image

Overheid start meldpunt voor onveilige IoT-apparaten

donderdag 26 september 2019, 11:45 door Redactie, 9 reacties

Wie eigenaar van onveilige Internet of Things-apparaten is kan dat voortaan melden bij de overheid. Het Agentschap Telecom, onderdeel van het ministerie van Economische Zaken, is namelijk een meldpunt voor onveilige slimme apparaten gestart.

Het gaat dan bijvoorbeeld om babyfoons, ip-camera's of smart-tv's die van standaardwachtwoorden gebruikmaken, geen automatische updates ondersteunen en buitenstaanders zonder toestemming laten meekijken. Via het Meldingsformulier onveilige slimme apparaten kan worden aangegeven om wat voor apparaat het precies gaat en wat het probleem is (pdf). Uit onderzoek dat het Agentschap Telecom liet uitvoeren blijkt dat de digitale beveiliging van veel IoT-apparaten niet op orde is.

"Dit zijn producten die bij veel consumenten in huis staan. Wie vermoedt dat ze onveilig zijn kan dit aangeven bij Agentschap Telecom. Gelukkig laat het onderzoek ook zien dat goede beveiliging door fabrikanten wel mogelijk is. Als toezichthouder pleit ik voor aanvullende Europese regels om consumenten beter te beschermen tegen cyberaanvallen", zegt Angeline van Dijk, directeur-hoofdinspecteur van het Agentschap Telecom. De overheid zal later dit jaar met een campagne komen om mensen over IoT-apparaten voor te lichten.

Reacties (9)
26-09-2019, 14:48 door Anoniem
Die gaan als team een leuke wintersportvakantie krijgen. Knoop het meldsysteem aan de bekende bug bounty programmas en vang gratis geld ;-)
26-09-2019, 15:42 door Anoniem
Door Anoniem: Die gaan als team een leuke wintersportvakantie krijgen. Knoop het meldsysteem aan de bekende bug bounty programmas en vang gratis geld ;-)
Ik vermoed dat de gemelde zaken niet echt in aanmerking komen voor de bug bounty programma's... standaard pwds, geen updates, ... denk niet dat het om echte kwetsbaarheden zal zijn, daarvoor zullen de mensen die het melden niet de nodige kennis bezitten om het zo in detail te onderzoeken
26-09-2019, 17:48 door Anoniem
En dan het predicaat: "onveilig".

Onveilig voor wat? Voor een hoosbui uit de lucht?
27-09-2019, 10:56 door Anoniem
Mooi dat mensen vrijwillig opgeven aan de overheid of ze gemakkelijk te hacken zijn. ;-)
27-09-2019, 20:00 door [Account Verwijderd]
Door Anoniem: Mooi dat mensen vrijwillig opgeven aan de overheid of ze gemakkelijk te hacken zijn. ;-)

Dat is geen probleem want zoals elk weldenkend mens weet is de overheid geen roverheid.
28-09-2019, 21:31 door Anoniem
En wat gaat de overheid vervolgens doen met al die meldingen? Fabrikanten op het matje roepen? Hahaha
29-09-2019, 22:09 door ph-cofi - Bijgewerkt: 29-09-2019, 22:10
Vreemde actie: laat aan de burger over om vast te stellen dat een aangekocht product "onveilig" is, zonder normenkader. En geef vervolgens niet aan wat met die inzichten bij het agentschap gaat gebeuren. In geen van beide gevallen schiet de burger hier iets mee op.

In plaats daarvan ontvangen wij graag een A5-je met vragen die we bij de verkoper in de winkel kunnen stellen, om onszelf enigszins beter voor te bereiden op onze aanwinst in het thuisnetwerk.

Ik ga er vooralsnog vanuit dat geen verkoper overweg kan met de vier makkelijkste vragen:
- Wat is het root wachtwoord?
- Welke daemons staan aan?
- Kan ik ze uitzetten?
- Kan ik er met een smartphone app bij? Oh laat dan maar zitten...
01-10-2019, 20:53 door Anoniem
Door Anoniem: Die gaan als team een leuke wintersportvakantie krijgen. Knoop het meldsysteem aan de bekende bug bounty programmas en vang gratis geld ;-)

Ik wil best apparatuur testen, chips uitlezen voor wachtwoorden en filesystems maar dan wil ik ervoor betaald worden. Zit al lang genoeg in de WAO met een profiterende overheid.
01-10-2019, 20:57 door Anoniem
Zet alles van HIKvision maar op de lijst, ook vanwege politiek. Die rommel werkt alleen als je een standaard routertje hebt die dhcp uitgeeft en verwacht dat iedereen een mobieltje heeft voor hun app, alles gekoppeld in de cloud. Die cams zijn hardwaretechnisch oke maar de software geeft vaak al errors. Daarbij krijg je het niet altijd los aan de praat op je eigen DVR dus offline, zonder gebruik te maken van de cloud... het werkt alleen voor de doorsnee burger met de kant en klare huis-tuin-keuken aansluiting.

Die HIKvisions van omwonenden kan ik gewoon benaderen trouwens. Ook andere cams hebben problemen. Als de overheid wil weten hoe het zit moeten ze mij maar zoeken, ik ga voor niemand meer wat doen zonder cash.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.