image

Microsoftbellers halen rekening Belgische man leeg

dinsdag 10 april 2018, 14:05 door Redactie, 6 reacties

Oplichters die zich voordeden als medewerkers van Microsoft hebben onlangs de rekening van een Belgische man leeggehaald. De 65-jarige man uit Brugge werd opgebeld en kreeg te horen dat er problemen met zijn computer waren. "Toen die man belde, hoorde ik op de achtergrond ook mensen telefoneren. En het woord 'Microsoft' viel daar ook geregeld. Dus ik dacht dat ze het meenden. Bovendien kon mijn computer wel een update gebruiken. Dus ik stemde toe toen ze voorstelden om die vanop afstand over te nemen", zo laat hij tegenover Het Nieuwsblad weten.

Om de computerproblemen te verhelpen moest de man 49,95 euro overmaken, waarop hij aan de slag ging met internetbankieren. Aangezien hij software had geïnstalleerd waarmee de oplichters volledige controle over zijn computer hadden, hadden ze zodoende ook toegang tot zijn bankrekening. Meer dan een uur lang was de Belgische man in gesprek met de oplichters, totdat zijn telefoon uitviel. In de tussentijd waren er meer dan tien overschrijvingen gedaan voor een bedrag van 2100 euro. De oplichters hadden al het geld van de lopende rekening gehaald.

Tijdens de "werkzaamheden" van de oplichters ging het scherm een aantal keren op zwart. Waarschijnlijk werd toen het geld van de Belgische man zijn rekening overgemaakt. De oplichters maakten hierbij gebruik van Nederlandse bankrekeningen. Ook lieten de oplichters de computer van de man alles naar het Nederlands vertalen. "Ik ben normaal heel argwanend van aard. Maar ik heb me laten rollen als een kind van vier", zo laat hij weten. De man heeft inmiddels aangifte gedaan en is naar zijn bank gestapt, maar hij zal zijn geld waarschijnlijk niet terugkrijgen. Twee weken geleden kondigden de Nederlandse overheid en het bedrijfsleven een coalitie aan om helpdeskfraude aan te pakken.

Reacties (6)
10-04-2018, 21:29 door Anoniem
Ik vergeet het hem, hij is 65 jaar en ik ken mensen die een stuk jonger zijn dan hem en constant vergeten hoe ze een bijlage in een email moeten plaatsen.
11-04-2018, 01:41 door Anoniem
De man heeft inmiddels aangifte gedaan en is naar zijn bank gestapt, maar hij zal zijn geld waarschijnlijk niet terugkrijgen.
Er zijn meerdere mogelijkheden om het geld wel terug te krijgen, maar dan moet de man zelf meer juridische actie ondernemen tegen de eigen bank of de bank van de tegenrekening en de eigenaar van de tegenrekening. In de eerste plaats heeft je eigen bank de plicht om je geld goed te beheren. Als het overmaken van een groot bedrag naar een tegenrekening in het buitenland geen alarmbellen laat af gaan dan doet een bank niet veel of zelfs niet genoeg om het geld van hun klant goed te beheren. En laat de bank maar bewijzen dat de authorisatie gegeven is door de rekeninghouder en dat daar voor de bank geen risico in zit. Dat zou namelijk betekenen dat ze de verantwoordelijkheid om zorgvuldig het tegoed te beheren bij de klant leggen, wat ze niet mogen doen. Dit zijn redenen waarom banken zogenaamd uit coulance transacties vergoeden die ze te makkelijk door lieten gaan. Bedenk dat iedere transactie bedoeld is om miniem winst op te leveren, wat een drijfveer voor de bank zelf is om dat zo makkelijk mogelijk te laten slagen. Ook al gaat dat ten kosten van duizenden euro's schade bij klanten. De Nederlandse bank van de tegenkrekening heeft ook een verantwoordelijkheid als blijkt dat het bijvoorbeeld uitzonderlijk is dat een rekening plotseling transacties heeft die afwijken van wat normaal is. Samen met de aangifte is er dan genoeg reden om de benodigde persoonsgegevens van de rekeninghouder aan het slachtoffer te verstrekken om die tegenrekeninghouder civielrechtelijk aan te pakken.
11-04-2018, 12:35 door Anoniem
Door Anoniem:
De man heeft inmiddels aangifte gedaan en is naar zijn bank gestapt, maar hij zal zijn geld waarschijnlijk niet terugkrijgen.
Er zijn meerdere mogelijkheden om het geld wel terug te krijgen, maar dan moet de man zelf meer juridische actie ondernemen tegen de eigen bank of de bank van de tegenrekening en de eigenaar van de tegenrekening. In de eerste plaats heeft je eigen bank de plicht om je geld goed te beheren. Als het overmaken van een groot bedrag naar een tegenrekening in het buitenland geen alarmbellen laat af gaan dan doet een bank niet veel of zelfs niet genoeg om het geld van hun klant goed te beheren. En laat de bank maar bewijzen dat de authorisatie gegeven is door de rekeninghouder en dat daar voor de bank geen risico in zit.

Als je minstens dezelfde tijd dat je had zitten typen, besteed had aan lezen...

Er zijn Nederlandse bankrekeningen gebruikt en de overboekingen zijn met behulp van de internetbankierpagina van de bank gemaakt... wss dus met een pincode ook ipv een random-reader of iets; die hebben de verdachten dan allang gezien dmv meekijken of keycapturing...
11-04-2018, 13:02 door Anoniem
Nu duidelijk is geworden dat deze oudere goedgelovige meneer is opgelicht zou het toch een fluitje van een cent moeten zijn om het geld weer terug te storten en de oplichters in een cel te zetten, zoals het hoort.

Overigens, banken keren bijna geen rente meer uit op betaalrekeningen, dus waarom zou je het nog bij hun stallen als je zo makkelijk alles kwijt kunt raken?
13-04-2018, 19:15 door Anoniem
Door Anoniem: Nu duidelijk is geworden dat deze oudere goedgelovige meneer is opgelicht zou het toch een fluitje van een cent moeten zijn om het geld weer terug te storten en de oplichters in een cel te zetten, zoals het hoort.

Terugstorten van de lege rekening van een katvanger die het allang heeft opgenomen en overgdragen aan de crimineel ?
Oppakken en in de cel zetten van Indiers, Russen , Roemenen of whatever ?

Het aanpakken van de katvangers zou inderdaad een fluitje van een cent moeten zijn - (hoewel de juridische mogelijkheden tegen minderjarigen 'ik wissut nie' wel heel erg beperkt zijn.


Overigens, banken keren bijna geen rente meer uit op betaalrekeningen, dus waarom zou je het nog bij hun stallen als je zo makkelijk alles kwijt kunt raken?

Is jouw advies aan bejaarden werkelijk om hun spaarcentjes lekker thuis onder de matras te leggen, en elke maand het AOW'tje pinnen ?

Naast het praktische aspect het contant afhandelen van je vaste lasten (huur, energie, water, telefoon, internet) nogal lastig is,
behalve internet criminelen bestaan er nog steeds de gewone fysieke overvallers en inbrekers.
14-04-2018, 01:47 door Anoniem
Terugstorten van de lege rekening van een katvanger die het allang heeft opgenomen en overgedragen aan de crimineel? Oppakken en in de cel zetten van Indiers, Russen , Roemenen of whatever ?

Het aanpakken van de katvangers zou inderdaad een fluitje van een cent moeten zijn - (hoewel de juridische mogelijkheden tegen minderjarigen 'ik wissut nie' wel heel erg beperkt zijn.

Nou stop je de criminelen bijna in de slachtofferrol. (Gut och gut die arme katvanger, heeft het geld vast niet meer dus laat maar zitten...) Als de politie net zo'n instelling heeft dan worden dit soort misdrijven nooit opgelost nee.
En dat terwijl je via de katvanger zo uitkomt bij de andere criminelen die misschien wel gewoon ergens in Nederland rondlopen met het geld op zak, maar ja als je het niet eens probeert...
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.