image

DigiD start campagne om studenten via app te laten inloggen

woensdag 2 oktober 2019, 14:21 door Redactie, 13 reacties

DigiD is vandaag een online campagne gestart om studenten via de DigiD-app bij DUO en andere instanties te laten inloggen. Volgens Logius, aanbieder van DigiD, biedt de app de makkelijkste manier om veilig in te loggen. Gebruikers hoeven dan alleen een pincode op te geven in plaats van een wachtwoord.

Logius stelt dat DigiD een belangrijk speerpunt is van het programma elektronische Identificatie van het ministerie van Binnenlandse Zaken. Dit programma heeft als doel om 'gebruiksvriendelijke, veilige en betrouwbare digitale interactie' van burgers en bedrijven met de overheid mogelijk te maken. Hierbij staan onder andere veiligheid en betrouwbaarheid centraal. Als onderdeel van het programma wordt het gebruik van de DigiD-app actief gestimuleerd.

"Het concept van de campagne past bij de belevingswereld van studenten: ze kiezen graag een makkelijke weg. En staan dus open voor oplossingen die het leven eenvoudiger maken", laat Logius weten. De campagne is de komende zes weken te zien op Facebook, Instagram, YouTube, Spotify en Google (search).

De DigiD-app wordt alleen via de Apple App Store en Google Play Store aangeboden, wat inhoudt dat gebruikers een account bij Apple of Google moeten hebben om de app te kunnen downloaden. Logius liet eerder aan Security.NL weten dat het niet van plan is om de app bijvoorbeeld via de eigen website aan te bieden.

Reacties (13)
02-10-2019, 14:33 door Anoniem
Wel ja joh, begin lekker bij studenten op die o zo veilige school-netwerken.
Ze zijn toch al helemaal vol gespot met allerlei zogenaamd super ict middelen.
Krijgen ze ook netjes de bijsluiter van minister Grapperhaus erbij die regelt dat alles ict "veilig" blijft?
Wel even inloggen met de qr code aub.
02-10-2019, 14:50 door Anoniem
"Het concept van de campagne past bij de belevingswereld van studenten: ze kiezen graag een makkelijke weg. En staan dus open voor oplossingen die het leven eenvoudiger maken"
Eenvoudiger maken voor wie?

Beter gaat de DUO zich er niet van gedragen, dus laat ik ze maar fijn briefjes sturen, die ze weer leuk terugkrijgen want ze beantwoorden mijn briefjes ook al een goed tijdje niet meer.

Het is wel een slinks slimme zet van logius. Tegen de tijd dat de studenten doorhebben dat van overheidswege aangeprijsde gemakszucht ook niet alles is, hebben ze een digid en kunnen ze niet meer terug. Makkelijk!
02-10-2019, 15:00 door Anoniem
Het zal een kwestie van smaak zijn, maar.. Koppelcode - QR code - 5cijferige pin vind ik toch niet echt eenvoudiger dan een tekstuele naam/wachtwoord uit m'n passwordmanager en een code overnemen uit een SMS.

Dat dan nog afgezien van het vinden van de app versus het ontvangen van die SMS en m'n, zeer persoonlijke, antipathie tegen pincodes.
02-10-2019, 15:05 door [Account Verwijderd] - Bijgewerkt: 02-10-2019, 15:05
Lekker makkelijk. Wij zijn zo lekker makkelijk... makkelijker kan het niet worden. Opnieuw het bewijs dat makkelijk het toverwoord is om alles met security ondergeschikt aan te laten zijn.
De ambivalentie van de overheid maar ook bedrijven! m.b.t. on-line veiligheid is in een woord gigantisch. Ministeriële departementen - niet alleen Nederlandse - struikelen over elkaar heen om de ene tegenstrijdigheid na de andere met halve waarheden glad te strijken.
Ik krijg met de dag die verstrijkt een toenemend gevoel dat we exponentieel richting digitaal armageddon aan het hollen zijn. Motivatie: Het dagelijkse nieuws hier op Security.nl
02-10-2019, 15:42 door Anoniem
Ik vraag mij af waarom een pincode van vijf tekens veiliger is dan een wachtwoord van tien tekens.

ze kiezen graag een makkelijke weg
Van studenten mag je toch verwachten dat ze nadenken en voor de beste en veiligste weg kiezen.
02-10-2019, 17:09 door Anoniem
Door Anoniem: Ik vraag mij af waarom een pincode van vijf tekens veiliger is dan een wachtwoord van tien tekens
Omdat de overheids malware op je telefoon de toegang blokkeert na 5 tekens.

Ik blijf er voor pleiten dat de overheid veilige, open standaarden moet ondersteunen als alternatief op wachtwoorden. Dat is een veel gezondere aanpak dan iedereen verplichten een Apple/Google telefoon aan te schaffen. #webauthn
02-10-2019, 17:38 door karma4 - Bijgewerkt: 02-10-2019, 17:40
Door Anoniem: Ik vraag mij af waarom een pincode van vijf tekens veiliger is dan een wachtwoord van tien tekens.

ze kiezen graag een makkelijke weg
Van studenten mag je toch verwachten dat ze nadenken en voor de beste en veiligste weg kiezen.
De Smartphone zelf, wat je bezit, gaat deel uitmaken van dat autenticatie proces. Als ze het goed gedaan hebben is de pin alleen van dat apparaat geldig met een dubbele controke.

Het wordt pas leuk als dat ding kwijt of stuk is. Ik zou de0 optie zien dat ze eisen dat je daarvoor met digid moet inloggen met een code afkomstig van iets dat er niet meer is.
02-10-2019, 18:27 door Anoniem
Ik vind het nog steeds ongelofelijk storend dat het niet gewoon mogelijk is om met een Google Authenticator 2FA in te loggen. Waarom moet je overal een nieuwe app voor installeren? We hebben standaarden die werken. Gebruik die gewoon.
02-10-2019, 21:46 door Anoniem
Door Anoniem: Ik vind het nog steeds ongelofelijk storend dat het niet gewoon mogelijk is om met een Google Authenticator 2FA in te loggen. Waarom moet je overal een nieuwe app voor installeren? We hebben standaarden die werken. Gebruik die gewoon.

Semi-overheidsinstelling Logius wil graag een monopolie als identity-provider en doet er alles aan om zijn inferieure knoeiproducten erdoor te drukken. Hoe meer mensen hun diensten gaan gebruiken, hoe meer onmisbaar ze worden. Tot er geen weg meer terug is en men ongewild afhankelijk ervan is waardoor ze er weer een nieuwe melkkoe bij hebben.
03-10-2019, 00:25 door Anoniem
Door Anoniem: Van studenten mag je toch verwachten dat ze nadenken en voor de beste en veiligste weg kiezen.
Dat is al een tijdje niet meer zo. Studenten zijn nu jong en onervaren en hebben niet de gereedschappen of de vaardigheden zelf kritisch na te denken en daardoor beter van minder goed te onderscheiden. De tijd van de tiendejaars student is al een tijdje voorbij en dat betekent ook dat die langjarige kennis daar niet meer rondzweeft en wordt doorgegeven op de jongerejaars. En, hee, niet alleen WO-leerlingen heten "student", maar HBO-leerlingen ook, en ondertussen zelfs MBO-leerlingen. Die heten allemaal wel "digital natives" te zijn tegenwoordig, maar erg veel "cyber security" kennis zit daar niet tussen. Dus nee.

Ze doen het daarentegen prima als "soft targets" voor het laatste speeltje van logius. Ook niet raar, want na de bank-app en de school-app en de social-app en foto-app en de tweeter-app en de whatsapp en de God-mag-weten-wat-app kan de overheids-app er ook nog wel bij.
03-10-2019, 10:00 door Anoniem
Door Anoniem: Semi-overheidsinstelling Logius wil graag een monopolie als identity-provider en doet er alles aan om zijn inferieure knoeiproducten erdoor te drukken. Hoe meer mensen hun diensten gaan gebruiken, hoe meer onmisbaar ze worden. Tot er geen weg meer terug is en men ongewild afhankelijk ervan is waardoor ze er weer een nieuwe melkkoe bij hebben.

Op het moment dat ze de SMS functie afschaffen en alleen de app verplichten laat ik mijn account verwijderen en ga ik iedereen in mijn omgeving aanraden om hetzelfde te doen. Wellicht dat een afname in gebruikers dan zal duidelijk maken dat het doordrukken van Apple en Google geen goed idee is.
03-10-2019, 10:52 door Anoniem
Op het moment dat ze de SMS functie afschaffen en alleen de app verplichten laat ik mijn account verwijderen en ga ik iedereen in mijn omgeving aanraden om hetzelfde te doen. Wellicht dat een afname in gebruikers dan zal duidelijk maken dat het doordrukken van Apple en Google geen goed idee is.
Als je als bedrijf gebruik moet maken van de overheid en dat alleen maar via een smartphone lijkt mij onwaarschijnlijk.
03-10-2019, 17:30 door Anoniem
Een beetje slimme student gebruikt geen DigiD. Overigens geldt dat voor iedereen die ook maar een beetje logisch kan nadenken.
DigiD is onveilig en een aanslag op jouw privacy. Vooral dat tweede is zeer onwenselijk.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.