image

Britse parlementsleden tegen uitlevering hackverdachte aan VS

woensdag 22 november 2017, 16:49 door Redactie, 0 reacties

Verschillende Britse parlementsleden hebben een brief naar de Britse procureur-generaal gestuurd waarin ze zich uitspreken tegen de uitlevering van een hackverdachte aan de Verenigde Staten. De man wordt verdacht van het inbreken op allerlei Amerikaanse overheidssystemen, waaronder servers van het leger, NASA en verschillende ministeries.

De man werd in 2013 al door de Britse autoriteiten aangehouden, waarna hij op borgtocht vrijkwam. Een jaar later werd hij op verdenking van verschillende inbraken in de Verenigde Staten aangeklaagd. In 2015 werd de Brit wederom aangehouden nadat de Amerikaanse autoriteiten om zijn uitlevering hadden gevraagd. De man ging tegen zijn uitlevering in beroep, maar zonder succes. Een Britse rechter oordeelde vorig jaar dat hij aan de VS mag worden uitgeleverd. De Britse minister van Binnenlandse Zaken Amber Rudd ondertekende het uitleveringsbevel.

De verdachte tekende tegen de beslissing beroep aan, dat binnenkort door een Brits hof wordt behandeld. In aanloop hiernaartoe hebben verschillende parlementsleden nu naar het Openbaar Ministerie een brief gestuurd (pdf). Daarin stellen ze dat als de man aan de VS wordt uitgeleverd er een hoog zelfmoordrisico bestaat. Daarnaast zou zijn fysieke en mentale gezondheid in het geding zijn. Ook wijzen ze erop dat er in Groot-Brittannië dertien hackers zijn vervolgd die zich met Amerikaanse systemen hebben bemoeid, maar dat de man in kwestie de eerste Britse hacker zou zijn die aan de VS wordt uitgeleverd. De parlementsleden vinden dan ook dat de man voor eventuele misdrijven die hij heeft begaan in Groot-Brittannië moet worden vervolgd.

Nog geen reacties
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.