 2010 to 2016, said last year she wanted to quit the ECHR, which for a time frustrated her plans to extradite the hate preacher Abu Qatada.

The Prime Minister had been expected to write the commitment into the Conservative manifesto meaning that Britain would be committed to withdrawing by the end of the next parliament, in 2022.

It says: “We will not repeal or replace the Human Rights Act while the process of Brexit is underway but we will consider our human rights legal framework when the process of leaving the EU concludes.'

“We will remain signatories to the European Convention on Human Rights for the duration of the next Parliament.”

This means that Britain will only the process of withdrawal if the Tories win the 2022 general election.'

Tory Eurosceptics have bitterly criticised the law because it gave judges in Strasbourg the ability to rule in Britain on issues such as a right to privacy and family life.

http://www.telegraph.co.uk/news/2017/05/18/britain-bound-european-human-rights-laws-least-another-five/
10-11-2017, 10:34 door Anoniem
Waar staat er dat de wet gegrilt werd? Dat stuk kan ik namelijk nergens vinden. Klinkt eerder als een clickbait titel dan de daadwerkelijke waarheid. Die is namelijk dat er nog een uitspraak moet komen. Er word hier gesuggereerd dat die er al is.
Jammer.
10-11-2017, 10:48 door Anoniem
Door Anoniem: Wat schrijnender is is het feit dat er ook in de 1e kamer een meerderheid voor deze foute gestapo achtige sleepwet.
Lijkt me dus zowieiso dat er een flinke schoonmaak (onslagronde) plaats vind in de 1e kamer en dat alle 1e kamer leden 100% hun controlerende taak (trias politica) rol uitvoeren. Verder moet het tijd worden dat al onze wetten en regels moeten voldoen aan ds grondwet en aan internationale verdragen... En dat rechters daar ook op mogen toetsen.

Helaas is dit al veel langer het geval, aangezien de politieke partijen bepalen wie er in de eerste kamer komt op de gewonnen zetels, hebben ze invloed op de uitkomsten. Wat Nederland mist, is een constitutioneel hof. Een stel rechters, die de mogelijkheid hebben om een wet af te wijzen, wanneer die in strijd is met de grondwet, of internationale verdragen. Deze rechters moeten alleen nooit door de politiek of door verkiezingen worden aangesteld, maar door een onafhankelijke instantie, zodat de neutraliteit beter wordt gewaarborgd. Ons systeem van eerste en tweede kamer werkte toen het werd opgesteld, maar niet op de manier van tegenwoordig.
10-11-2017, 12:56 door Anoniem
Door Anoniem: Het lag gelukkig ook erg.voof de hand dat de britse en ook de aanstaande nederlandse sleepwet totaal niet te verenigen is met een democratie en met mensen rechten. Mocht tezijnertijd de NL sleepwet daadwerkelijk als FOUT worden bevonden, dan lijlt het mij dat alle politici die daar anders over denken (VVD, PVV, PVDA, CDA, D66) dan ook nooit meer een mening mogen hebben over dit en aanverwande opties. Ze hebben het immers willens en wetens op gesteld en de 2e kamer heeft voorgestemd.

Wat schrijnender is is het feit dat er ook in de 1e kamer een meerderheid voor deze foute gestapo achtige sleepwet.
Lijkt me dus zowieiso dat er een flinke schoonmaak (onslagronde) plaats vind in de 1e kamer en dat alle 1e kamer leden 100% hun controlerende taak (trias politica) rol uitvoeren. Verder moet het tijd worden dat al onze wetten en regels moeten voldoen aan ds grondwet en aan internationale verdragen... En dat rechters daar ook op mogen toetsen.
Dat hoort de 1e kamer te doen, maar die doen hun werk niet...
10-11-2017, 13:35 door Anoniem
Lijkt me dus zowieiso dat er een flinke schoonmaak (ontslagronde) plaats vind in de 1e kamer en dat alle 1e kamer leden 100% hun controlerende taak (trias politica) rol uitvoeren.

Of we moeten ervoor zorgen dat we als kiezers onze verantwoordelijkheid nemen, waardoor er een andere samenstelling ontstaan van kabinet & parlement. Zelf zijn we namelijk als kiezers simpelweg medeverantwoordelijk.
10-11-2017, 15:36 door Anoniem
Door Anoniem: Zelf zijn we namelijk als kiezers simpelweg medeverantwoordelijk.

Ik heb anders gestemd dan de uitslag nu laat zien. Mijn individuele invloed is dus helaas te beperkt.

Je stelling is dus te simpel.

Hoe beinvloed je de grote massa als individu, zodat er andere stemverhoudingen in de kamer komen die wel doen wat de kiezer wil (zijn die partijen er nog wel?)

Of misschien toch meer directe invloed van de bevolking op grote en/of lang lopende beslissingen. maar dat vergt weer beter onderwijs, zodat de massa ook echt snapt waar de onderwerpen over gaan.
10-11-2017, 16:33 door Anoniem
Door Anoniem: Waar staat er dat de wet gegrilt werd? Dat stuk kan ik namelijk nergens vinden. Klinkt eerder als een clickbait titel dan de daadwerkelijke waarheid. Die is namelijk dat er nog een uitspraak moet komen. Er word hier gesuggereerd dat die er al is.
Jammer.

Behalve in de kop van het The Register artikel, nergens.
In beide artikelen waar naar gerefereert wordt, staat wel dat de rechters vooral de advocaat van de Engelse regering vragen stelden, en ook op omissies wezen die ze zelf al ontdekt hadden.
12-11-2017, 11:23 door Anoniem
Door Anoniem: Privacy organisaties hebben eerst wel vier jaar lang hun eigen regering ter verantwoording geroepen. (4 jaar lang)
When can I bring an application for a violation of Article 6 ECHR?
...................It is important to ensure all domestic remedies have first been exhausted......................
Direct maar naar het Europese hof van human rights is dus blijkbaar geen optie.

(het zou trouwens zomaar kunnen dat ze in G.B. vanwege Brexit met die Europese instantie gaan kappen; who knows)
Zo werkt het Recht ook niet. Je moet eerst naar de lagere rechter, vervolgens Hoger Beroep aantekenen en als alles in jouw land aan juridische mogelijkheden is uitgeput, dan pas kun je naar het Europese Hof.
12-11-2017, 12:11 door Anoniem
Door Anoniem:Zo werkt het Recht ook niet. Je moet eerst naar de lagere rechter, vervolgens Hoger Beroep aantekenen en als alles in jouw land aan juridische mogelijkheden is uitgeput, dan pas kun je naar het Europese Hof.

En tegen de tijd dat het Eurpees Hof een ebslissing heeft kunnen nemen, zegt de overheid dat de maatregelen niet zomaar terug gedraaid kunnen worden, omdat die te verweven zijn geraakt met andere maatregelen of activiteiten.
Dus of iedereen nog maar een extra decenniaatje geduld wil hebben (of zo).

Ik snap het proces, maar het voelt aan als een vorm van vertragingacties ten gunste van de overheid.

In de praktijk vermindert dit soort gedoe het vertrouwen van de burger in zowel de overheid als de rechtspraak.
Het duurt lang en kost veel geld om misschien een uitslag te krijgen die gunstig is voor jou als klager.

En waarom:
Omdat de politiek / overheid niet of slecht luistert naar haar burgers.
Hoeveel draagvlak is er voor deze wet bij de bevolking?
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.