image

ProtonMail introduceert adresverificatie en volledige PGP-support

donderdag 26 juli 2018, 11:25 door Redactie, 1 reacties

De versleutelde e-maildienst ProtonMail heeft adresverificatie en volledige PGP-support geïntroduceerd, dat gebruikers extra bescherming moet bieden. Via adresverificatie kunnen gebruikers zeker weten dat ze met de juiste persoon communiceren terwijl de PGP-support versleutelde mail interoperabiliteit toevoegt.

Voor de introductie van adresverificatie was het mogelijk als ProtonMail was gecompromitteerd om de communicatie van gebruikers te compromitteren door de gebruiker een valse publieke encryptiesleutel te sturen. Hierdoor zou de e-mailcommunicatie worden versleuteld op een manier dat een aanvaller, in bezit van de bijbehorende privésleutel, de e-mails kon onderscheppen en ontsleutelen.

Adresverificatie moet hier een oplossing voor bieden. Het maakt gebruik van een feature die ProtonMail eerder introduceerde genaamd "Versleutelde contacten". Hierbij wordt het adresboek van de gebruiker gesigneerd en versleuteld op een manier waardoor alleen de gebruiker nog de inhoud kan bekijken. Wanneer ProtonMail-gebruikers een e-mail van een ProtonMail-contact ontvangen hebben ze de optie om de publieke sleutel van deze gebruiker in het versleutelde adresboek op te slaan. Aangezien het adresboek is versleuteld en digitaal gesigneerd is het niet mogelijk om de publieke sleutel te manipuleren, aldus Any Yen van ProtonMail.

"Dit houdt in dat als er e-mails naar dit contact worden gestuurd, het niet langer mogelijk is voor een kwaadwillende derde partij, en zelfs ProtonMail, om je te misleiden een kwaadaardige publieke sleutel te gebruiken die verschilt van de sleutel die je hebt vertrouwd", zo stelt Yen. Hij merkt op dat adresverificatie een geavanceerde feature is die mogelijk niet nodig is voor doorsnee gebruikers. "Maar aangezien journalisten en activisten ProtonMail voor gevoelige communicatie gebruiken, hebben we van adresverificatie een prioriteit gemaakt."

PGP-support

De volledige PGP-support die nu is toegevoegd zorgt ervoor dat ProtonMail-gebruikers met PGP-versleutelde e-mails naar niet-ProtonMail-gebruikers kunnen versturen door de publieke PGP-sleutels van deze gebruikers te importeren. Daarnaast is het mogelijk om op het ProtonMail-account PGP-mail te ontvangen van andere PGP-gebruikers in de wereld. Gebruikers kunnen nu hun publieke sleutel exporteren en die met anderen delen. ProtonMail biedt zowel gratis als betaalde accounts aan.

Reacties (1)
26-07-2018, 15:00 door Anoniem
Een sleutelpaar (inclusief publieke sleutel die Protonmail nu kan opslaan) is toch niet eeuwig veilig.
Er kan maar beter regelmatig een nieuw PGP sleutelpaar worden gegenereerd
en hoe pakt Protonmail dat dan aan?
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.