Ict-jurist Arnoud Engelfriet geeft elke week antwoord op een interessante vraag over beveiliging, recht en privacy. Heb jij een vraag? Stuur hem naar juridischevraag@security.nl.
Vraag: Ik lees in de media dat chatdienst Slack werkgevers vanaf nu de privégesprekken van personeel laat downloaden. Je kunt als manager nu dus gewoon in bulk downloaden wat je mensen zeggen (zowel gewone kanalen als privéchats) en daar onbeperkt in grasduinen. Mag dat zomaar?
Antwoord: Slack is een populaire chatdienst die erg handig blijkt voor snelle bedrijfscommunicatie, intern maar ook met klanten. Chats zijn opgedeeld in kanalen waar je bijvoorbeeld in teamverband aan deelneemt, zodat je alleen relevante conversaties volgt. Daarnaast kun je privéberichten sturen naar een specifieke andere gebruiker. Gebruikers kunnen van het eigen bedrijf zijn, of van een andere organisatie zoals een klant - maar je partner zou ook op Slack kunnen zitten zodat je met hem/haar een chat kunt voeren voor privédoeleinden.
Onder de AVG heb je recht op inzage en recht op dataportabiliteit - concreet kun je een kopie van je data eisen van internetdienstverleners waar je een contract mee hebt, of waar je apart toestemming gaf voor de dataverwerking. En wel in XML of vergelijkbaar standaardformaat. Dus op zich is het niet meer dan logisch dat Slack je de optie geeft je chats te downloaden, dat is gewoon de invulling van dat recht. Alleen, wie een Plus- of Enterprise Grid-abonnement heeft, kan alle chats binnen dat abonnement downloaden, en ook privéberichten (direct messages). Waardoor je dus als werknemer binnen zo'n bedrijfsabonnement ineens jouw chats gedownload ziet.
Dit wringt natuurlijk, omdat de abonnementshouder niet het personeelslid is dat de chatdienst gebruikt. Want dat recht op inzage en dataportabiliteit is bedoeld voor het personeelslid om grip op zijn data te houden, niet voor de werkgever om eens rustig mee te lezen met wat mensen allemaal zeggen, zakelijk dan wel privé.
Tegelijkertijd hééft een werkgever soms het recht om inzage te krijgen in chats. Je hebt weliswaar privacy op het werk, maar die is niet onbeperkt. Als er een duidelijk bedrijfsbelang is om de chats te lezen, dan mag dat. Wel moet dit in een reglement zijn uitgewerkt en moet het in een concreet geval relevant en noodzakelijk zijn, maar het mag. (En in dat reglement zeggen dat de werkgever altijd alles mag zien, is niet rechtsgeldig.)
Het doet er dus uiteindelijk niet toe of de gesprekken via Slack gevoerd worden, via de mail of op een andere manier. Waar het om gaat is hoe privé het gesprek is en hoe groot het bedrijfsbelang is dat je daar tegenover stelt (en dat dus in je reglement is uitgewerkt).
Het downloaden van die gesprekken is dus op zich een toegestane functionaliteit, maar als werkgever mag je alleen die logs vervolgens aanraken als je een concrete aanleiding hebt die in je reglement in specifieke taal benoemd was. En dan mag je alleen zoeken naar zaken die uit die aanleiding volgen.
Arnoud Engelfriet is Ict-jurist, gespecialiseerd in internetrecht waar hij zich al sinds 1993 mee bezighoudt. Hij werkt als partner bij juridisch adviesbureau ICTRecht. Zijn site Ius mentis is één van de meest uitgebreide sites van Nederland over internetrecht, techniek en intellectueel eigendom. Hij schreef twee boeken, De wet op internet en Security: Deskundig en praktisch juridisch advies.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.